Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Mera Islah ve Amenajman projesinin açılışı gerçekleşti.

Kahramanmaraş’ın Andırın İlçesinde Mera Islah ve Amenajman açılışı gerçekleşti. Gerçekleşen açılışta Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Kahramanmaraş Milletvekilleri Celaattin Güvenç ve Nursel Reyhanlıoğlu, Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu kurdeleyi kesti. Açılışın ardından Mera Islah alanı gezildi.

‘ÜLKEMİZİ TEKRAR HUZURLU GÜNLERE KAVUŞTURACAĞIZ’

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç, Andırın Akgümüş Mahallesi’nde düzenlenen mera açılışı töreninde yaptığı konuşmada, terörle mücadelenin, terörün kökünü kazıyana kadar süreceğini ifade etti. Türkiye'nin barış, kardeşlik ve ekonomisiyle dünyada adından söz ettireceğini söyleyen Güvenç, konuşmasına şöyle devam etti: "Hiç şüpheniz olmasın bu aziz milletin, bu mazlum milletin dualarıyla, destekleriyle bu topraklardan şiddeti, terörü, inkarcılığı, hainliği bitireceğiz, kökünü kazıyacağız Allah'ın izniyle. Yüreklerinizi ferah tutun. Acımız ne kadara büyük olursa olsun, bu zalimlere karşı asla pes etmeyeceğiz. Ülkemizi tekrar güzel ve huzurlu günlere kavuşturacağız. Dün olduğu gibi bugün de şer güçler yakamızı bırakmadılar, yarında bırakmayacaklar. Çünkü bu ülke İslam ümmetinin umudu olan bir ülkedir. Bu ülke Osmanlı bakiyesi bir ülke. Bu ülke tarih boyunca dünyaya adalet dağıtan, şefkatiyle, merhametiyle, insanlığıyla, sevgisiyle nam salan büyük usta Osmanlının toprakları. Ne kadar hazmedemeseler de, ne kadar saldırsalar da bu bayrağı, bu inancı yere indirtmedik, inşallah indirtmeyeceğiz."

‘ANDIRINDAYIZ’

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nursel Reyhanlıoğlu, açılışı yapılan meranın hayırlı olmasını dileğinde bulunarak, aynı zamanda bugünün anneler günü olması dolayısıyla tüm annelerin anneler gününü kutladı. Reyhanlıoğlu, “Biz Ak Parti hükümeti olarak, Akgümüşteyiz, Andırandayız, Kahramanmaraş’tayız, Türkiye’deyiz ve tüm mazlumların yanındayız. Biz birliğimizi beraberimizi bozmadan yolumuza devam edeceğiz ve ilerlemek için önümüzde hiçbir engel kalmayacak” dedi.

‘BURADA BULUNMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUM’

Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, açılış konuşmasında şunları kaydetti: “Söz dizisi sözlerin en güzeli aslında 3 ayrı kategori de söylenmiş oldu. İlk söz bu meranın ıslahı konusunda irade koyan, gerekli ödeneği ayıran eliyle göz nuruyla çabasıyla merayı ıslah eden mekanizmanın aramızdaki temsilcileri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz başta olmak üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’müzün değerli çalışanları, ilçe çalışanları ilk söz söylenmiş durumdadır. İkincisi haddi zatında bütün yapılan hizmetlerin birinci derece sonuna kadar bunu hak etmiş muhatapları olarak sizler sadece burada bulunmakla bu güzel topluluğa iştirak etmek değil işin en başından beri öncelikle bu güzel hizmetleri Allah-u talanın güzel lütfunu hak etmiş olmakla, sonrasında da hem dualarınızla, iyi dileklerinizle hem de dimdik duruşunuz bizimle bu anı paylaşışınızla en güzel ikinci sözü de sizler söylemiş durumundasınız. Bu iki sözün hasılası ortak duygularımızın şu dil lisani ile ifadesinde ise yüreğimizin sesine tercüman olan saygıdeğer milletvekillerimiz en güzel sözleri ifade etti.  Bu üç sözü ifade ettikten sonra bana sadece burada bulunmanın mutluluğu içerisinde ve sizlere duyduğum yüksek hürmetin bir işareti olarak bu güzelliğe, dualarınıza katılmak sizler adına emeği geçenlere devlet ve hükümet adına teşekkürlerimi ifade etmek ve hayırlar dilemektir. Rabbimize sonsuz hamd-ü senalar olsun.“


