Bir yılda yüzde 50'nin üzerinde prim yapan altın, kalpazanların da gözdesi hâline geldi. Çeyrek, tam ve cumhuriyet altınının içini sarı bakır (pirinç madeni) veya gümüş ile dolduran kalpazanlar, piyasada büyük vurgun yaparken Kahramanmaraşlı Kuyumcu esnafı Ayhan Atıcı, bilhassa da altının fiyatının yüksek olduğu dönemlerde vatandaşlara altının değerinden daha düşük fiyatlara satıp, dolandırıcılık yapan kişilerin mağduriyetlere sebebiyet verdiğini söyledi. Altın almak isteyenlerin alışverişlerini hafta sonu yapmamaları gerektiğini ifade eden Atıcı, yabancı uyruklu kişilerin mahalle aralarında dolaşarak, ellerindeki hiçbir değeri olmayan metaları vatandaşlara ucuz fiyata satıp, dolandırdığını vurguladı.

VATANDAŞLAR SAHTE İLE GERÇEK ALTININ FARKINI ANLAYAMAZ
Vatandaşların gerçek ile sahte altın arasındaki farkı anlamayacağını belirten Atıcı, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Altının fiyatının yükselmesi bir takım sahtekârların iştahını kabarttı. Bundan dolayı vatandaşlarımıza tavsiyemiz bildikleri kuyumculardan alışveriş yapmalarıdır. Cumartesi ve Pazar günleri pandemiden dolayı kuyumcular olarak kapalıyız. Özellikle hafta sonu açık olsa dahi vatandaşlarımız kuyumculardan alışveriş yapmasın. Zaten vatandaşlar oradan yaptıkları alışverişlerde sahte altın aldıklarını ispat edemezler. Bundan dolayı vatandaşlarımız hafta içi açık olan kuyumculardan ve bildikleri, güvenilir kuyumculardan alışveriş yapmalarını tavsiye ediyoruz. Sahte altın ile gerçek altın arasındaki farkı vatandaşlarımız ayırt edemezler. Yıllarca bu işin içerisinde olmamıza rağmen biz bile zor anlıyoruz. Altının saflık oranı yükseldikçe altının yumuşaklığı artar ve biz bunu sesinden anlıyoruz. Ama vatandaşın bunu anlaması mümkün değil.

VATANDAŞLAR UYANIKLIK YAPTIĞINI ZANNEDERKEN, DOLANDIRILIYOR
Genelde yabancı uyruklu kişiler mahalle aralarında ellerinde altına benzer metalarla vatandaşlarımıza geliyorlar, “Ben çok mağdurum. Ancak bunu kurtarabildim. Bu altının değeri 30 bin TL ama paraya ihtiyacım olduğu için 5 bin TL’ye satacağım” gibi sözlerle hiçbir değeri olmayan madenleri vatandaşlarımıza satıyorlar. Vatandaşlarımızda uyanıklık yaptıklarını düşünerek bunları alıyorlar ama mağdur oluyorlar. Bizler böyle durumlarla karşılaşabiliyoruz.”

ALTIN YATIRIMCILARI PANİK YAPMASIN
Altın fiyatlarıyla ilgili de konuşan Atıcı, “Altın yatırımcıları panik yapmasınlar. Altın gördüğü yüksek fiyatı düşse de mutlaka yeniden görür. Altın 540 TL’den döndü buraya. Bu demektir ki altın tekrar 550 TL’ye görecek. Ama bir yıl sonra ama 6 ay sonra olabilir. İnsanlar panik yapıp bozdurmasın ve hatta şu anda altın alabilirler” şeklinde konuştu.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz