2017 yılının ilk zamanlarını yaşadığımız şu günlerde yeni yılla birlikte altın fiyatları da neredeyse tavan yaptı. 2016 yılında istediği işi yapamayan ve beklentinin altında kalan kuyumcu esnafının umudu 2017 olmuştu. Ancak son 20 günde altına gelen 20 TL’lik zam nedeniyle kuyumcu esnafı hiç iş yapamaz hale geldi. Altının yükselmesi kuyumcu esnafının işini olumsuz bir şekilde etkilerken birçok vatandaş ise yatırım amaçlı altın alımına devam ediyor. Kahramanmaraş’ın Tarihi Kapalı Çarşısı’nda kuyumcu esnaflarıyla yaptığımız görüşmelerde esnaf, çarşıda şu anda işyerlerine altın sormaya geleninin dahi olmadığını ifade ederek, 2017’de beklentilerinin tam tersi bir durumla karşı karşıya olduklarının altını çizdi.

‘BU VATANDAŞIN VE ESNAFIN ZARARINA OLAN BİR DURUM’
Kuyumcu esnafı Bünyamin Çevirici, şunları kaydetti: “Altında ve dolardaki bu yükselişin sebebini ben Devalüasyon olarak görüyorum. Yani her geçen gün paramız biraz daha değer kaybediyor. Bu vatandaşın ve esnafın zararına olan bir durum. Biz kuyumcu olarak altın satamıyoruz, vatandaşta altın alamıyor. Şu anda böyle bir kısır döngü söz konusudur. Kuyumcular çarşısında in cin top oynuyor. Çünkü vatandaşta da para yok. Herkeste bir tedirginlik var.”

‘İŞ YAPAMIYORUZ’
Kuyumcu esnaflarından Onur Dayıoğlu, şöyle konuştu: “Altının fiyatının ani yükselişi, dolarda ve Euro’daki tansiyonun düşmeyişi bizim işlerimizi çok kötü etkiledi. Zaten mevsim itibariyle de kış sezonunda olduğumuz için genelde işlerimizde sakinlik var. Bu sakinliğin üzerine de fiyatlarda ki bu ani artışlar işimizi olumsuz anlamda etkilediğini söyleyebilirim. Bu sadece bizim sektörde değil, diğer sektörlerde de yine durum hemen hemen aynı. 2017’de beklentilerimizin tam tersine bir durumla karşılaştık. İnşallah bu süreç bu şekilde devam etmez. Fiyatların bu denli ani yükselmesinde kuyumcular esnafı olarak bizde çok rahatsızız. Çünkü iş yapamıyoruz. Bu fiyatlarda kim altın alım-satım yapacak? Daha önceki yıllarda altında bir yükselme olduğu takdirde vatandaş altın satmaya getirirdi. Şimdi altın satmaya getirende yok.”

‘ÇARŞIDA BİR SİRKÜLASYON KALMADI’
Bir başka kuyumcu esnafı Şemsettin Namlı ise şunları söyledi:” Bizim buradaki çoğu esnaf son 3-4 sene içerisinde hem işleri düştü hem de iş yerlerini kapatma ile karşı karşıya kaldı. Çarşıda bir sirkülasyon kalmadı. Bizim işimiz ayakkabıcıya bağlı, konfeksiyoncuya bağlı, diğer meslek sektörlerine bağlı. İnsanlarda artan para varsa altına yatırım yapıyorlar. Eğer ki insanlarda belli bir artı olmazsa gelip altının yüzüne de bakmıyorlar. Bizim halkımız olaylardan çabuk etkilenen bir halk. Altın fiyatları yükselmeye başlıyor 1 lira, 2 lira, 3 lira, 5 lira arka arkaya devamlı bir depar atıyor altın. Halk buna kanıp elindeki altını satmaya çalışıyor. Kuyumcular belli bir yere kadar alabiliyorlar. Eğer ki kuyumcuda sirkülasyon olmazsa, satış olmazsa o altını alacak pozisyonları da kalmıyor. Burada halkın aklına kötü bir şey geliyor. Altın yükseldiği zaman kuyumcular altınımızı neden almıyor. Kuyumcularda para varsa her türlü altını alırlar. Ama eğer ki dediğim gibi sirkülasyon yapamıyorlarsa yani vitrindeki altını satamıyorsa müşteriden altın alması çok sınırlı oluyor. Halkın buna çok çok dikkat etmesi lazım.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz