Halkın haber alma ihtiyacını karşılamasının yanı sıra kentin sorunlarını gündeme getirerek, çözüm yollarının bulunması noktasında yetkililere uyarılarda bulunarak, üstlendiği sorumlulukla yayın hayatına devam eden Manşet Gazetesi olarak Kahramanmaraş’ın geleceğini en çok tehdit eden Aksu Çayı’nın kirliliğinin hangi seviyelere ulaştığına dikkat çekiyoruz. Kahramanmaraş’ın özel konumu nedeniyle endüstri alanlarının daha çok akarsular içerisinde yoğunlaşması, bunun yanı sıra sorumsuz fabrika yöneticilerinin de akarsuları evsel ve endüstriyel atıklar için bir araç gibi görmesi Aksu Çayı’nı aşırı derecede kirletiyor. Fabrikaların atıklarının kirlettiği ve uzun yıllardır kirliliğin önüne geçilemediği Aksu Çayı, çevrenin ekolojik dengesi üzerinde ağır bir tahribe neden oluyor. Kış aylarında yağışların azalmasının yanı sıra yaz aylarında yaşanan kuraklıkla birlikte hem Kahramanmaraş’ın, hem çevresinin hem de Türkiye’nin temiz suya olan ihtiyacı artarken, atık suların temiz suları kirletmesi büyük bir problem olarak geleceğimizi tehdit ediyor. Zaman zaman rengi siyaha ve yeşile dönen atık suların çevrenin ekolojik dengesi üzerinde ağır bir tahribe neden olduğu çıplak gözle dahi görülürken, Aksu Çayı’ndaki kirliliğin Sır Barajı’nı siyaha boyaması alarm seviyesinin ne kadar kritik boyutlara ulaştığını gözler önüne seriyor. Kahramanmaraş’ın geleceğini tehdit eden bu önemli sorunun AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal’ın girişimleriyle 13 Nisan’da Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin katılımıyla yapılacak olan Çevre ve Şehircilik Çalıştayı’nın en önemli gündem maddesi olacağı öngörülürken, kirliliğin çözümü için dönüm noktası olacak.

48 FABRİKA’NIN ATIKLARI SIR BARAJI’NA KADAR UZANDI!

Aksu Çayı’ndaki kirliliğin Sır Barajı’na kadar uzanması sonrası vatandaşların çektikleri fotoğrafları sosyal medyada yayınlamasıyla birlikte Manşet Gazetesi olarak yerinde görmek amacıyla gazetemiz muhabirlerinden Ahmet Güneçıkan ve Mustafa Kılınç, Onikişubat İlçe sınırları içerisinde bulunan Karbasan mevkii olarak da bilinen Ayşepınar Mahallesi’ne giderek Kahramanmaraş’a yakışmayan görüntülerin canlı tanığı oldu. Aksu Çayı’nın Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ve Dulkadiroğlu İlçelerinden başlayıp Onikişubat İlçesi’nin sınırlarında bulunan Sır Barajı’na kadar önemli bir alanı kirletmesi tehlikenin giderek arttığını gösteriyor. İddialara göre yaklaşık 48 fabrikanın atıklarının oluşturduğu bu kirliliğin yıllardır önüne geçilememesi, yetkililerin bu konuya duyarsız davrandıklarını da gösteriyor. Özellikle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün denetim görevini yapamaması da şehirsel ve endüstriyel atıkların herhangi bir arıtma işlemine tabi tutulmadan Aksu Çayı ve ona katılan derelere verilmesinin önünü açıyor.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ NEDEN SESSİZ KALIYOR?

Hem Kılılı hem de Aksu Çayı nedeniyle kirlenen yerlerde yaşayan bölge halkının yıllardır dökülen atıklarla rengi siyaha dönüşen ve çevreye kötü koku yayan çaya bir an önce müdahale edilmesini istemesine rağmen, özellikle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün konuya sessiz kalması bu kirliliğin artarak devam edeceğini gösteriyor. Suyun kirlettiği alanlarda yaşayan ve oldukça tedirgin olan bölge halkı yetkililerin üst seviyeye ulaşan çayda ki kirliliğe karşı yıllardır çözüm bulmasını istiyor. Kirlilik bulguları ile su kalitesi ve kullanımı kriterleri karşılaştırıldığında bu sular, ileri ve uygun bir arıtma sisteminden geçirilmedikçe içme ve evlerde kullanma suyu olarak kullanılamıyor. Ayrıca, tehlikenin artmasıyla birlikte hayvan üretimi ve çiftlik ihtiyacı, gıda için her türden balık üretimi, suyun vücut ile temasını gerektiren su sporları, sulama suyu, kaliteli su ihtiyacı olan endüstri tesisleri için su temini amacıyla da bu sulardan faydalanılamaması da böyle bir su varlığının boş yere harcanıldığını gösteriyor.

750 BİN NÜFUSLU ŞEHRİN EVSEL ATIĞINA EŞİT!

Aksu Çayı’ndaki kirliliği araştıran uzmanlardan elde edindiğimiz bilgilere göre tekstil, kimya, gıda, kağıt ve bunun gibi birçok tesisin günlük 87 bin M3’lük endüstriyel atık suyu, yaklaşık 750 bin nüfuslu bir şehrin evsel atığına eşit. Ayrıca bu havayı kirleten firmaların bacalarında filtrelerin de olmamasının iddialar arasında yer aldığı konuda, bu fabrikaların kirli atıkları Karaçay, Erkenez, Aksu Çayı, İmalı Deresi ve Sır Barajı’na deşarj ediliyor.

KAHRAMANMARAŞ’I, ADANA’YI VE TÜRKİYE’Yİ TEHDİT EDİYOR!

Kirlilik oranları ve muhtemel tehlikeleri ile Aksu Çayı’ndan rüzgarla birlikte kirli suyun Sır Barajı’nda depolanması, bu alanlardan yakalanan balıkların halk tarafından da tüketilmesi, buralardan temin edilen sularla yaş sebze alanlarının da sulanması, elde edilen bu ürünlerin ticaretinin de yapılmasıyla potansiyel tehlikeler artarak Kahramanmaraş’ı, Adana’yı ve tüm Türkiye’yi tehdit ediyor. Bu atık suların arıtılmadan doğaya verilmesine devam edilmesi halinde gerek Kahramanmaraş’ta ve gerekse Aksu Çayı sularının ulaştığı alanlarda yakın gelecekte halk sağlığı bakımından ciddi problemlerle karşılaşılacağı açık olarak görülüyor. Çok daha geç kalınmadan şehirsel ve endüstriyel sıvı atıkları için arıtma, katı atıkları için kompostlama tesislerinin kurulması gibi gerekli tedbirlerin alınması ve kirlilik kontrolünün başlatılması uzmanlar tarafından öneriliyor.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Mustafa Kılınç)

Editör: Mahmut Beyaz