‘ÇİFTÇİLERİMİZE BİTKİ TOHUMLARI DAĞITIMI YAPILMAKTADIR’

Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu, toprağın olduğu yerde, yağmurun düştüğü yerde muhafaza edilmesi gerektiğinin inancı ile ıslah çalışmalarımıza bir yenisini daha eklemenin sevinci içerisinde olduğunu söyledi. Emiralioğlu, “Bugüne kadar ilimiz genelinde 16749 dekar alanda mera ıslah çalışmaları tamamlanmış, 3327 dekar alanda ıslah çalışmaları devam etmekte olup; 2016 yılında ise 29285,6 dekar alan ıslah çalışmaları kapsamına alınmıştır. Mevcut ıslah projelerimiz tamamlandığında toplam 49 bin 362 da meramız ıslah edilmiş olacaktır. Yine bugüne kadar ilimiz genelinde 3806 dekar alan ıslah amaçlı kiralanarak ıslah edilmiştir ıslah çalışmaları kapsamında hazırlanan projelerin toplam maliyeti 3 milyon 757 bin 871’dir. İlimizde meralarda uygulanan “Mera Islah ve Amenajman Projeleri” kapsamında; yem bitkileri yetiştiriciliğinin geliştirilmesi sağlanarak meralardaki aşırı otlanmanın önlenmesi amacıyla çiftçilerimize yem bitkisi tohumu, korunga, yonca vb. dağıtımı yapılmaktadır. Bu bağlamda 2016 yılında bin 750 kilogram yonca, 5 bin kilogram korunga ve 50 kilogram süt otu yem bitkisi tohumu dağıtımı yapılmıştır” şeklinde konuştu.

‘DÜZENLİ ÇALIŞMALAR YAPILMAKTADIR’

Emiralioğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Meralarımızın ıslahı ve amenajmanı kapsamında mera, yaylak ve kışlaklarda otlayan hayvanlarımızın hijyenik ortamda su ihtiyaçlarının sağlanması, önemi gittikçe artan içme suyunun daha ekonomik kullanılması, hayvan yetiştiricilerimizin işlerinin kolaylaştırılarak zamandan tasarruf sağlamaları için İl Müdürlüğü olarak İlimiz sınırları dahilinde bulunan hayvan yetiştiricilerine geçmiş yıllarda 626 adet ve 2016 yılında 200 adet olmak üzere sıvat yaptırılarak dağıtılmıştır. 01.06.2015 tarihinde ıslahına başlanan ilimiz Andırın İlçesi Akgümüş Mahallesi sınırlan dâhilinde toplam bin 795,75 dekarlık vasıflı taşınmazlara ait mera ıslah ve amenajman projesinin toplam maliyeti 1 milyon 96 bin 560 TL’dir. Proje kapsamında yabancı ot mücadelesi, taş toplama, mera sınırlarının belirlenmesi için tel çit yapımı, hayvanlarımızın olumsuz iklim şartlarından zarar görmesinin önüne geçilmesi için metal gölgelik yapımı (2 adet), mera girişleri için kapı yapımı (4 adet), hayvanlarımızın temiz ve hijenik su içmeleri için metal sıvat yapımı, kimyasal gübreleme ve düzenli otlatma planı gibi çalışmalar yapılmıştır. Proje öncesi otlatma kapasitesi 22,1 BBHB olan meranın, ıslah projemizi gerçekleştirdiğimiz takdirde 117,32 BBHB otlatma kapasitesine çıkarmayı; ıslah öncesi toplam kaba ot verimi 916 ton/yıl olan verimini de ıslah sonrası 2 bin 248 ton/yıla çıkarmayı hedefliyoruz. Proje kapsamında menavebeli otlatma uygulayarak meradan daha fazla verim alacağız.”

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz