Tüm kuyumcuların merakla beklediği ‘Altınşehir’ Projesi’nde sona gelindi.

Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı H. Mustafa Öz, Altınşehir projesinde gelinen son durum hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. Öz, Altınşehir’in temeli 2016’nın Mayıs ayında atılacak” dedi.

Kahramanmaraş’ta ki kuyumcu imalat, üretim ve toptancılarına yeni bir soluk getirecek olan Altınşehir projesinde mutlu sona gelindi. Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı H. Mustafa Öz gelinen son noktayı Manşet Gazetesi’ne açıkladı. Doğukent Bölgesi’nde bulunan 2013 yılında arsası alınan ve aynı yıl üye kayıtlarına başlanılan Altınşehir’e ilk kazma 2016’nın mayıs ayında vuruluyor. Tüm Türkiye’nin gözdesi haline geleceği tahmin edilen Altınşehir projesi aynı zamanda iş sahasını da genişletecek. Proje çalışmalarının yaklaşık 7-8 ay sürdüğünü ifade eden Öz, yaşadığımız tüm zorluklara rağmen yılmadık, bıkmadık işimizin üzerinde durduk ve 2016’da temeli atılacak projeler arasına getirdik” dedi.

‘KUYUMCULUK SEKTÖRÜNÜ DÜNYAYA ENTEGRE EDECEK’
Altınşehir projesinin çok ciddi olarak Kahramanmaraş’ın kuyumcu sektörünü dünyaya entegre edecek bir proje olduğunu söyleyen Öz, proje hakkında yaklaşık bir buçuk yıldan bu yana çalışmaların sürdüğünü belirterek şöyle dedi: “Her şeyi çok iyi ayarlayıp bir eksiğimizin olmamasına dikkat ediyoruz. Altınşehir iktisas küçük sanayisi kapsamında yapılacak bir site. Proje aşamasıyla ilgili tüm çalışmalar bitti. Belediye tarafından inşaat ruhsatı alındı. Bakanlık tarafından da destek verileceğinden dolayı projeyi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na onaya götürdük. Elektrik ve mekanik projelerimizin tamamı onaylandı. İhale aşamasına geldik. 2015 programına alınmıştı ama önümüzün kış olması sebebiyle ihaleyi 2016 yılının mart ayına hazır hale getirdik.

Her hangi bir eksiğimiz kalmadı ve projelerimiz onaylandı onaylı projelerimiz odamızda inşaatın başlamasını bekliyor. “

‘YORUCU BİR SÜREÇ GEÇİRDİK’
Proje ile ilgili uzun ve yorucu bir süreç geçtiğine dikkat çeken Öz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bakanlık onayı bize çok şeyler kattı. Birçok eksiğimizi gördüm. Uzmanlar bizlere projemiz hususunda çok katkı sağladı. Çalışmalarımızın sonucunda akıllı bina sistemini ortaya çıkardık. 2016’nın Mart başında ihalesi yapılarak sonuna doğru da inşaatın başlayacağını düşünüyorum. Sade üst yapı inşaatıyla ilgili 120 milyon keşif metraja para gitti. 2016 yılında keşif metraj bir daha yapılacak daha sonra 2016 fiyatlarıyla ihaleye çıkacağız. Kuyumcular sitesi Altınşehir küçük sanayi sitesi kapsamında

alt yapı çalışmaları bizim ve belediye tarafından yapılıyor. Şehir üstyapısının yüzde 70’ini bakanlık kredi olarak verecek. Diğer kalan yüzde 30’luk dilimini de üyelerden aylık müteahhittin iş bitirimi nispetinde aylık hak edişlerine göre yüzde 30 üyelerden yüzde 70 bakanlık tarafından kredilendirilecek. kredirilendirilen bölüm yüzde 70 inşaat bitiminden sonra anahtar teslimi ruhsat alındıktan 2 yıl sonra 17 yılda yıllık yüzde bir faizle 17 yılda geri ödemesi yapılacak. Geri ödemesini de üyeler kendileri ödeyecekler.”

‘ALTINŞEHİR ÜÇ YILDA TAMAMLANACAK’
Üye sayılarının 325 olduğunu söyleyen Öz, “325 üye bu kooperatifin ortakları. Ortaklar ise arsa alımında, inşaatın yapım aşamasında, projelendirme aşamasında her konuda ortaklar. Tüm bu çalışmalar kooperatif ortağı olarak yapılıyor. İnşaat bitiminden sonra kuralar çekilecek ve her kesin yeri de kura çekim yöntemi ile belirlenecek. İnşaat bitene kadar kimsenin yeri belli olmayacak. 120 milyon paranın yüzde 30’luk kısmını üyeler karşılayacak. Üyeler ortak olduğu alanda sadece dükkân sahibi de olmuyor.600 araçlık kapalı otopark, idari bina, sosyal alanlar var bunların hepsi de bunun içerisinde yapılıyor. Üyeler orada bir iş yeri aldığı zaman o büyük kompleksin de ortağı oluyor. İş bitiminin süresini ise üyelerle oturup konuşacağız. Onlar ne kadar ücret ödeyebilirlerse biz de iş bitiminin süresini ona göre belirleyeceğiz” dedi. Öz, Altınşehir’in maksimum 3 yılda kullanır hale geleceğini kaydetti.

‘TÜM DÜNYA KAHRAMANMARAŞ’A GELECEK’
Altınşehir’in Kahramanmaraş’a her anlamda birçok şey katacağını ifade eden Öz, Kuyumculuk sektörünün özellikle üst düzeyde temsil edilen bir sektör olduğunu söyledi. Öz konuşmalarını şöyle sürdürdü: “Kuyumculuk sektörü belli bir sermaye ve gücünde hâkim olduğu bir sektör. Altınşehri bitirdiğimiz zaman burası bir cazibe merkezi haline gelecek. İstanbul nasıl cazibe merkezi ise herkes yeni ürün ve tasarımları almak için İstanbul’a gidiyorsa Kahramanmaraş’ı da bu noktaya getirmeyi düşünüyoruz. Herkes ürettiği ürünleri farklı illere pazarlamaya çıkıyor. Biz bu merkezi oluşturduğumuz zaman her ilde alıcılar en azından Kahramanmaraş’ı görmek ve yeni modelleri görmek adına bize ulaşmayan modeller var mı diye direk üreticisinden alacağı çeşit ve modelleri görmek ve satın almak için Kahramanmaraş’a gelecekler. Sitenin içerisinde de misafirhane, kasap odası, toplantı salonu, teşhir salonları hepsi bu kompleksin içerisinde olan bölümler. Başka illerden gelen müşteriler hem kendi rahatlığını hem de 325 işyerinde ki çıkan tasarım özel model ve siparişleri birebir imalatçıyla istişare ederek alma imkânı bulacak. Ortadoğu heyetlerinden de alım yapacak insanları Kahramanmaraş’a çekecek. Altınşehir Kahramanmaraş’ta kuyumcu sektörünü yok olmaktan kurtaracak. Mevcut ortamlarda kuyumculuk yapmak teknolojiyi kullanmak yetersiz işyerlerinin alt yapı sorunları var. Elektrik, doğalgaz, kanalizasyon ve fiziki mekânların darlığı sektörümüzü her geçen gün karamsarlığa itiyordu. Biz bu projeyi yaparak sektöre bir heyecan bir ivme kazandırdık. Her kes geleceğe dair yatırımlarında Altınşehre odaklandı” dedi. Haber: Mücahit Dalkara

Editör: Mahmut Beyaz