Corona virüsü salgını nedeniyle Çin’de üretime ara veren otomobil üreticileri, salgın ile ilgili endişelerin azalması üzerine üretime yeniden başlama kararı alınca, paladyum fiyatları ons başına 2 bin 841.54 dolar ile tüm zamanların rekor düzeyine yükselirken, bunun yanı sıra Suriye ve Libya'da süren iç savaşlar nedeniyle güvenli liman olarak bilinen altın fiyatlarında yükseliş sürüyor. Ulusal ve uluslararası alanda salgın ve yaşanan huzursuz ortam küresel ekonomiyi olumsuz etkilerken, altın fiyatları yedi yılın en yüksek seviyesine yaklaştı. Altın fiyatlarındaki hızlı yükseliş, Türkiye’nin kuyumculuk noktasında İstanbul’dan sonra ikinci önemli kenti olan Kahramanmaraş’ta da etkisini gösterdi. Özellikle Türk geleneklerine bağlı olarak tarihten bu yana Türk halkının, bilhassa Kahramanmaraşlıların en güvenilir yatırım limanlarından biri olan altının her geçen gün yükselmesi hem satıcıları hem de alıcıları düşündürüyor. Kuyumcular, fiyatların artışından dolayı satışların düştüğünü belirtirken, alıcılar ise fiyatların yüksek olması sebebiyle alamadıklarını ve düşeceğine inandıkları için zarar etmek istemediğini dile getiriyor.

ALTIN EN GÜVENİLİR LİMAN OLDUĞUNU GÖSTERİYOR”

Piyasada beklentilerinin üstünde bir hareket olduğunu kaydeden Sular Kuyumculuk sahibi Mehmet Han Sular ise her ne olursa olsun yatırımcının gözdesinin hala altın olduğunu söyledi. Gelecekten umutlu olduklarını kaydeden Sular, “Şuan da piyasada beklediğimizin de üstünde bir hareket var, bu da tamamen altının hala en güvenilir liman olduğunu gösteriyor. Altın hala yatırımcının gözdesi konumunda. Uluslararası seviyedeki ülkelerin durumlarından dolayı herkes dövizden şuanda çıktı tamamen altın bazlı bir yatırım yapıyor. Ben geleceği iyi görüyorum, en önemlisi de tüm samimiyetimle şunu söylüyorum, Bizim başka bir ülkemiz yok, hepimiz aynı gemideyiz ve bizim bu gemiye sahip çıkmamız lazım. Gelecek iyi olur İnşallah diye temenni ediyorum ama genel itibariyle şuan iyi durumdayız. Sular Kuyumculuk olarak çok yoğun çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

MÜŞTERİ POTANSİYELİMİZ DÜŞÜYOR”

Kuyumculuk sektörünün Kahramanmaraş’taki temsilcilerinden Ahmet Ertokuş, altın fiyatlarının düşmesi halinde satışların artığını, yükselmesiyle de azaldığını belirterek, "Ondan dolayı da sattığımız müşteri potansiyeli düşüyor haliyle. Fiyatın anlık yükselmesi satıcı ile alıcı arasındaki ilişkiyi de bozuyor. Sebebine de gelince de alıcı almak da kararsız kalıyor, 'Acaba daha yükselir mi, daha düşer mi?' diye. Satıcı da 'Yarın tekrar yerine koyabilir miyim?' diye düşünüyor. Bundan dolayı da olumsuz etkileniyoruz, fiyatın sabit kalmaması bizi olumsuz etkiliyor" dedi.

DÜĞÜN YAPACAK İNSANLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Elinde tuttuğu bileziği 1 ay önce 2 bin 900 liraya sattığını ancak bugün itibariyle 3 bin 100 liraya çıktığını ifade eden Ertokuş, şöyle devam etti:

"Bu da düğün yapacak insanları olumsuz etkiliyor. Çünkü adam 3 tane alacaksa 2 tane, 5 tane alacaksa 4 taneye, yani alacağı bilezik sayısını düşürmek zorunda kalıyor. Çünkü fiyatlar gün gün yükseliyor, alması gün gün zorlaşıyor. Ayrıca altın fiyatlarının artması kuyumcu da zengin etmiyor. Satış yaparsa kuyumcu zengin olur, satış yapmazsa altın yerine durursa zengin olmaz ki. Elindeki ürünü satmadığı sürece hangi meslek de zengin olunur? Satıp yerine koymamız lazım ki o zaman zengin oluruz. Altın Türkiye ile alakalı bir olay değil, dünya ile alakalı bir durum olduğu için dünyanın kafası rahat olmadığı sürece bu artış devam eder."

ALTININ ENGELLENEMEZ YÜKSELİŞİ SEKTÖRÜ CİDDİ ETKİLİYOR”

Bir diğer kuyumcu Sezai Çevirici de altındaki yükselişin devam edeceğini belirterek, "Altın bir yatırım, tasarruf aracı ancak insanlar ihtiyaç fazlalarını altına çevirip yatırım yapabilirler. Bu manada ülke ekonomisiyle, alım gücünün gitgide azalmasıyla birlikte altına olan rağbet her geçen gün azalıyor, işlerimiz sakin. Altının hızlı ve engellenemez yükselişi kuyumculuk sektörünü çok ciddi bir şekilde etkiliyor" şeklinde konuştu.

FİYAT ARTIŞI KÜRESEL KAYNAKLI”

30 yıldan fazla bir zamandır kuyumculuk yaptığını belirten Osman Akçakale de altın fiyatlarındaki artışında küresel kaynaklı olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Savaş, hastalık gibi küresel sebeplerden dolayı yükseliyor ama yükselmesi kuyumcu esnafı için zarardır. Satışlarımız zaten yok, azalıyor. Şu anda vatandaşlar da beklemede, onlar da tereddüt içinde, aşmaya da yanaşmıyor satmaya da yanaşmıyor. Bundan 15 sene önce altın 1800 dolara kadar çıkmıştı ama geri inmişti 900 dolara kadar. Belki oraya bulur, belki geri çekilir oraya bilemiyoruz çünkü altın dünyayla alakalı bir durum, Türkiye ile alakası yok."

YÜKSELİŞ, SATIŞLARIMIZI OLUMLU ETKİLİYOR”

Bir diğer kuyumcu Ali Uyan ise altın fiyatlarındaki artışın kendilerini olumsuz etkilemediğini kaydederek, "Altın fiyatlarında atış atışlarımızı daha önce kötü yönde etkiliyordu fakat şu son zamanlarda gayet olumlu etkilediğini görüyoruz. Daha önceleri altın yükselince insanlar düşecek diye almazlardı. Şu anda düşeceğiyle ilgili bir öngörü yok" dedi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz