Her mevsim vatandaşlar tarafından şifa bulmak için ve çeşitli nedenlerle ziyaret edilen aktarlar yazın ise serinlemek için tercih ediliyor. Her mevsim müşterileri olduğunu vurgulayan Aktar Muhammed Akkök, “ Hem yazın hem de kışın işlerimiz yoğun oluyor. Kışın insanlar bağışıklık sisteminin güçlendirmek için bitki çayları alıyor, yazın ise serinlemek için aktarların yolunu tutuyor.  Yani her mevsim farklı sebeplerle vatandaşlar aktarlara geliyor” ifadelerini kullandı.

YAZ VE KIŞ EN ÇOK SATILAN ÜRÜNLER

Yazın ve kışın satılan ürünleri Yeter şu şekilde sıraladı: “Hediyelik olarak kayısı paketlerimiz çok satılıyor. En çok kendimiz özel olarak yaptığımız soğuk algınlığı çayı kışın daha çok gidiyor. Kışın en çok gider, ıhlamur ve ada çayıdır. Bu ürünler grip ve nezleye iyi giden ürünlerdir. Kahramanmaraş’ın yöresel olarak tarhanamız var. Buda yaz kış satılır. Talebi çok fazla çünkü. Yazın da en çok meyan şerbeti satılıyor. Meyan da mideye ve böbrek taşına faydası olduğu için çok tüketiliyor. Kışın da zaten sıcak içiliyor. Kayısımız var oda ramazan aylarında daha çok gidiyor. Kayısı, incir metabolizmayı çalıştırıyor. Hediyelik kayısılarımız, hediyelik paketlerimiz satılıyor. Misafirlere veriyoruz. Genelde kayısı ağırlıklı olarak çalışıyoruz. Hava çok sıcak olduğu için bitki çaylarımız da çok satılıyor. Yok, satanlar tarhana, ıhlamur ve ada çayıdır. Meyan şerbetimiz var soğuk olarak ikram ediyoruz.

KADIN MÜŞTERİLERİMİZ DAHA ÇOK”

Akkök kadın müşterilerin daha çok ağırlıklı olduğunu ifade ederek, “Müşterilerimiz daha çok kadın ağırlıklı. Bunun nedeni ise kadınlar alacağı şeyi daha kolay seçiyorlar. Gelince hemen karar verip şunu alacağım diyor. Ama erkekler karar veremiyorlar. Hangisini alsam diye kararsız kalıyorlar. Bu da çeşitlerin bol olmasından kaynaklanıyor” dedi.

MARAŞ’A ÖZGÜ YİYECEK VE İÇECEK TALEP EDİLİYOR”

Türkiye genelinden gelen vatandaşların genellikle Kahramanmaraş’a özgü ürünleri tercih ettiğini söyleyen Akkök, son olarak şunları söyledi: “İl dışından da ülke dışından da müşterilerimiz oluyordu. Ama bu yıl yok. Bu yıl tamamen bitti. Tek tük insanlar geliyor ama alışveriş yapan pek kimse olmuyor. Yurt dışında vatandaşlar genellikle kıyı kesimleri tercih ediyor. Sipariş genellikle Türkiye geneline gönderiliyor. Bu vatandaşlarda genellikle Maraş’a özgü yiyecek ve içecekleri talep ediyorlar.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale


 

Editör: Mahmut Beyaz