Şiirin başkenti, şairler ve yazarlar kenti olan, ulusal düzeyde de Türkiye için çok çok önemli şair ile yazarların memleketi konumunda bulunan Kahramanmaraş’ta bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Kitap ve Kültür Fuarı, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Fuar Merkezi’nde (KAFUM) yapılan görkemli açılışla kapılarını ziyaretçilerine açtı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ile çok sayıda kitapseverin katıldığı açılış, renkli görüntülere sahne oldu. Törende konuşan Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, kentin ebedi yönüyle yeni nesillere ilham oluşturan, öne çıkardığı kalem ve kültür erbabı ile de çocuklara, gençlere ilham veren bir şehir olduğunun altını çizdi.

ONUR KONUKLARI BÜYÜLEDİ
Fuara onur konuğu olarak katılan Bosna Herkes’in Milli Şairi Cemaleddin Latiç, son Osmanlı Şehzadesinin oğlu Osman Selahattin Osmanoğlu ve Arap Dünyasında Yılın Gazetecisi seçilen Katarlı Araştırmacı Yazar Cabir Salim El Harmin, yaptıkları selamla konuşmalarındaki duruşu, mütevaziliği ve edebi kişilikleriyle fuara katılan binlerce kitapseveri adeta büyüledi.

“MÜSLÜMAN GİBİ DÜŞÜNÜP, MÜSLÜMAN GİBİ YAŞAMALIYIZ”
Ünal, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Kahramanmaraş şiirin başkenti unvanını hak etmiş, yetiştirdiği hem şüheda hem de üdeba ile Türkiye’de ve dünyada kendisinden bahsettirmiş nadide bir şehirdir. Bu yönüyle de yeni nesillere ilham oluşturan öne çıkardığı bu kalem ve kültür erbabı ile çocuklarımıza gençlerimize ilham veren bir şehirdir. Bir şehri ayağa kaldıran bir şehri taşıyan bir şehrin ruhunu oluşturan şey p şehrin evlatlarıdır. O şehrin yetiştirdiği evlatların taşıdığı ruhtur. Biz Müslümanız ve biz Müslüman gibi düşünürüz. Biz Müslüman gibi yaşarız. Bizim Müslüman gibi düşünmemiz Müslüman gibi yaşamamız bir başkası için tehdit oluşturmaz. Meseleye buradan başlamak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü kimliğini, aidiyetini kaybettiğinizde tefekkürünüzü, tasavvurunuzu kaybediyorsunuz. Biz bir başkası için tehdit olmayanlarız. Biz Müslümanlar olarak merhametin kalbiyiz. Biz Müslümanlar olarak kalbinde iyilik duygusunu muhafaza edenleriz.”

“KAHRAMANMARAŞ’IN EMRİNDEYİZ”
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, yaptığı selamlama konuşmasında şunları kaydetti: “Kahramanmaraş’ın emrindeyiz. Kahramanmaraş’ımızı kültür, sanat ve edebiyat şehri yapmak için edebiyatın başkenti yapmak için Kahramanmaraş’ımızın emrindeyiz ve emrinde olmaya da devam edeceğiz.”

“YAYINEVİ, YAZAR, ŞAİR SAYISI HER YIL ARTIYOR”
Törende açılış konuşmasını gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, fuarın her yıl biraz daha büyüdüğünü söyledi. Başkan Erkoç, “Göreve ilk geldiğimiz şiirin edebiyatın başkenti dediğimiz Kahramanmaraş’ta bu tür bir etkinliğin yapılmamasının eksikliğini hissettik ve ilk olarak yaptığımız en önemli iş kitap fuarının birincisini düzenlemek oldu. Görev yaptığımız sürece de en önde olmaya devam edecek. Çünkü fuarımız her yıl daha büyük katılımla gerçekleşmektedir. Yayınevi, yazar, şair sayısı her geçen yıl artıyor. Türkiye’nin zengin altın madenleri yok. Bizim en büyük gücümüz beşeri sermayemizdir. Bunu da az önce belirttiğim gibi en güçlü hale getirmenin yolu okumaktan geçmektedir. Bizde Büyükşehir olarak Kahramanmaraş’ta bu konuda büyük gayret göstermekteyiz. Sadece kitap fuarı ile değil, Milli Eğitim Bakanlığı’mızla imzalamış olduğumuz protokolle değerler eğitimi başta olmak üzere okullarımızda da bu çalışmaları yıl boyu devam ettirmekteyiz” ifadelerini kullandı.

“BABAM HATIRATINI YAZAN TEK ŞEHZADEDİR”
Son Osmanlı Şehzadesinin oğlu Osman Selahattin Osmanoğlu, kente ilk gelişinin olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bu benim Kahramanmaraş’a ilk ziyaretim. Bu vesile ile Osmanlı ve Dulkadiroğlularının eserlerini ziyaret etmek nasip oldu. Ecdadım bu beylikten birkaç gelin almıştır. Benim 16. Kuşak dedem Yavuz Sultan Selim buradan geçerek Şam ve Mısır seferine çıkmıştı. Benim burada olmamın sebebi babamın hatırasının 2 kitaba basılmasıydı. Babam hatıratını yazan tek şehzadedir ve bu hatıratını da eski Osmanlı yazısıyla yazmıştır. Ben de bunu yeni Türkçe’ye çevirdim.”

“HEPİMİZ AYNI KÜLTÜR BAYRAĞININ ALTINDAYIZ”
Bosna Hersek’in Milli Şairi Cemaleddin Latiç’te Kahramanmaraş’ta olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Kendimi burada evimdeymişim gibi hissediyorum. Buraya Osmanlı ve Müslüman kardeşlerim için geldim. Hepimiz aynı kültür bayrağının altındayız. Biz Osmanlı İmparatorluğuna 400 şair verdik. Onlar bizim Boşnak kültürümüz ve sizin kültürünüzü zenginleştirdi. Dün fuarı gezme fırsatını yakaladım ve Aliya İzzetbegoviç’in kitaplarını gördüm. İnşallah önümüzdeki yıla Bosna hersek’in en önemli kitaplarını getirmeye çalışacağız.”

“GELECEK NESİLLERİ BU ŞEKİLDE BİNA ETMELİYİZ”
Arıştırmacı, Yazar Cabir Salim El Harmin ise, “Kültür, bilgi İslam ümmetleri arasında köprü olması bu fuarın gelecekte de devam etmesini arzu ediyoruz. İnşallah gelecek nesilleri bu şekilde bina etmek arzusundayız. Özellikle de uzun süren ayrılıktan sonra sanıyorum tekrar buluşmanın birleşmenin zamanı gelmiştir. İlk kez bu şehri ziyaret ediyorum. Bu kısa süre içerisinde sadece şehrin güzelliği değil, insanların güzelliği de ön plana çıktı” dedi.

Fuarın açılışı için temsili kurdele kesiminin ardından protokol üyeleri, fuarın içerisine girerek, stantları tek tek gezdi.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz