4,5 yıllık hizmet sürecinde Onikişubat ilçesine adeta 90 yılda yapılamayan hizmetleri bir bir kazandırarak, model ve modern belediyecilik anlayışıyla üstün başarı sağlayan Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, hem Onikişubat hem de Kahramanmaraş’ın turizm dinamiklerine yeni bir zenginlik katacak bir projeyi kente kazandırmıştı. EXPO 2023’ün yol haritasını ise geçtiğimiz haftalardaTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal açıklamıştı. Kahramanmaraş’ın tarihi ve kültürel mirasını, biyoçeşitlilik yönünden zenginliğini, tarımsal ve ekonomik potansiyelini dünyaya tanıtma imkanı sunacak dev projeyi kente kazandıran Başkan Mahçiçek, ulusal ve yerelde tanıtım toplantılarını gerçekleştirmeye devam ediyor. Başkan Mahçiçek dev organizasyonu bu kez ise üniversite öğrencilerine anlattı. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Cahit Zarifoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen programda EXPO 2023’ü anlatan Başkan Mahçiçek, göreve geldikleri 2014 yılında kurdukları hayali gerçekleştirdikleri söyledi.

ONİKİŞUBAT ALDI AMA KAHRAMANMARAŞ OLARAK ADLANDIRALIM”

Türkiye’de Antalya’dan sonra EXPO’ya ev sahipliği yapacak ikinci şehrin Kahramanmaraş olduğuna dikkat çeken Başkan Mahçiçek, “EXPO global anlamda uluslararası bir organizasyondur. Uluslararası organizasyonlar daha spor alanında yapılır ve toplamda 30 gibi bir süre zarfı içerisinde gerçekleşir. Bunlar dışında gerçekleştirilen bir diğer Uluslararası organizasyon ise 19. yüzyıldan bu yana süregelen EXPO organizasyonudur. Kahramanmaraş için yapılabilecek en önemli projedir. Projenin tanıtım videolarını izlediğim zaman kendimi rüyada gibi hissediyorum. Biz şehrimiz için her yıl 10 tane fuar düzenlesek, 50 tane konferans düzenlesek yine de EXPO projesinin getirisini, şehre sağlayacağı kazanımları sağlayamayız. Türkiye de EXPO’ya Antalya’dan sonra 2. kez ev sahipliği yapacak olan şehir Kahramanmaraş’tır. Projeyi Onikişubat aldı ama biz Kahramanmaraş olarak adlandıralım. Bu proje için çok ciddi çalışmalar gerçekleştirdik, çabalar sarf ettik. Böylesine uluslararası bir alanda yapılan bir organizasyonu almak kolay değildir. Kahramanmaraş'ta gerçekleştirilen Lansman sunumunda Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli “2015 yılında biz EXPO’yu İzmir'e almak için çok çalıştık ama alamadık” demişti ama biz ciddi bir çalışma içerisinde onlarca ülkeye giderek lobi çalışmaları yaptık, projenin yurt dışındaki temsilcilerini Kahramanmaraş'ımıza davet ettik. Bu işin başında projeyi pek kimseye duyurmadık, yurt dışındaki temsilci arkadaşlar gelip projeyi gördüler ve “siz projenin çoğunu tamamlamışsınız” dediler” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ’A BÜYÜK DEĞER KATACAK”

EXPO 2023’ün Kahramanmaraş’a büyük bir değer katacağına dikkat çeken Başkan Mahçiçek, “17 Eylül 2018 tarihinde EXPO projesini 62 ülkenin hiçbirinden karşıt oy olmaksızın hepsinden olumlu yönde oy alarak EXPO’yu şehrimize almış olduk. Kahramanmaraş için iyi bir değer yarattığımızı düşünüyorum, öngörülerimize göre Kahramanmaraş'a 2 milyon civarında yerli ve yabancı turist gelecek. Kahramanmaraş'ın işsizlik istihdamına yüzde 4 civarında olumlu bir katkı sağlayacak, 700 milyon dolar ile 1 milyar 200 milyon dolar civarında Kahramanmaraş'a ekonomik bir değer katacak ve en az 50 ülke bu organizasyona katılacak. Bu projeyi bir yaşam alanı haline getirmezseniz oradan işletme masraflarını bile karşılayamazsınız işte biz bu projeyi bir yaşam alanı haline getirmek için çalışıyoruz. Proje alanımıza uğurböceği ve kelebek müzesi koyduk. Bu konuda üniversitemizin katkıları da büyük, böceklerin laboratuvar ortamında yetişmesi için bize katkı sağlıyorlar. Yakın bir zamanda yeni üniversitemiz ile birlikte bu alanda beraber çalışmak için bir protokol daha yapacağız” dedi.

“ARTIK KAHRAMANMARAŞ’TA EXPO VAR”

Kahramanmaraş’ın komşu illerin önüne geçtiğini belirten Başkan Mahçiçek, “Projemizde yani yaşam alanımızda toplamda 284 tane hobi evi var, 70 dönüme yakın bir alan içerisinde havuz var ve o havuzlarımızın kenarlarında iki tane çok güzel kafelerimiz var daha birçok şey var ama onları da yaptıkça görelim istiyorum. Kahramanmaraş'ta kendini yakın komşu illerle karşılaştırma gibi bir kompleks vardı ama ben inanıyorum ki bu proje ile Kahramanmaraş öne geçti ve artık Kahramanmaraş'ta bir EXPO var. Bildiğiniz üzere siyaset bir süreç içerisinde ilerler bundan sonraki süre zarfında biz devam eder miyiz etmez miyiz bilmiyorum ama artık projemiz tamam biz olmasak da yerimize gelecek olan arkadaşlarımız devam ettireceklerdir” şeklinde konuştu.

BENİM GİBİ SİZLERDE ÇOK HEYECANLANDINIZ”

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Niyazi Can ise EXPO 2023 projesinin kendisini heyecanlandırdığını belirterek, “Gerçekten hepimizi heyecanlandıran bir sunum izledik. Ben öyle inanıyorum ki buradaki sunumdan bütün ayrıntılarıyla gördük ki proje şehrimizin batı tarafındaki bölgede gerçekleşecek. EXPO hakkında gerek öğrencilerimizin gerekse de hocalarımızın bilgilenmek isteğinin bana ulaşmasının ardından durumu Onikişubat Belediye Başkanımıza anlattık. Başkanımızın ve ekibinin hazırladığı bu sunumu hep beraber izleme fırsatı bulduk. Benim heyecanlandığım gibi sizlerde heyecanlandınız. Başkanımızın da dediği gibi üzerimizdeki o kompleksi her konuda atmamız gerekir. Benim sürekli söylediğim bir şey var, Türkiye’nin en iyi üniversitesi denilen üniversitelerde ne varsa bizim üniversitemizde o olabilir. Hatta dünyanın herhangi bir üniversitesinde ne varsa bizim üniversitemizde o olabilir. Sonuçta bu eserler insanlarla üretiliyor. Belediyecilikte ya da böyle bir projede İzmir’in bile alamadığı projeyi Kahramanmaraş alabiliyorsa demek ki biz istediğimiz zaman, kararlı olduğumuz zaman, planlı olduğumuz zaman, ısrarlı olduğumuz zaman ulaşamayacağımız bir hedef yoktur. Biz buradan aldığımız mesajı kendi mesajımızla da birleştirerek üniversitemizde çok güzel çalışmaları hep birlikte gerçekleştireceğiz. En iyi üniversitelerde olan projeleri burada da gerçekleştireceğiz. En başarılı lisansüstü öğrencileri burada yetiştireceğiz. En dikkat çeken, Türkiye’yi daha ileriye götürecek araştırmaları ve projeleri gerçekleştireceğiz. Belediye başkanımızın şahsında tüm ekibine şükranlarımı sunuyorum. Onikişubat ve Büyükşehir Belediyemizin üniversitemizin her köşesinde izleri var. Sağ olsunlar bunu da söylemeden geçemeyeceğim. Yollarında, asfaltında, kilit taşlarında, peyzajında belediyelerimiz istediğimiz hiçbir şeye hayır demediler bu güne kadar. EXPO 2023’ün Kahramanmaraş ve Türkiye’miz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Mahçiçek üniversite öğrencileriyle hatıra fotoğrafı çekildi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Tuğçe Kayar)

Editör: Mahmut Beyaz