İzmit’den Mardin’e 81 ilden 81 lezzetin yolu Kahramanmaraş’ta kesişti. Kahramanmaraş, Türkiye’nin en büyük yöresel ürünler ve hediyelik eşya festivali Anatolia Gurme Fest’e ev sahipliği yapıyor. Kahramanmaraş Fuar ve Kongre Merkezi (KAFUM)’nde kapılarını açan Anatolia Gurme Fest, 1 Mart’a kadar kent halkının damağını şenlendirecek. Festivalde, İzmit pişmaniyesinden Karadeniz peynirlerine, Çankırı tuzundan Isparta’nın gül ürünlerine, Mardin gümüşlerinden Erzurum’un Oltu taşı ürünlerine kadar tüm lezzetler ve el sanatları 10 gün boyunca bu festivalde yer alacak. Festival kapsamında Master Chef 1.si Uğur Kardaş, 26 Şubat Çarşamba günü saat 19.00’da Kahramanmaraş KAFUM Fuar ve Kongre Merkezinde hayranları ile buluşacak. Anatolia Gurme Fest’te çocuklar da unutulmadı. Dünya rekortmeni lastik adamdan illüzyonistlere ve ateş showlara kadar farklı gösteri sanatçılarının yer aldığı sirk organizasyonu düzenlenecek. Sirk organizasyonu ise ücretsiz yapılacak. Sirk gösterileri, 22 Şubat-23 Şubat- 29 Şubat-1 Mart tarihlerinde günde 4 seans şeklinde düzenlenecek. Manşet Gazetesi olarak Anatolia Gurme Fest kapsamında başka şehirlerden gelerek stant açan firmaların görüşlerini aldık. Firmalar, Kahramanmaraş halkının ilgisinden memnun kalırken, satışların iyi olduğunu belirtti.

“ÜRÜNLERİMİZ KALİTELİDİR, ANALİZ RAPORLARIYLA BERABER MARAŞ HALKINA SUNMAKTAYIZ”

Tunceli’den gelerek meşhur Munzur Balı ve süt ürünlerinin satışını yapan Hüseyin Yıldız, “Bizler Tunceli’den geliyoruz, Munzur’un yayla bal ve süt ürünlerini Kahramanmaraş’ınızdaki fuara getirdik. Hem ürünlerimizi tanıtmak hem de satışını yapmaktayız. Bizde meşhur Munzur balı ve süt ürünleri mevcut. Munzur bizim Ovacık Dağları’nda, Munzur Dağları’nda, Pülümür ve Erzincan Dağları ile Bingöl Dağları çevresinden aldığımız geven ve diken çiçek balından ibarettir. Üretimler tamamen köylünün el emeğidir. Maraş halkını buradaki yöresel fuara davet ediyoruz. Güvenle Munzur yayla bal ve süt ürünlerini tezgahında alabilir. Ürünlerimiz kalitelidir, analiz raporlarıyla beraber Maraş halkına sunmaktayız. Ayrıca süt ürünlerimiz tulum peynirimiz, salamura peynirimiz, şeker hastalıklarına karşı çörek otlu çökeleğimiz stantlarımızda yerini almıştır. Ürünlerimiz yüzde yüz doğaldır. Herkes güvenle ve gönül rahatlığıyla bu ürünleri alabilir” dedi.

“MARAŞ HALKININ İLGİSİNDEN MUTLUYUZ”

Munzur Balı’nın tamamen doğal olduğunu ve iki bin rakımdan aldıklarını anlatan Yıldız, “Geven ve diken bitkisinden alınır. Kaliteli olması da bundan ibarettir. Kaliteli balın anlaşılması için analiz raporu, balın aroması, kokusu çok önemlidir. Bölgemizde üç çeşit bal almaktayız. Bunların her birisi rakım ortalamasına göre paylaşılmakta. Kaliteli ballar her zaman iyi bir konumda donar. Yöresel iklim olarak farklıdır. Bal alırken dikkat edilmesi gerekiyor. Müşteriler özellikle analiz raporlarına dikkat etsinler. Etiketlerine baksınlar, mutlaka tadarak alsınlar. Fuar ilk günden itibaren yoğun ilgi görmektedir. Bu ilgiden de mutluyuz. Standımızı onlarca Maraş halkı ziyaret ederek hem alışveriş yapıyorlar hem bilgi alıyorlar hem de ürünlerimizi tadıyorlar” ifadelerini kullandı.

“81 İLDEN GELEN TATLARI HALKIMIZLA BULUŞTURUYORUZ”

Fuar hakkında bilgiler veren Anatolia Fuar Genel Müdürü Özgür Can Çelik, Kahramanmaraş’a ilk kez geldiklerini belirterek, Anatolia Gurme Fest’in Türkiye’nin en büyük yöresel ürünler ve el sanatları festivali olduğunu söyledi. Çelik, “Kahramanmaraş’a bu yıl ilk defa geliyoruz. Anatolia Gurme Fest organizasyonu Türkiye’nin en büyük yöresel ürünler ve el sanatları festivali. 10 büyükşehirde yapılıyor, Kahramanmaraş’ı da bu yapılan büyükşehirler arasına aldık. İstanbul, Ankara’dan Van’a kadar bu etkinliği yapıyoruz. 81 ilden gelen tatlar Kahramanmaraşlılarla buluşuyor. İzmit pişmaniyesinden Hatay künefesine, Adıyaman peynirli helvasından Isparta gül ürünlerine kadar 81 ilin en iyi markalarını burada görecek Kahramanmaraşlılar” dedi.

“KAHRAMANMARAŞ HALKINA GÜVENİYORUZ”

Katılımcıların fuardaki ürünleri en taze şekliyle sahip olacağını anlatan Çelik, “Ayrıca markalara taze taze ulaşmış olacağız. Pişmaniyeyi gözünüzün önünde yapacaklar ve size burada ikram edecekler. Künefe yine hazır bir şekilde olmayacak, burada yapılacak. Tahinin nasıl yapıldığını göreceğiz, makinadan susamın nasıl çıktığını, taze tahinin nasıl yapıldığını göreceğiz. Çankırı tuzunun nasıl elde edildiğini, makinada nasıl şekillendiğini göreceğiz. Çok keyifli bir organizasyon olacak. Lezzetli bir festival olacak diyoruz, festivalimize. Fuarlarda özellikle koridorları dar bırakırlar ki fuar alanı kalabalık gözüksün diye. Biz Kahramanmaraş’ta koridorları çok güvendiğimiz için baya geniş yaptık. Kahramanmaraşlılar geldiği zaman rahat rahat içeride gezebilecekler” ifadelerini kullandı.

FUAR ALANINA ÜCRETSİZ SERVİSLER KALKACAK

Halkın fuara gelmesi için Necip Fazıl Kültür Merkezi önü ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi karşısından ücretsiz servis hizmeti verilecek. Kahramanmaraş halkının fuara yoğun ilgi göstermesi beklenirken, özellikle bugün ve yarın yoğun katılımlar olacak. Fuar kapsamında birçok şehirden Kahramanmaraş’a gelen firmaların temsilcileri de kent halkına güvendiklerini ve kendilerini yalnız bırakmayacaklarına inandıklarını söyledi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz