Dulkadiroğlu Belediye Başkan Yardımcısı ve Yeni Kent Toplu Konutları Kooperatif Başkanı Sebük Tekin Alparslan, yapımı devam eden Yeni Kent Toplu Konutları ile ilgili basın mensuplarıyla bir araya gelerek, bilgilendirme toplantısı düzenledi. Sözlerinin başında teknik bilgileri paylaşan Alparslan, burasının kentin en büyük şantiyelerinden biri olduğunu söyledi. Günlük 300 metre küpten fazla beton döküldüğüne dikkat çeken Alparslan, şu anda inşaatın öngörüldüğü gibi yürüdüğünü ifade etti. Sözlerinin devamında son günlerde kamuoyunda oluşan fiyat artışı söylentilerine de değinen Alparslan, inşaat malzemelerine gelen zamdan ötürü fiyat artışının olduğunu kaydetti. Bu artışın çok yüksek olmadığını anlatan Alparslan, kooperatif üyelerini konuyla ilgili sürekli olarak bilgilendirdiklerini vurguladı. İnşaatın tüm hızıyla devam ettiğinin bilgisini veren Alparslan, “Kooperatifimiz 2017 yılı Haziran ayında kuruldu. 2017’den bu araya kadar plan çalışmaları arazi satın alma çalışmaları ve ruhsat çalışmaları yapıldı. Akabinde ihalemiz yapıldı. Yaklaşık 2 aydan beri şantiyemiz hızlı bir şekilde faaliyetlerine devam ediyor. Şantiyemiz 132 dönüm alan üzerine kurulu bir alan burada 1332 konut 1500 metre kare iş yeri yapacağız. Günlük şu anda 8 daire üretiyoruz bunun altından lojistiğini sağlayan arkasından elektrik sistemleriyle ilgili mekanik sistemleriyle ilgili imalatlarımız devam ediyor. Duvar imalatlarımız devam ediyor, gerekli bağlantılar yapıldı ihale yapılan firmamız tarafından şu anda çok hızlı bir çalışmamız var. Şu anda kamunun yaptığı ihaleler açısından burası kentin en büyük şantiyelerinden biri. Yaklaşık 126 milyon bedelli bir şantiye burası. Günlük 300 metre küpten 350 metre küpten fazla beton dökülüyor. Şu an 120’e yakın personel var. Ekiplerin ve iş kalemlerin artmasıyla beraber anlık burada 500 kişiye yakın personel bulunacak inşallah. Dairelerimiz brüt 140 metre kare net 121 metre kare yaklaşık 85 Bin ile 130 bin lira arasında daire fiyatlarımız var. Bunların büyük oranda 113 -115 bin civarında ortalama maliyetleri var. Üyelerimizden toplanan peşinatlarla arsa alındıktan sonra ki kısımla şu an inşaat yürüyor. Devamı özel katılım bankaları üzerinden finans edilecek proje. Özel katılım kuruluşlarından alınan şu an ki oranlarda rekor seviyesinde düşük. 10 yıl için 0.95 gibi rakam telaffuz ediyoruz. Üyelerimizde şu anda anlaştığımız kurum üzerinden görüşmelerine devam ediyor anlaşmalarını yapıyorlar. Şantiyemiz bu şekilde hızla yürüyor” ifadelerini kullandı.

“KAR AMACI GÜTMÜYORUZ”
Kooperatif olarak kar amacı gütmediklerinin altını çizen Alprslan, bundan sonraki süreçte fiyat artışının olmayacağını belirtti. Alparslan, “Birincisi burası bir yapı kooperatifi yani burada kâr amaçlı bir kuruluş değil buradaki maliyet herkese yansıtılacak. İkincisi kooperatif ilan edildiğinde herkese kullanılan cümle şuydu; bu program 3 yıllık bir program birinci yıl plan ihale aşamalarıyla geçer 2 yıl imalat sürer. Arkadaşlarınız serzenişleri şu işte bu 1 yıl zarfında malzemeye zam geldi. Malzemeye zam gelmesini ne siz istersiniz ne ben isterim ne üye ister. Ama bu gelen zammı kimsenin cebinden ödemesi gibi bir durum yok bundan dolayı bir artışımız var onun dışında bizim burada alan projelerimiz üzerinde 1296 daire üye kaydetmiştik. Arada 36 tane daire çıktı kod farklarından artı 1500 metre kare ticari unsurlar var.  Bu 2 dediğimiz 36 daire 1500 metre kare ticari unsuların maliyetleri haliyle kooperatife yüklendi. Bu zaten bittiğinde satılacak ihale yöntemiyle tekrara kooperatife artı gelir yazılacak. Yani aslında bahsedildiği gibi de bir artış yok.  İlk duyuru yapıldığında 2 bin liraydı demir şu an 3 bin yüz lira. Bundan sonra bunlara artışlarla ilgili arkadaşlardan sorular geliyor. Bundan sonra artık fiyat artışı olmayacak. Belli bir bedel üzerinden şubat ayında bunun ihalesi yapıldı. Belediye şirketimiz AK kent yapı şirketi bunu aldı. Şu an da risk tamamen AK kent şirketinde. Ve bu da zaten belediyenin büyük bir özverisi. Yani bunu bizim piyasadan aldığımız rakamları burada firmaları zikretmeden söyleyebiliriz. Bundan yüzde yirmi otuz pahalı rakamlar varken dedik ki hayır biz bu sıfır karla belediye şirketiyle yapacağız. Şu anda da iş ön gördüğümüz şekilde yürüyor sıkıntımız yok yani arkadaşların serzenişleri bu noktada kooperatif olmasından dolayı maliyeleri aktarmak zorundayız ihale yapana kadar. Ha dönem dönem diyorlar ki ihaleyi işte niye geç yaptınız. Kesin proje çıkmadan ruhsat alınmadan ihale yapamazsınız bu ihale mevzuatına aykırı bir şeydir. Her türlü süreç tamamlandı ruhsatlar çıktı ihale yapıldı” şeklinde konuştu.

“ELDE EDİLECEK OLAN KAR TEKRAR KOOPERATİFE VE ÜYELERE DÖNECEK”
Elde edilecek olan karın tekrar kooperatife ve üyelere döneceğini aktaran Alparslan, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Fiyat artışlarında iki türlü sebep vardır. Birincisi inşaat maliyetlerinin artışı, ikincisi ise bizim burada oluşturacağımız katma değer. 36 daire ve 1500 dükkân bunlar içerisinde sosyal üniteler derseniz yanıltırsınız, sosyal üniteleri yani belediyemiz yüzme havuzu yapacak, okulu milli eğitim bakanlığı yapacak. Vatandaşın hiçbirine burada sosyal donanımlarla ilgili maliyet yüklenmedi. Yüklenen maliyet, satışından kendilerinin menfaatleneceği ve kar elde edecekleri maliyetler. 36 artı 1500 m2 dükkan demek bugünün rakamıyla birlikte hiç prim yapmadan 4.5 milyon gibi bir rakama tekabül ediyor. Bu bir fiyat artışı değil, bu sadece ilave değer oluşturulmasıdır. Biz burada şunu da yapabilirdik ‘’Ne gereği var bu 36 dairede çıkmasın’’ diyebilirdik ama bunun karını tekrar bu üyeler kazanacağı için yapmadık. Bu bir kayıp değil elde edilecek olan kar tekrar kooperatife ve üyelere dönecek.”

“ORTADA DSİ’NİN BİZE RUHSAT VERMEMESİ GİBİ BİR KONU YOK”
Alparslan, “Kazma vurulma tarihinin değiştirilmesiyle fiyat artışının bir alakası yok. Sonuçta belli tarihlere bakıldığında bu konunun o tarihlerden bağımsız olduğunu göreceklerdir. Bulunduğumuz bölgenin arka tarafında bir dere var. Ortada DSİ’nin bize ruhsat vermemesi gibi bir konu yok ama burası merci imar planıyla imara katıldı. Kurum görüşleri alındığında Devlet su işleri, ‘’Bizim burada deremiz var buraya yapı yapamazsın’’ dedi. Biz de başka bölgelere baktık, devlet su işleri konunun sadece bu kısmına dâhil. Ortada izin verme ya da vermeme gibi bir durum söz konusu değil. Biz her konuda aşırı şeffaf davrandığımız için anlayan da anlamayan da ‘’devlet su işleri izin vermemiş’’ gibi konuşmuş ama durum bundan ibaret” dedi.

“ÜYELERLE ARAMIZDA İLETİŞİM KOPUKLUĞU SÖZ KONUSU DEĞİL”
Kooperatif üyeleriyle aralarında herhangi bir iletişim kopukluğunun söz konusu olmadığını dile getiren Alprslan, şunları kaydetti: “Üyelerimizle Ramazan ayında iki defa bir araya geldik birinde bizzat ben vardım diğerinde de belediye başkanımızın Necati Okay vardı. Bu arkadaşların kendi aralarında WhatsApp grupları var kendi aralarında yazışıyorlar biz de konuya dâhil olup ‘’Kendi aranızda böyle konuşmayın biz de gelelim’’ dedik ve ramazan ayında yaklaşık 200 kişi ile birlikte hep beraber toplantı yaptık. O toplantı da bir hafta sonra bir daha toplanmamızı istediler biz de kabul ettik ve bir hafta sonra tekrar toplandık. Kura çekimlerimizde bir aradaydık orada konuştuk sonrasında genel kurulumuz oldu ve genel kurulda ben 3 saat boyunca soru cevapladım. Baktık iş monolog hale döndü biz de dedik ki ‘’Sizler bunu diğerlerine aktarmıyorsunuz, cumartesi günü buyurun kooperatife gelin’’ dedik ve yine orada 3 saat boyunca soru cevapladık. Üyelerle aramızda iletişim kopukluğu söz konusu değil. İnsanlar belirli bir bütçe ile konut sahibi olmayı hayal etmiş bunların içerisinde imkânı kısıtlı olan arkadaşlar var tabi bunu anlayabiliyoruz ama imkânı iyi olduğu halde 2 daire almış, karcı olarak girmiş ve sonra da benim karım gitti diyor. Madem öyleyse ayrıl üyelikten.”

“BURASI KOOPERATİF VE MALİYETTE PAYLAŞILACAK”
Alparslan, son olarak sözlerine şunları ekledi: “İletişim ve bilgilendirme ile ilgili hiçbir sıkıntımız yok hepsinde benim cep telefonu numaram var istedikleri kadar arayıp sorabilirler. Ben ramazan aynının başından bu yana her defasında şuan sizlere yaptığım gibi açıklamalarda bulunuyorum bu arkadaşlara sonrasında yine ‘’Tamam da benim odunum ne olacak?’’ sorusu geliyor. Biz şunu anlatmaya çalışıyoruz; burası kar amaçlı yapılan bir yapı değil, ben de kar amaçlı bir şey yapmıyorum sadece maliyeti paylaştırıcıyım. Ben piyasalarda ki müteahhitler gibi 130’a mal olan daireyi 200 bin liraya satsam o zaman emniyet payı koyulur ama böyle bir şey yok burası kooperatif ve maliyette paylaşılacak. Belediye şirketi bunu aldı ve belirli bir fiyatta karsız bir şekilde yani belediye gövdesini taşın altına koydu ve sabit fiyattan mal olacağını söyledi. Biz zaten bunları anlatıyoruz ama bunu anlamak istemeyen bazı arkadaşlar bunun da sebebini bilmiyoruz. Yokluktan mı yoksa niyetlerimi farklı bilmiyoruz ve kimseyi de eleştirmiyoruz biz ısrarla her zaman ifade edeceğiz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz