Özellikle yurtdışında üretilen ve ‘imitasyon’ olarak adlandırılan takılara ilgi gösteren vatandaş, takıcılarda imitasyon altın arıyor. Fiyatı 5 liradan başlayan ve bakırdan yapılan takılar, altın kaplamasıyla dikkat çekerken, Maraş burma bilezik, altın kemer en çok tercih edilenler arasında yer alıyor. Tarihi Kapalı Çarşı’da imitasyon takılar satan Ali Atıcı, Son zamanlarda altında yaşanan fiyat artışıyla birlikte gerçeğinden farksız sattığı imitasyon takıların vatandaşların ilgi odağı olduğunu söyledi.

EN ÇOK MARAŞ BURMASI İLE TEKLİ MARAŞ BURGUSU BİLEZİĞİ İLGİ GÖRÜYOR

Atıcı, En çok Maraş Burması ile tekli Maraş burgusu bileziği ile diğer bilezik çeşitlerinin ilgi gördüğünü belirtti. Ürünler üzerinde ince işçilikler olduğunu söyleyen Ali Atıcı, " Altının artmasından dolayı vatandaşlarımız güçleri yetmeyince mecburen imitasyona yöneliyor. Bizim ürünlerimiz bakır üzerine altın kaplama olarak satıyoruz. Kuyumcularımızın dahi çoğu bizden örnek model alıyor ve imitasyon ürünlerin gerçeklerini de üretiyorlar. Biz bunu burada bir sektör haline getirmeye çalışıyoruz. Bütçesi düşük olanlar gelip bizden alış veriş yapıyorlar. Düğün alışverişini dahi bizden yapanlar var. Gelinle anlaşıyorlar tabi o şekilde oluyor.”

ÜRÜNLER HİÇBİR ŞEKİLDE BOZULMAZ

Ürünlerin hiçbir şekilde bozulmadığını belirten Atıcı, “Suda beklese dahi kararma ya da renginde hiçbir değişiklik olmuyor. Aksine suya girdiği zaman renginde parlama meydana geliyor” dedi. Maraş burmasından dubai işi bilekliklere kadar her türlü ürün çeşitliliğini bulundurduklarını kaydeden Atıcı, “Burada çok çeşitli modellerimiz var. Maraş burması dediğimiz bilezikten dahi yapılıyor. Özellikle Hindistan modellerimiz halk tarafından çok fazla rağbet görüyor. Bileklik olarak Dubai ürünleri satıyoruz. Bu bileklikleri 5-6 yıl boyunca kullananlar var.” Takıların son derece başarılı birer işçilik örneği olduğunun altını çizen Atıcı, “Bu takıların sahte olduğunu kuyumcular bile fark edemiyor. Gerçeğiyle aynı olarak üretiliyor. Sahte olduğu sadece patent yoluyla anlaşılıyor” ifadelerini kullandı.

ALTIN FİYATLARI ÇOK FAZLA ARTIŞ GÖSTERDİ

Çok sevdiği altın takıları alamayınca imitasyon aldıklarını belirten kadınlar, "Şu anda altın fiyatları çok fazla artış gösterdiği için bunları tercih ediyoruz. Mesela Maraş Burması şu anda 15-20 bin lira. Buna gücümüz yetmediği için burada 50 liraya alıyoruz. Halhal, bileklik gibi farklı modelleri de yine buradan alıyoruz" diye konuştular.

Haber: Samet İspir

Editör: Mahmut Beyaz