Milli Eğitim Bakanlığı Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Özel direksiyon derslerine ilişkin yapılan yeni düzenleme ile sürücü belgesi olup her koşulda araç kullanma konusunda kendisini yeterli görmeyen ve kursa başvuru yapan kursiyerlerin kayıtları sürücü belgeleriyle yapılacak. 
Bu kursiyerlere trafik adabı dersi ile ihtiyaç duyduğu kadar direksiyon eğitimi dersi, kurum kontenjanı ile direksiyon eğitimi ve sınav aracı kontenjanına dahil edilmeden verilecek. Kursun kayıtlı direksiyon eğitimi ve sınav araçlarıyla verilecek bu eğitimler, Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu (MTSK) modülüne işlenecek. Yönetmelikle özel motorlu taşıt sürücüleri kurslarının açılma şartları da yeniden düzenlendi. Buna göre, özel motorlu taşıt sürücüleri kurslarını üniversitelerin makine, motor, otomotiv, mekatronik, otobüs kaptanlığı, ulaştırma ve trafik bölümü ve benzeri lisans veya ön lisans programlarından mezun olan veya yükseköğrenim mezunu olmak kaydıyla herhangi bir motorlu taşıt sürücü kursunda en az üç yıl eğitim personeli olarak çalışanlar açabilecek.

MOTOSİKLET EHLİYETİ EĞİTİMLERİNE YENİ DÜZENLEME
“Kurslarda bulundurulacak sınav araçlarıyla ilgili değişikliklerin de yer aldığı yönetmeliğe göre, motosiklet sürücü belgesi olan "A" sınıfı sertifika programı açmak isteyen kurslarda "A2" sertifika sınıfından en az bir direksiyon eğitim ve sınav aracı bulundurulacak. 24 yaşını doldurmuş ve deneyim şartı aranmayan "A" sınıfı sürücü belgesi alacak adaylara, direksiyon eğitimi dersinin en az 4, en fazla 6 saatlik kısmı "A2" sertifika sınıfı direksiyon eğitim ve sınav aracında, geri kalan kısmı ise "A" sertifika sınıfı direksiyon eğitim ve sınav aracında yaptırılacak”


“ARAÇ SÜRÜCÜSÜ DEĞİL TRAFİK CANAVARI YETİŞTİRİYORLAR”
Özel motorlu taşıt sürücü kursları bundan sonra illerin nüfus oranları dikkate alınarak açılacak. Bu kapsamda açılacak kurs sayısı belirlenirken merkez ilçe ve diğer ilçelerin Türkiye İstatistik Kurumunca her yıl tespit edilen nüfusu esas alınacak. Nüfusu; 10 bin-25 bin olan ilçelerde iki, sonraki her 25 bin nüfus için bir kurs açılmasına izin verilecek. Toplam nüfusu 10 binin altında olan ilçelerde ise kurs açılamayacak. Nüfusu azalan ilçelerde, mevcut kurslar faaliyetlerine devam edecek. Ancak bu ilçelerdeki kursların herhangi bir nedenle kapatılması halinde yeni kurs açılmasında nüfusla ilgili kriterler dikkate alınacak. Tüm bu gelişmelerin ışığında konuyu gazetemize değerlendiren Sürücü Kursları Derneği Başkanı Seyfi Moroğlu, “Ülkemizde haddinden fazla sürücü kursu mevcut. Yaklaşık olarak kurs sayısı 3 bin 750 rakamını geçmiş bulunuyor. Talep olmayınca sürücü kursları arasında  kıyasıya bir rekabet oluyor. Bu rekabet de haksız yere fiyat indirimlerine yol açıyor. Kurs sahipleri fiyatlarda indirim yaptıkça maliyetlerden ve giderlerden kısıyorlar. Bu kısıtlama da eğitimde eksikliklere ve aksamalara yol açıyor. Tüm bunlar sonuç olarak bir araç sürücüsünün değil de trafik canavarının yetişmesine sebep oluyor. Milli Eğitim Bakanlığımız yönetmelik değişikliği ile her 25 bin nüfusa 1 sürücü kursu düşecek şekilde bir düzenleme getirdi. Bu yönetmelik ile birlikte bundan sonraki açılacak olan sürücü kurslarına bir kısıtlama ve düzenleme gelecektir. Kurs sayısının çoğalması engellenecektir ve çok yerinde bir değişlik olmuştur” dedi.


LİSE MEZUNLARINA MÜJDE

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından getirilen düzenlemede ara sınıf eleman ihtiyacının giderilmesi için lise mezunlarına müjdeli bir haber verildiğini söyleyen Moroğlu “Bir diğer önemli değişiklik ise, direksiyon eğitmeni diye tabir ettiğimiz kursiyerleri yetiştiren öğreticilerin tahsilatı üniversite mezunundan aşağı olmuyordu. Yeni düzenleme ile lise mezunlarına müjde verebiliriz. Bakanlığımız ara sınıf eleman ihtiyacını gidermek için direksiyon eğitmenlerinin tahsil durumunu artık üniversite mezunundan lise mezununa indirmiştir. Lise mezunu vatandaşlarımız halk eğitim merkezlerinden ‘direksiyon eğitimi öğreticiliği’ belgesi alarak kurslarımızda eğitici olarak hizmet verebilecekler” dedi.

“ARTIK BAKKAL DÜKKANI AÇAR GİBİ KURS AÇILAMAYACAK!”
Düzenleme ile kurslarda ve kurs açacak kişilerdeki kriterlerinde büyük ölçüde değiştiğini ifade eden Moroğlu, “Sürücü kurslarında bu zamana kadar 4 araç 4 personel zorunluluğu vardı. Yine gelen düzenleme ile bu sayı 3 araç 3 personele düşürülmüştür. Bu zamana kadar sürücü kursu açmak için en az 3 sertifika gerekiyordu ama bundan sonra sadece 1 sertifika ile kurs açılabilecek. Burada da şöyle bir detay var, 1 sertifika ile kurs açılabilecek ama otomobil sertifikası şart koşuluyor. Yani sadece otomobil sınıfını kullanarak kurs açılabilecek ama bunun yanında isteğe bağlı olarak motorsiklet, kamyon, otobüs, iş makinası gibi sınıflar da eklenebilecek. Yine kurs açma işleminde açan kişilere de belirli bir standart getirildi. Artık hiç kimse bakkal dükkanı açar gibi kurs açamayacak. Kurs açacak kişinin üniversite mezunu olması, herhangi bir sürücüm kursunda 3 yıl çalışmış olması gerekiyor. Kişi eğer bu şartları taşımıyorsa sürücü kursu açamayacak” diye konuştu. 

“SEKTÖR İÇİN GECİKMİŞ BİR DÜZENLEMEYDİ”
Mevcut düzenlemenin sektör için gecikmiş düzenleme olduğuna değinen Moroğlu, “Yeni düzenleme ile mevcutta bulunan sürücü kurslarının hakları saklı olacak. Herhangi bir değişiklik olmayacak. Bir ilçede fazladan ne kadar sürücü kursu varsa hizmet vermeye devam edecek. Düzenleme bundan sonraki açılacak olan kurslar için getiriliyor. Geriye dönük herhangi bir etkisi olmayacak. Sektör için gecikmiş bir düzenlemeydi. Geç oldu ama çok iyi oldu. Bundan 10 sene önce böyle bir düzenleme getirilmiş olsaydı belki de günümüzde sürücü kursu sayısı bu kadar fazla olmayacaktı. Haksız rekabet engellenmiş olacaktı ve kursiyerler daha kaliteli hizmetler almış olacaktı. Geç olsa da bundan sonrası için iyi olacak” ifadelerini kullandı. 

“GÜNÜMÜZDE HAKSIZ REKABET MEVCUT”
Son olarak Kahramanmaraş’ta ki sürücü kurslarının genel durumunu değerlendiren yeni düzenlemeye ve nüfusu göre Kahramanmaraş’ta 10 tane fazladan sürücü kursu olduğunu söyleyen Moroğlu, “Sürücü kurslarının doluluk oranında Türkiye ortalaması aşağı yukarı kurs başı 30 kişidir. Hizmet verdiğim kursumda benim 90 kişiye aynı anda hizmet verecek kapasitem mevcut ama bu kadar talep yok. Bunun da en büyük nedeni yine sürücü kurs sayısının fazla olmasıdır. Sürücü kursları ölmeyecek bir sektör ama maalesef günümüzde haksız bir rekabet olduğu için bizlere düşen pay da bölünüyor. Kahramanmaraş’ın merkez ilçelerinde toplamda 32, diğer ilçelerde ise 23 tane sürücü kursu mevcut. Yeni düzenlemeyi baz aldığımız zaman nüfus ile birlikte hesapladığımızda merkez ilçelerde 10 tane sürücü kursu fazladan mevcut” dedi. 

HABER:TUĞÇE KAYAR

Editör: Mahmut Beyaz