1992 yılında kurulan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinin öğrenci sayısının şu anda 38 bine ulaştı. Konaklama başta olmak üzere bir çok yeniliği bünyesinde barındıran Kerdi Yurtlar Kurumu (KYK) Kahramanmaraş için yeni yatırım planı oluşturdu. Plana göre şu anda 5 bin öğrenciye hizmet veren kurum bu sayıyı ilk etapta 10 bine daha sonra talebe göre 15 veya 20 bine kadar çıkaracak.

Konu hakkında Manşet Gazetesinden Mustafa Kılınç ve Burhan Karagöz’e özel açıklamalarda bulanan Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) İl Müdürü Mehmetali Öztürk: “Bölgenin Gaziantep’te olmasından dolayı buradaki sıkıntılara anında yetişilemiyordu. İl müdürlüğü kurulduktan sonra şehrimizin yurt problemi daha çok başladı. Bu konuda siyasilerimizi, devlet büyüklerimizi yanımızda bulmaya başladık ve arayışlarımız hızla devam etti. Elbistan ve Göksun ilçelerimizde hızlı bir şekilde yurt kiralayarak oradaki sorunlara hem karma yurt problemlerine çözüm bulduk hem de kapasiteyi arttırmış olduk. Onun dışında merkezde çok büyük problem olduğunu görünce arsa arayışımız başladı. Arsalarda ilk etapta, 40 dönümlük bir araziyi Devlet Su İşlerinin Üniversitemize tahsis etmiş olduğu araziyi Kredi Yurtlar Kurumu’na tahsis edilmesini, büyüklerimizin, siyasilerimizin, Veysi Kaynak’ın desteği ile sağlamış olduk” dedi.

GENEL MÜDÜRÜMÜZ DESTEK SÖZÜ VERDİ

Kredi Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Sinan Aksu’nun Kahramanmaraş ziyaretinde söz verdiği yatırımları hayata geçirmesi ile KYK’nın yeni bir planlamaya gittiğini belirten Öztürk: “Ziyarete geldiğinde yurtlarımızı gezdirip durumu da anlattığımız zaman bu 40dönümlük arazinin yetmeyeceğini dolayısıyla arsa arayışına devam edip bulabilirsek yatırım konusunda bize yardımcı olacağına söz verdi. Bizde tabi arayışa başladık. Yakın zaman da bu konuda somut bir adımın atıldığını, 50 dönümlük bir arazinin bize tahsisin yapılması için üniversitenin konseyinde karar alındı ve bu yazı da üç gün önce elimize geçti, genel müdürlüğümüze de gönderildi. Araziyle ilgili proje çalışmaları başlatıldı. Yani ihaleye hazırlık olacak, bunlar tabi süreç gerektirir ama çok hızlı bir şekilde yapılması için genel müdürümüzde işin öneminin farkında bizzat zaten kendisi takip ediyor. Diğer 40 dönümlük arazide de zaten 3 ihale yapıldı ve tamamlandı. Tahminen 3 ya da 5 ayı geçmez diye umuyoruz ve 40 dönümlük alanında inşaatı başlamış olacak ve arkasından da hemen yeni aldığımız 50 dönümlük arazinin işlemleri hızla devam ettiği için onda başlatmış olacağız”

10 BİNE ÇIKACAK

Kiralama usulü ile bir çok yerde yurdu bulanan KYK, 5 binlik olan öğrenci sayısını 10 bine çıkaracaklarını belirten Öztürk: “Şu anda 5 bin 300’e yakın olan kapasitemizin 10 bine çıkmasının alt zemini hazırlandı. İnşallah 2 ya da 3 yıl içerisinde öğrencilerimize çok büyük müjde olarak bunu sunmak istiyoruz. Geldiğimiz noktada sadece merkez değil, Pazarcık ilçemize zaten 400 kişilik yine yatırıma alınan arsamız hazır. Yine Afşin ilçemizde 500 kişilik bunların yarısı kız yarısı erkek olmak üzere, Göksun ilçemizde de yine yatırımımıza giren arsamız mevcut. Dolayısıyla kapasitemizi 10 binin altında tutmamayı hedefliyoruz. Çok açık adımlar atıyoruz ama bunların somut hale herkesi rahatlatacak duruma gelmesi için zamana ihtiyaç var. Bu işlerde hallolduğu zaman hep beraber sevineceğiz” şeklinde konuştu.

HERŞEYİ İLE ÖĞRENCİYE HİTAP EDİYOR

Öztürk şöyle konuştu: “Mesela,3 bin 500 merkezli öğrencimiz var kapasite olarak ama 2 bin 500’e yakında yedek var. Müracaatımızı yapmış öğrenci ama 2 bin 500 öğrenciye çıkmamış, yedekte bekliyorlar. Daha da üniversitenin kapasitesi artıyor 38 binden 40 bine çıkıyor, her geçen yıl artıyor. Dolayısıyla merkezde ki 3 bin 500 kişilik kapasitenin ikiye katlanması lazım. Bu konuda ki çalışmalarımız devam edecektir. Bizim KYK olarak yaptığımız yurt, sadece merkezde ki Avşar Yurdumuz var. Bu yurdumuzun dışındakiler kirala usulü kuruma kazandırılmış. Yurt olarak yapılan binalar her şeyiyle öğrenciye hitap ediyor, salonuyla, tesisleriyle, atölyeleriyle, yatakhaneleriyle, her şeyiyle. Ama kiraladığımız binadaki tadilatlar her ne kadar en güzel şekilde yapmaya çalışsak ta, yurt olarak yapılmadığı için bazı sorunlar yaşıyoruz. Tüm bunlara rağmen yer probleminden dolayı, kapasitesi 500’ün üzerinde olan, öğrenciye hitap edebilecek şekilde binası olan müteşebbislerimiz varsa, müteahhitlerimiz varsa, onlarla da her an konuşabiliriz. Yani bu yatırımlarımız bizim yer kiralamamıza engel değil. Biz şehrimizde yurt probleminin kalkması için her türlü yolu deneyeceğiz. Sadece yatırımlar ve arsalar değil, iki arsamız oldu. Buraya 5 bin kişilik arsa yapılacak ama biryandan da bulduğumuz takdirde kiralamak, ön protokolle yurt elde etmek gibi şıklarımız mevcut.
 

SOSYAL HİZMETLERİMİZ DE VAR

Biz geldiğimizden bu yana şehrimizde KYK öğrencilerimize bedenlerini doyurma, rahatlatma, geceleme, rahatlatma konusunda konforu sağladık. Her türlü güzelliği elimizden geldiğince yapmaya çalıştık. Aynı zaman da ruhlarını ve kalplerini de doldurmak için yine yapmış olduğumuz protokollerle, eğitim faaliyetlerine başladık. Gençlerimizi hem manen hem de fiziken doyurmaya çalışıyoruz. Bu konuda öğrencilerimizi KYK’ da olan velilerimizi her türlü rahat etmeleri için elimizden ne geleni yapıyoruz, rahat olsunlar”

Haber: Mustafa Kılınç

Editör: Mahmut Beyaz