Dulkadiroğlu Ziraat Odası ve İtfaiye Daire Başkanlığı, özellikle yaz aylarında vatandaşlar tarafından yakılan ve ciddi derecede orman, ev yangınlarına sebebiyet veren anız yangınlarını önlemek için bir araya gelerek işbirliği yaptı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cahit Küçükönder’i ziyarete giden Dulkadiroğlu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, kırsal kesimde yaşayan köylü vatandaşların özellikle yaz aylarında yaktıkları ve çok büyük orman, ev, fabrika gibi yangınlara sebebiyet veren anız yangınlarını önlemek için işbirliğine vararak anlaşma sağladılar. Yapılan görüşmenin ardından İtfaiye Daire Başkanı Küçükönder, “Özellikle otların sararmaya başlamasıyla sıcakların, artmasıyla yangının riski artıyor. Kahramanmaraş orman yönünden de zengin bir ilimiz. Vatandaşlarımızı biz her sene anız yakmamaları konusunda çeşitli şekillerde broşür basarak, ulusal ve yerel basın aracılığıyla uyarıyoruz. Çünkü anız yangınları bitişik bir şekilde daha henüz mahsul alınmamış ürünler olabiliyor ve oralara sıçrayabiliyor. Bundan dolayı biz anız yangınlarını hiçbir şekilde tavsiye etmiyoruz” dedi. Ziraat Odası Başkanı Çetinkaya ise “Kahramanmaraş 2016 yılı hasat mevsiminin başlamasıyla Mayıs ve Haziran ayları itibariyle yağışların bitmesi ve Kahramanmaraş’ta ki buğdayların, arpaların sararması ve bunun akabinde yol kenarlarında ki su kanallardaki otların sararmasıyla yangın mevsimi başlamış bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı İtfaiye Daire Başkanlığımızı ziyaret ettik. İtfaiye Daire Başkanlığımızdan ricamız 2016 yılı içerisinde hasat mevsimi dönemi içerisinde bağ çıkabilecek olası yangınlardan dolayı itfaiye ekiplerimizin biraz daha telaffuzda olarak olaylara anında müdahale edebilmesi için rica bulunarak görüşlerimizi sunduk” ifadelerini kullandı.

‘ANIZ YANGINLARI NEDENİYLE GÜNLÜK YANGIN ORTALAMAMIZ 75-80 CİVARI’ Kahramanmaraş İtfaiyesi olarak normal ilkbahar, sonbahar ve kış sezonlarında günlük olay yangın ortalamalarının 20 iken Mayıs ve Eylül-Ekim arasında ki 4-5 aylık yaz döneminde günlük yangın sayılarının 75-80’e kadar çıktığını ifade eden Küçükönder,  Bu yangınların tamamına yakınının anız yangınlarının olduğunu belirtti. Küçükönder, “ Bu yangınlarında birçoğu evlere sıçrayabiliyor.  Zaten anız yangınları da yasal olarak suçtur. Ama sadece suç olmanın ötesinde doğal dengeyi de bozuyor. Burada ki binlerce canlı türü yakılan anızlarla beraber yok oluyor. Bu yüzden de toprağın verimliliği düşüyor. Böylece de insanlarımızın bağışıklık sistemi çöküyor. Tabi artık bu bilincin artması lazım. Çevrede ki vatandaşlarımızın Jandarmaya, Polise, İtfaiyemize haber vermesi gerekiyor. Andız yakmanın suç olduğunu biz buradan tekrar söylüyoruz” şeklinde konuştu.

‘ORTALAMA YANGINLARA MÜDAHALE SÜREMİZ 3 BUÇUK DAKİKA’ Kahramanmaraş İtfaiyesi olarak şehir merkezinde ve ilçe merkezlerinde yangınlara müdahale ortalamalarının 3 buçuk dakika olduğunu vurgulayan Küçükönder, bu sürenin engebeli kırsal merkezlerde uzayabildiğini kaydetti. Küçükönder, “Su tankeri projemiz ülkemizde 3 ilde uygulanan projeydi. Kahramanmaraş ise 4’üncü il oldu. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, İtfaiye Dairesi Başkanlığı olarak yangına müdahalede zamanla yarışıyoruz. Yangınlara müdahale etme süremiz ortalama 3 buçuk dakikadır. Ama kırsal mahallelerde bu süre arazi şartlarından dolayı uzayabiliyor. Bunun için itfaiye şubelerimize uzak kırsalda ki nüfusunda kalabalık olduğu mahallelere öncelik vererek 50 tane su tankeri aldık. Bun tankerler traktörlerin kuyruk miline takıldığı zaman bir itfaiye aracına dönüşüyor ve yaklaşık 4 ton su alıyor. Pompasıyla beraber yaklaşık 25-30 metre suyu ileriye atabiliyor” ifadelerine yer verdi.

‘ANIZLAR YAKILMAMALI’

Dulkadiroğlu Ziraat Odası olarak çiftçilere ve vatandaşlara anız yakmamaları konusunda uyarılarda bulunduklarını söyleyen Çetinkaya, şunları söyledi: “Arazideki ekiplerin artırılacağını, ekiplerden ziyade yeni tanker alımı yaptıklarını bu tankerleri çiftçilerin hizmetine, yararına sunabilmek için farklı bölgelerde kırsal alanlardaki köy muhtarlarımıza dağıtacaklarını öğrendik ve bunda da son derece memnun olduk. İtfaiye Daire Başkanlığımıza böyle bir uygulamadan dolayı teşekkür ediyoruz. Kendileri de ziyaretimizden oldukça memnun oldular. Böyle bir iş birliği içerisinde çalışabileceğimizin de vurgusunu yaptılar. Bizimde buradan çiftçilerimize ve vatandaşlarımıza uyarılarda bulunmak istiyorum. Anızlarını yakmamalılardır. Anızlar biliyorsunuz ki can ve mal kaybına yol açıyor. En önemlisi doğanın dengesini oynamış oluyorlar. Aslında anız yangını günübirlik bakıldığında çiftçiye fayda sağlıyor olabilir. Ama ileriye dönük yıllar için çiftçiye büyük zararı oluyor. Çiftçilerimizin bunu bilmesi anızlarını yakmaması gerektiğini söylüyorum.”

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz