Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın, “Bakan Yılmaz, "Bundan sonra hiçbir öğretmenimiz, öğrencisine evde ev ödevi vermeyecektir. Öğrencilerimizin dikkatlerini daha çok derse yoğunlaştırmalarını, konuyu derste öğrenmelerini istiyoruz. İnanıyoruz ki çocuklarımız da okulda, sınıfta öğrendiklerini eve gittiklerinde tekrarlayacaklar, öğrendiklerini daha da pekiştireceklerdir” açıklamalarının ardından eğitimde artık yeni bir döneme geçildi. Geçtiğimiz yıllarda özellikle yaz tatillerinde öğrencilere öğretmenleri tarafından verilen ev ödevleri bundan böyle olmayacak. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, “Öğrencilerimize ödev verilmeyecek. Yalnız ödev verilmemeyi ders alanının dışına çıkmayı öğrencilerimiz şöyle algılamasınlar; bütün alanları kapatıp tamamen kendilerini başka bir yöne yönlendirmesinler. Tabii ki oyun oynasınlar, açılan yaz kamplarına gitsinler, spor aktivitelerini yerine getirsinler. Ama okumaya da zaman ayırsınlar. Kendilerinin hem zihnen hem de bedenen dinlenmesi bu şekilde olacaktır” şeklinde konuştu.

ÖĞRETMENLERİMİZE GEREKLİ BİLGİLENDİRMELERİ YAPTIK”
Kentte ödev verilmemesiyle ilgili olarak gerekli bilgilendirmeyi yaptıklarını belirten Akkurt, “Okullarımızda uygulanan müfredat programı dersi derste öğrenme, bunun üzerinde gerektiği kadar tekrar etmeyi öngören süreci ifade ediyor. Buna bağlı olarak ta bakanımız evde çocuklarımızın sosyal gelişimlerini tamamlaması, kendilerini gerçekleştirmeleri için eğitsel oyun oynamaları, sosyalleşmeleri, sitenin bahçesinde, okulun bahçesinde oyun ihtiyaçlarını gidermeye yönelik bir çalışma yapılıyor. Bunun içinde özellikle yaz tatili döneminde ödev verilmemesi bakanlık olarak ilkesel kararımızdır. Bizde Kahramanmaraş’ta bütün öğrencilerimize, öğretmenlerimize gerekli bilgilendirmeleri yaptık” ifadelerini kullandı.

ÖĞRETMENLERİMİZDEN GERİ BİLDİRİMLER ALDIK”
Yıl başında güncellenen müfredatın uyum süreci hakkında da konuşan Akkurt, şunları kaydetti: “Bizim müfredatımızda değişen alanlar ve kazanımlar öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin çok yabancı olduğu bir süreç değil. Hayata daha hazır hale gelmeyi sağlayan bir yönüyle yaşayarak öğrenmeyi öncelikli hale getiren bir süreçti. Biz yapılan bu uygulamalar içerisinde müfredatın güncellenmesi sürecinde öğretmenlerimizden geri bildirimler aldık. Müfettişlerimizin rehberlik faaliyetlerini takip ettik. Onların geri dönüşleriyle ilgili olarak raporlarını inceledik. Çok ciddi sıkıntı olarak gördüğümüz bir süreç yok. Ama bazı küçük tedbirlerle düzeltilmesi gereken tavsiyeler aldık. Biz hem öğretmenlerimizin hem öğrencilerimizin müfredat programıyla ilgili olarak memnuniyet oranlarının çok yukarılarda olduğunu görüyoruz. Tabii ki bütün alana yayılan yaklaşık 18 milyon öğrenciyi ilgilendiren bu değişikliklerin her şey mükemmel oldu demek zaten peşin peşin yenilgiyi kabul etmek demektir. Dolayısıyla güncellenmesi gereken, yeniden revize edilmesi gereken öğretmenlerimizle, öğrencilerimizle değerlendirilmesi gereken durumlar varsa müfettişlerimiz zaten bunları raporlarda yazdılar. Bunu da bakanlığımıza bildirip, bu süreci yeniden revize edebiliriz.”

2019’DA DERSLİK SORUNUMUZ KALMAYACAK”
Akkurt, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Sınav sonuçları itibariyle bakarsak şu anda elimizde çok belirgin bir verimiz yok. Ama bizim kendi yaptığımız çalışmalar, değerlendirmeler itibariyle hem lise son hem de 8’nci sınıf öğrencilerimiz için 2 tane deneme sınavı yaptık. Bu deneme sınavını kendi öğretmenlerimizin müfredat programı çerçevesinde hazırladıkları ve bundan önceki yıllara yetiştirdiğimiz öğretmenlerimizin hazırladığı sorular vardı. LGS ile ilgili olarak bakanlığımızın yapmış olduğu sınavlarla da soruları karşılaştırdığımızda onlardan hiç geri kalmayan onların standartlarına uygun çok güzel sorular hazırladığımızı ve öğrencilerimizin bu anlamda sınava hazır hale gelmelerini sağladığımızı düşünüyoruz. Bizim genel anlamda çalışmalarımızdan bir tanesi de yapısal olarak bir değerlendirmeydi. Normal eğitime geçmek için öğretmen başına düşen öğrenci sayısını, derslik başına düşen öğrenci sayısını makul seviyelere, Türkiye ortalamasının aşağılarına 5-6 yıl önce başlamış olan Kahramanmaraş’ta ki bu ivmenin artarak gitmesine gayret ettik. Bizim şu an itibariyle Kahramanmaraş’ta yürütmüş olduğumuz yapım projeleriyle ilgili 2018 yılı yatırımları hariç olmak üzere bütün ihalelerimizi yaptık. Şu anda inşaatlarımız başladı. 900 civarında derslik geçen yıl yapıyorduk. 500 civarını teslim ettik. Bunlar şu anda öğrencilerimiz tarafından kullanılabilir duruma geldi. Bunların üzerine yaklaşık 500 derslik daha ilave ettik. Şu anda 900 derslik civarında yapıyoruz. Önümüzdeki yıl 400 ila 500 dersliğimizi tekrar bitireceğiz. 2019 yılının içerisinde de inşallah bu inşaatlarımız bittiğinde Kahramanmaraş’ta eğitim altyapısı itibariyle ciddi bir sorunumuz kalmayacak.”

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz