Ülkemizde kredi kartı ile akıllı telefon alırken taksit yapılamıyor olsa da kredi ürünleri ile bunlardan faydalanmanız mümkün. Pek çok perakende mağazası, alışveriş kredisi ile birlikte düzenlenen limitler ölçüsünde alışverişe imkan sunuyor. Bu noktada kredili ürünler için 27 Kasım 2018 tarihinde yapılan düzenleme ile birlikte 3 bin TL altı cihazlar için 12 ay ve 3 bin 500 TL üstü cihazlar için 6 ay taksit imkanı sunulmuştu.

ALTI AYDAN ÜÇ AYA İNDİRİLDİ

Düzenlemede değişikliğe gitme kararı alan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, yaptığı yeni düzenleme ile birlikte 3 bin 500 TL üstü cihazlar için yapılabilecek azami taksit sayısını 6 ay yerine 3 ay olarak güncelledi. Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelik taslağında yapılan düzenlemede "...fiyatı üç bin beş yüz Türk Lirasına kadar olan cep telefonu alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi on iki ayı, fiyatı üç bin beş yüz Türk Lirası’nın üzerinde olan cep telefonu alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi üç ayı aşamaz." ifadelerine yer verildi.

"İSTER İSTEMEZ TAKSİTE BAŞVURULUYOR"

DEKA Şirketler Grubu'nda iletişim bölümünde görevli olan Zeliha Fıstık, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun yapmış olduğu bu değişiklik hakkında "Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu telefon satıcıları için olumlu, telefon alıcıları için olumsuz bir düzenleme yapmış diyebiliriz" dedi.

Fıstık, sözlerine şu şekilde devam etti; "14 yılı aşan bir süredir DEKA Şirketler Grubu'nda çeşitli görevlerde çalıştım. Yine yaklaşık 5 yıldan beri iletişim sektörü içerisinde yer alıyorum. Bu süre de iletişimin birçok aşamasında ve görevinde vazifeler alsam da ağırlıklı olarak telefon ve hat satışlarıyla ilgilendim. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu aslında biz telefon satıları açısından güzel bir düzenleme yapmış diyebiliriz. Sattığımız ürünün fiyat karşılığı alma süresini oldukça düşüren bir düzenleme olmuş. Bu düzenlemeye bir başka pencereden bakarsak, telefon alıcıları için üzücü bir haber diyebiliriz. Türk milleti olarak taksitli alışveriş yapmayı seven bir milletiz. Dikkatli bir gözlem yaptığınız da taksitli satılan ürünlerin çok daha hızlı tüketildiğini görebilirsiniz., Dar gelirli insanlar için bu durum çok daha kötüdür. Dar gelirli bir insan istediği özelliklere sahip bir akıllı telefona sahip olabilmek için ister istemez taksite başvuruyor. Akıllı cihaz fiyatları küresel olarak her geçen gün artışta bu yüzden taksit çok daha çekici bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor."

"MECBUR BIRAKACAK BİR DEĞİŞİKLİK"

Yapılan bu değişikliğin telefon piyasasına etkileri hakkında da konuşan Zeliha Fıstık, "En azından bu değişiklik insanları zorunlu olarak daha titiz alışveriş yapmaya itecektir. Yine bu değişiklik sebebi ile yüksek maliyetli telefon satışlarının düşeceğini düşünüyorum." dedi. Fıstık, "Taksit sayılarında ki düşüş doğal olarak taksit miktarını arttıracak. Aslında bu bir yandan da dar gelirli bir aileye ayağını yorgana göre uzatmaya mecbur bırakacak bir değişiklik. Akıllı telefon tüketimi konusunda pek de akıllı olduğumuzu söyleyemeyiz. En azından bu değişiklik insanları zorunlu olarak daha titiz alışveriş yapmaya itecektir. Yine bu değişiklik sebebi ile yüksek maliyetli telefon satışlarının düşeceğini düşünüyorum. Bu durum bizim gibi büyük işletmeleri etkilemese de küçük satıcılara engel oluşturacaktır. Maliyeti yüksek cihazları daha yüksek kar fiyatları ile vatandaşa satan küçük satıcılar o yüksek maliyeti olan cihazları bir de 3 ay gibi çok kısa bir vade ile satmaya çalışınca talebin oldukça düşeceğini düşünüyorum. Bu gibi durumlar da genelde fiyat performans ürünleri daha da cazibe kazanır. İnsanımız zora gelince akıllı cihaz almadan daha titiz davranacak ve daha çok araştıracaklardır. Araştırmaları sonucunda birçok fiyatı uygun ve gereksinimleri karşılayacak cihaz bulacaklardır. Veya araştırmalarına da gerek yok Mağazalarımıza bekleriz" şeklinde konuştu.

Haber: Alihan Kürşat

Editör: Mahmut Beyaz