Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu İlçesi’ne bağlı Kuzucak Mahallesi’nde bulunan 6 evde yaşayan vatandaşlar karanlığa gömülü vaziyette, elektriksiz yaşadıklarını gazetemize bildirmiş, Manşet Gazetesi olarak da sorumluluk bilinciyle vatandaşlarımızın sorun ve taleplerini gündeme getirmiştik. ‘BU ÖĞRENCİLER 21. YÜZYILDA MUM IŞIĞINDA DERS ÇALIŞIYOR!’ başlığıyla yayımlanan haberimize ise AKEDAŞ Elektrik Dağıtım A.Ş. duyarsız kalmayarak, yaşanan sorununun nedenini ve çözümünü anlatan yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, meskenlerin olduğu bölgeye elektrik dağıtım trafosu ve AG elektrik dağıtım şebekesi tesisi yapımının gerektiği, talebin karşılanması için de mevzuat kapsamında gerekli çalışmaların yapılacağı vurgulandı. Elektrik olmaması nedeniyle sorun yaşayan vatandaşların ilk başta tarımsal sulama amaçlı başvuru yaptığı belirtilirken, mesken aboneliği için de imar affından yararlanılarak 4 adet mesken için başvuru yapıldığı ifade edildi. EPDK mevzuatları çerçevesinde elektrik dağıtım şebekesi tesisi için en az 5 mesken başvurusunun olması gerektiği belirtildi.

“EN AZ 5 ADET BAŞVURU YAPILMASI GEREKMEKTEDİR”

AKEDAŞ’tan yapılan yazılı açıklama şu şekilde;

“19.12.2018 tarihinde Kahramanmaraş Manşet Gazetesi ve web sitesinde ‘BU ÖĞRENCİLER 21. YÜZYILDA MUM IŞIĞINDA DERS ÇALIŞIYOR!’’ başlığıyla servis edilen haber hakkındaki açıklamamızı paylaşmak isteriz. Haberde, “Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu İlçesi’ne bağlı Kuzucak Mahallesi’nde bulunan 6 evde, vatandaşlar elektriksiz yaşıyor. Yıllardır elektriğin olmadığı 6 evde çocuklar, mum ve gaz lambası ışığında ders çalışmak zorunda kalıyor.” İfadelerini içeren ayrıntılara yer verilmiştir.  Söz konusu bölge için Şirketimize ilk başvuru 25/12/2017 tarihinde mesken için değil tarımsal sulama amaçlı yapılmıştır. Yine aynı tarihte 2. Başvuru da tarımsal sulama amaçlı yapılmıştır. Mesken aboneliği için ilk başvuru ise imar affından yararlanılarak alınan yapı kayıt belgeleri ile 4 adet mesken için 05.10.2018 tarihinde yapılmıştır. Başvurular neticesinde gerekli saha etütleri yapılmıştır. Yapılan tespitler doğrultusunda evlerin bulunduğu yere en yakın AG elektrik dağıtım şebekesi 1,5 km uzaklıkta yer almakta ve bu AG şebekesi Kuzucak merkez TR alarak adlandırılan elektrik dağıtım trafosundan enerji almaktadır. Söz konusu Trafo, haberde konu olan meskenlere 2 km mesafede olduğundan, AG şebekesinde yaşanacak gerilim düşümü sebebiyle ilgili meskenler için ilave AG şebeke tesis edilerek elektrik enerjisi verilmesi teknik olarak uygun değildir. Bu sebep ile ilgili meskenlerin olduğu bölgeye elektrik dağıtım trafosu ve AG elektrik dağıtım şebekesi tesisi yapımı gerekmektedir. Talebin karşılanması için mevzuat kapsamında gerekli çalışmalar yapılmakta olup, başvuru ve EPDK mevzuatı doğrultusunda süreç uygulanacaktır.

Elektrik Dağıtım Şirketlerinin bağlı olduğu Mevzuat gereği ilk defa yerleşime açılan genişleme alanları ile yeni kurulan mahallelere ilk defa elektrik verilebilmesi için tarımsal sulama amaçlı başvurular hariç en az 5 adet başvuru yapılması gerekmektedir. Yapı kullanım izni, tapu belgesi, gerekmesi halinde ise diğer belgeler (işyeri açma ruhsatı, maden ruhsatı, orman izni, arazi tahsis izinleri, oda kayıt belgesi, vergi levhası vb.), meskun mahal içi ve dışı olduğu ile ilgili mercilerden alınacak yazılar gibi evraklar tamamlandıktan sonra yine mevzuat kapsamında tanımlanan yasal süreler içinde ilgili yerlere yatırım en geç 5 yıl içinde yapılabilmektedir. Şirketimiz tarafından bölgeye elektrik hizmeti götürmek için çalışmalar, ilk başvuru anından itibaren başlamış olup;  sonraki süreçler yatırım programı kapsamında değerlendirilecektir.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz