Her yıl hasat mevsiminde bazı çiftçiler tarafından yakılan ve hem toprağın zarar görmesine hem de ormanların yanmasına sebep olan anız yangınlarıyla ilgili uyarılarda bulunan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, en büyük endişelerinin anız yangıları olduğunu kaydetti. “Anızını yakan aslında bir bakıma geleceğini yakıyor” diyen Çetinkaya, çiftçilerin anız yakmamasını istedi. Gerek toplantılarda gerekse de arazideki danışmanlar aracılığıyla anız yakılmaması konusunda sürekli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Çetinkaya, anızın canlıların ölmesine de sebep olduğunun altını çizdi.

DEFALARCA UYARMAMIZA RAĞMEN ANIZ YAKILIYOR”
Defalarca uyarmalarına rağmen çiftçilerin ısrarla anız yaktıklarından bahseden Çetinkaya, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Kahramanmaraş’ta 2018 yılı hasat mevsimi arpalar ve buğdaylar için yaklaşıyor. Hasadın hemen arkasından biliyoruz ki daha önceki yıllarda da çokça yaşanan anız yangınları en büyük endişemiz. Bu konuda ciddi anlamda sıkıntılar yaşanıyor ve maalesef her yıl konuyla ilgili defalarca uyarmamıza rağmen anız yakılıyor. Anız sadece toprak için zararlı değil aynı zamanda anız yangınları orman yangınlarına da sebep oluyor. Anızını yakan aslında bir bakıma geleceğini yakıyor. Çiftçimizin bu anlamda anızlarını yakmaması gerekiyor. Yanan her anız aslında çiftçinin geleceğini de yakıyor. Bu konuyu her toplantımızda dile getiriyoruz ve arazideki danışmanlarımız aracılığıyla çiftçilerimize sürekli duyuruyoruz.”

ANIZ TOPRAĞI GENÇLEŞTİRİYOR”
Anızın toprağı gençleştirdiğinden söz eden Çetinkaya, “Artık iş makinelerinin gelişmesi, alet edevatların son teknoloji olması tarlada çiftçiye aslında bir zorluk yaratmıyor. Tarlasını tekrar hazırlayacak olan çiftçilerimizin anızlarını yakmamaları, anızı yaktıkları takdirde ise tarladaki birçok canlıyı da zarar verdiğini biliyoruz. Bunu çiftçimizde biliyor. Ama biz Ziraat Odası olarak her zaman çiftçilerimize anızlarını yakmamaları gerektiğini söylüyoruz. Buradan şunu da söylemek istiyorum; anızlarını yakan çiftçilerin 2018-2019 üretim yılında devlet desteklerinden muaf tutulacak. Bu bakanlık tarafından bir bildiri ile açıklandı. Bu konu dönem içerisinde yürürlüğe de girecek. Çiftçilerimizin hem geleceklerini yakmaması hem de devlet teşviklerinden muaf olmaması için anızlarını yakmamaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

İYİ BİR REKOLTE BEKLİYORUZ”
Bu yıl buğday, arpa, mısır ve pamuktan iyi bir rekolte beklediklerine vurgu yapan Çetinkaya, çiftçiler için bereketli bir yıl olmasını temenni etti. Çetinkaya, “Kahramanmaraş’ta bu yıl kış mevsimi çokta istediğimiz gibi geçmedi. Bu yıl için yağışlarımız az oldu. Ama Nisan ayında beklediğimiz yağışlar yerinde ve zamanında oldu. Bu yağışlardan dolayı herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Buğdaylarımız ve arazide ekili olan arpamız, mısırımız, pamuğumuz ekildi ve şu anda arazide yoğun bir çalışma var. Tabii bu yıl rekoltenin iyi olmasını bekliyoruz. Şu ana kadar hemen hemen her şey mevsim normallerinde gitti. Yağışlar zamanında yağdı. Bakalım önümüzdeki ay itibariyle artık Kahramanmaraş’ta da hasat başlayacak. Bizde bakıp göreceğiz artık ne gibi olumsuzluklar veya ne gibi gelişmeler olacak. Ümit ederiz ki çiftçilerimiz rekoltede kayıplar yaşamaz” ifadelerini kullandı.

Haber: Emre AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz