31 Mart’ta gerçekleştirilen Mahalli İdareler Seçimi’nin öncesinde ve sonrasında döviz kurları ile birlikte en çok merak edilen yatırım araçları arasında olan altın, her geçen gün yükselmeye devam ediyor. Altın, üretim ve yatırım amaçlı kullanılan aynı zamanda da uluslararası piyasalarda işlem gören bir yatırım aracıdır. Türk halkının da en çok rağbet gösterdiği yatırım araçlarından biri olan altının piyasadaki son durumu merak eden kişiler tarafından araştırılmaya devam ediyor. Altın fiyatlarında hafta başında büyük bir değişim yaşamazken, hafta sonuna doğru yukarı yönlü hareketlilik gözlendi. Yaşanan son değişimin ardındansa gram altın Kahramanmaraş’ta 230 TL seviyelerinden işlem görmeye başladı. Kahramanmaraş’ta çeyrek altın 393 lira, tam altın ise 1.570 liradan satılıyor. Altın fiyatlarındaki son durumu Sular Kuyumculuk Yöneticisi Mehmet Sular gazetemize anlattı. Altın fiyatlarının son günlerde yukarı yönlü hareket ettiğini belirten Sular, altının Türk halkı için hala en güvenli yatırım aracı olduğunu söyledi.

“ALTIN VE PİYASA KAOS ORTAMINI SEVMEZ”

Türkiye’nin ekonomisinin çeşitli saldırılarla bozulmaya çalışıldığını ve düşmanlarının çok fazla olduğunu belirten Mehmet Sular, altının ve piyasanın kaos ortamını sevmediğini söyledi. Sular, “Seçimden çıktık bir rahatlama bekleniyordu ama Türkiye’nin düşmanı gerçekten çok fazla. Gerçekleri konuşursak sağımız, solumuz, önümüz, arkamız hep düşman. İçerideki hainler de iş başında olduğu için devleti çıkmaza sokmaya çalışıyorlar. Altın ya da piyasa kaos ortamını sevmez, belirsizlik her zaman için fiyatların yükselmesini sağlıyor ama altın bazında baktığımız zaman sadece Türkiye’ye has bir durum değil dünya genelinde ki durumlar yükselmesini sağlıyor. Dolar piyasada yükseldiği için şuan da altın da yüksek. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da fuara katıldım, yaptığım görüşmelerde altın fiyatlarının yükseleceğini söylemişlerdi. Bugün gerçekten de yüzde 5 bir yükselme görüldü, bu ciddi bir yükselme ama Merkez Bankası sene sonu ortalamasını benim şahsi görüşüm 6.09 tutturamaz” ifadelerini kullandı.

“DÜNYADA KÜRESEL BİR PİYASA BOZUKLUĞU VAR”

Altın fiyatlarının hafta sonlarına doğru yukarı yönlü ilerlediğine dikkat çeken Sular, “Şuan için gram altın 237 TL, çeyrek altın 393 TL, yarım altın 785 TL, tam altın ise bin 570 TL’den satılıyor. Altın fiyatları için genel düşüncem zaman hala altına yatırım zamanı. İstanbul’daki seçimlerin hala sonuçlanmaması altının fiyatını çok da etkilemez. Dünya da küresel bir piyasa var, şuan da ekolojik yapının bozulmasından dolayı küresel ısınma var diyorlar ya aslında küresel ısınma olduğu gibi küresel piyasa bozukluğu da var. Bugün bu rahatsızlık Amerika’da da, Çin’de de, Kuzey Kore’de de, Almanya’da da var. Ama diğer ülkelerin kasası güçlü olduğu için güçlü çıkıyorlar, bizim kasamızın yeterince dolu olmaması sebebiyle biz etkileniyoruz” şeklinde konuştu.

“ALTIN HALEN EN GÜVENİLİR LİMAN”

Türk halkı için altının halen en güvenli yatırım aracı olduğuna dikkat çeken Sular, “Genel itibariyle vatandaşlar şuan da altını alım kısmını düşünüyorlar. Altın hala vatandaşlar için güvenilir bir liman çünkü altının 260 ya da 270 TL’yi bulabileceği düşünülüyor. Bu durum hayal de olmaz, son yıllardaki gelişime baktığınız zaman. Bizim insanlarımızın yatırım yapacak gücü çok fazla kalmadı, yatırım yapmak isteyenler evi yoksa evini aldı, bu sırada da gayrimenkul sahibi oldu ama bu da bir yatırım değil, kendi ihtiyacını gidermedir. Altın görünümlü gümüşler ya da son yıllarda gram altın gibi şeyler çıksa da bunlar bizim Anadolu şehirlerinde yeterince ilgi görmüyor. Esasında altın takıdır, bizim Anadolu’da ise altın yatırım aracı olarak görülüyor. Bundan dolayı da kimse 100 TL’lik gümüşe 500 TL verip de altın görünümünü takmaz” dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz