İzmit’den Mardin’e 81 ilden 81 lezzetin yolu Kahramanmaraş’ta kesişti. Kahramanmaraş, Türkiye’nin en büyük yöresel ürünler ve hediyelik eşya festivali Anatolia Gurme Fest’e ev sahipliği yapıyor. Kahramanmaraş Fuar ve Kongre Merkezi (KAFUM)’nde dün itibariyle kapılarını açan Anatolia Gurme Fest, 1 Mart’a kadar kent halkının damağını şenlendirecek. Festivalde, İzmit pişmaniyesinden Karadeniz peynirlerine, Çankırı tuzundan Isparta’nın gül ürünlerine, Mardin gümüşlerinden Erzurum’un Oltu taşı ürünlerine kadar tüm lezzetler ve el sanatları 10 gün boyunca bu festivalde yer alacak. Festival kapsamında Master Chef 1.si Uğur Kardaş, 26 Şubat Çarşamba günü saat 19.00’da Kahramanmaraş KAFUM Fuar ve Kongre Merkezinde hayranları ile buluşacak.

MİNİ SİRK İLK DEFA KAHRAMANMARAŞ DA BU FESTİVALDE

Anatolia Gurme Fest’te çocuklar da unutulmadı. Dünya rekortmeni lastik adamdan illüzyonistlere ve ateş showlara kadar farklı gösteri sanatçılarının yer aldığı sirk organizasyonu düzenlenecek. Sirk organizasyonu ise ücretsiz yapılacak. Sirk gösterileri, 22 Şubat-23 Şubat- 29 Şubat-1 Mart tarihlerinde günde 4 seans şeklinde düzenlenecek.

FUAR ALANINA ÜCRETSİZ SERVİSLER KALKACAK

Halkın fuara gelmesi için Necip Fazıl Kültür Merkezi önü ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi karşısından ücretsiz servis hizmeti verilecek. Kahramanmaraş halkının fuara yoğun ilgi göstermesi beklenirken, özellikle bugün ve yarın yoğun katılımlar olacak. Fuar kapsamında birçok şehirden Kahramanmaraş’a gelen firmaların temsilcileri de kent halkına güvendiklerini ve kendilerini yalnız bırakmayacaklarına inandıklarını söyledi.

81 İLDEN GELEN TATLAR KAHRAMANMARAŞLILARLA BULUŞUYOR”

Fuarın açılışında konuşan Anatolia Fuar Genel Müdürü Özgür Can Çelik, Kahramanmaraş’a ilk kez geldiklerini belirterek, Anatolia Gurme Fest’in Türkiye’nin en büyük yöresel ürünler ve el sanatları festivali olduğunu söyledi. Çelik, “Kahramanmaraş’a bu yıl ilk defa geliyoruz. Anatolia Gurme Fest organizasyonu Türkiye’nin en büyük yöresel ürünler ve el sanatları festivali. 10 büyükşehirde yapılıyor, Kahramanmaraş’ı da bu yapılan büyükşehirler arasına aldık. İstanbul, Ankara’dan Van’a kadar bu etkinliği yapıyoruz. 81 ilden gelen tatlar Kahramanmaraşlılarla buluşuyor. İzmit pişmaniyesinden Hatay künefesine, Adıyaman peynirli helvasından Isparta gül ürünlerine kadar 81 ilin en iyi markalarını burada görecek Kahramanmaraşlılar” dedi.

KAHRAMANMARAŞ HALKINA GÜVENİYORUZ”

Katılımcıların fuardaki ürünleri en taze şekliyle sahip olacağını anlatan Çelik, “Ayrıca markalara taze taze ulaşmış olacağız. Pişmaniyeyi gözünüzün önünde yapacaklar ve size burada ikram edecekler. Künefe yine hazır bir şekilde olmayacak, burada yapılacak. Tahinin nasıl yapıldığını göreceğiz, makinadan susamın nasıl çıktığını, taze tahinin nasıl yapıldığını göreceğiz. Çankırı tuzunun nasıl elde edildiğini, makinada nasıl şekillendiğini göreceğiz. Çok keyifli bir organizasyon olacak. Lezzetli bir festival olacak diyoruz, festivalimize. Fuarlarda özellikle koridorları dar bırakırlar ki fuar alanı kalabalık gözüksün diye. Biz Kahramanmaraş’ta koridorları çok güvendiğimiz için baya geniş yaptık. Kahramanmaraşlılar geldiği zaman rahat rahat içeride gezebilecekler” ifadelerini kullandı.

FİRMALARIMIZI BURADA GÖRMEMEK BİZİ ÜZDÜ”

Festivalde stant açan Kahramanmaraş Kültür, Turizm, Otelciler ve Gastronomi Derneği Başkanı Gökhan Büyükdereli ise tanıtım açısından festivalin önemli olduğunu söyledi. Kahramanmaraş’tan firmaların katılmamasının kendilerini üzdüğünü dile getiren Büyükdereleri, “Burada Türkiye’nin birçok ilinden yöresel ürünler var. Tanıtım açısından baktığımız zaman bu ürünler Türkiye’nin bir değeri. Biz bunu değerler buluşması diye görüyoruz fakat şehrimizin kendi bünyesinden çok fazla firma göremedik. Bu da üzücü. Aslında biz bununla ilgili çalışmalar yaptık, bazı firmaların buraya gelmesini söyledik ama şuan yerel firmalarımızı maalesef göremedik. Yerel firmaların olmaması, şehrimizi yönetenlerin de katılmamasını gerektirmiyor. Türkiye’nin gıda ve gastronomi alanında çok fazla değeri var, bunların markalaşması gerekiyor. Bu komşu ilin ürünü, bu bizim ürünümüz demek yok, Türkiye’nin ürünleri bunlar. O yüzden dernek olarak buradayız” şeklinde konuştu.

BU TİP ETKİNLİKLERİN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI İÇİN ÖNEMSİYORUZ”

Fuarın daha etkin hale gelmesinin, gelecekte yapılacak organizasyonların sayısının artmasına vesile olacağını kaydeden Büyükdereli, sözlerine şu şekilde devam etti, “Bu fuarın daha da etkin hale gelmesi gerekiyor. Sonuçta bu insanlar şehrimize gelmişler ve burada bir satış yapmaya çalışıyorlar. Masrafları da var, bu insanlara destek olunması gerekiyor. Çünkü yarın biz de başka şehirlere gidip ürünlerimizi satabiliriz. Bu tip konularda birlikte hareket etmeliyiz ve desteklemeliyiz. Biz Kahramanmaraşlılar olarak biraz geç uyanırız, Cumartesi ve Pazar günü özellikle hafta sonunda ilginin yoğun olacağını düşünüyorum ama tanıtmamız gerekiyor el birliğiyle. Bu bir turizm etkinliği, çok önemli bir konu. Düşünün buraya gelen insanlar etkin bir şekilde gitmezse, sonrasında başka organizatör firma Kahramanmaraş’ta etkinlik yapacağı zaman ‘Ya arkadaş biz Kahramanmaraş’a gittik, güzel bir etkinlik olmadı, bence oraya hiç girmeyin’ dediği zaman biz körelmiş oluyoruz. Bizim aktif olmamız gerekiyor. Türkiye’nin gastronomi haritası şu an burada, halkımızın gelip bu lezzetleri tatmalarını, satın almalarını öneriyoruz. Kahramanmaraş’ta bu tip etkinliklerin sürdürülebilir olması için bunu önemsiyoruz” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz