Türkiye’de gençliğin en büyük sorunları arasında yer almaya başlayan madde bağımlılığına karşı Kahramanmaraş’ta bir grup madde bağımlısı ailesi tarafından kurulan Kahramanmaraş Madde Bağımlılığı Yardımlaşma Derneği (KAMED), kısa sürede önemli başarılara imza atıyor. Her geçen gün yeni bir proje oluşturarak gençlerin uyuşturucudan uzak tutulması ve ailelerinin de eğitim almasını amaçlayan dernek yeni bir projeye imza attı. KAMED, Kahramanmaraş’ta madde bağımlılığına karşı etkin bir mücadele dönemi başlatmak için İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’na sunduğu ‘Bilinçli Aile Bağımsız Gelecek’ projesinin startını vgeçtiğimiz günlerde vermişti. Proje kapsamında aile bilinçlendirme toplantısının ikincisi düzenlenirken, Uzman Psikolog Çağrı Seyfi Moroğlu katılımcılara madde bağımlılığı noktasında bilgiler verdi. Dernek Başkanı Mehmet Hacıbebekoğlu ise bütün kötülüklerin anası olarak tarif ettiği madde bağımlılığından gençleri koruduklarını söyledi.

MADDE BAĞIMLILIĞIYLA MÜCADELE EDİYORUZ”

Madde bağımlılığına karşı aileleri bilgilendirdiklerini anlatan KAMED Başkanı Mehmet Hacıbebekoğlu, “İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’na sunmuş olduğumuz, ‘Bilinçli Aile, Bağımsız Gelecek’ adlı projemizin aile bilinçlendirme programının ilk toplantısını geçtiğimiz günlerde düzenlemiştik. 15 günde bir bu programımızı tekrarlıyoruz. Bu hafta ise ikincisini düzenliyoruz. Madde bağımlılığını, madde bağımlılığının ne olduğunu, aile fertlerinin madde bağımlısı kişilere karşı nasıl davranması gerektiği hakkında bilgilendirmelerde bulunduk. Yani ailelerimizi madde bağımlılığı konusunda bilinçlendirdik. Ailelere anne-baba olabilme, çocuktaki gelişim süreçleri, aile içi iletişim yöntemleri, çocuğun okulun başarı durumunun takibinin önemi, çocuğun sosyal ortam ve ilişkileri gözlemleyebilme ve doğru müdahale yöntemleri ve bağımlı çocuğa sahip ilenin rolü ve önemi hakkında sunum yapıldı uzman psikoloğumuz tarafından. İlerleyen süreçte madde bağımlılığı ve önleyici çalışmalar ve sosyal sorumluluk faaliyetleri kapsamında bağımlılıkla mücadele etmek üzere muhtarlar, imamlar ve öğretmenler ile toplantı yapılacak. Odalar, birlikler ve esnafların davet edileceği toplantıda madde bağımlılığı önleme çalışmaları, madde bağımlılığının sosyal hayata ve ekonomiye etkisi üzerine bilgiler verilecek” ifadelerini kullandı.

BAĞIMLI İNSANLAR KIRILGAN İNSANLARDIR”

Düzenlenen toplantıda katılımcıları madde bağımlılığına karşı bilgilendiren Uzman psikolog Çağrı Seyfi Moroğlu, madde bağımlılığı tedavisinin üç ayağının olduğunu belirterek, “KAMED Derneği’nin düzenlemiş olduğu madde bağımlılığı konusunda aileleri bilgilendirme toplantısının birinci modülünü yaptık. Anlattığımız konu biraz daha madde bağımlılığının ne olduğundan, bağımlılığın kişilerdeki seyrinden, kayma davranışının yani kişi maddeyi bıraktıktan sonra tekrar başlamasına biz kayma davranışı diyoruz, kayma davranışının hangi davranışları götürdüğünden bahsettik. Yaklaşık 20-25 kişi vardı. Bu üç ayaklı bir tedavi, üç tane şartın oluşması gerekiyor kişinin bağımlılıktan kurtulması için, biri bağımlının kendisinin tedavi olmayı istemesi, tabi ki gönüllülük esas. Eğer kişi gönüllü değilse biz bu kişiyi zorla tedavi edemiyoruz. İkincisi aile desteği, ailenin bilinçlenmesi lazım. Çünkü bağımlı olan kişiler biraz daha kırılgan insanlar. Çok kolay bir şekilde kırılıp tekrar dan madde kullanmaya başlayabiliyorlar. Bu konuda biz ailelerle ilgili iletişim kuruyoruz” dedi.

EĞİTİMLER DEVAM EDECEK”

Eğitimlerin dört modülden oluştuğunu belirten, “Bu konuları anlattık, bağımlılığın dönemlerinden, tedavi dönemlerinden bahsettik. Kişinin değişim döngüsü var, bu değişim döngüsünde altı tane evremiz var, bu evrede kişiler hangi özellikleri gösteriyor ve biz bu kişilere aile olarak nasıl yaklaşmalıyız gibi konuları anlattım. Eğitimlerimiz devam edecek, dört modülden oluşan bir eğitim bu, biz ikinci modülünü yaptık. İki hafta daha aynı grupla derslerimizi yapacağız. Bu grubu bitirdikten sonra yeni bir grubu alıp sıfırdan tekrar eğitimlere başlayacağız. Hem bireysel görüşmeler oluyor, hem bağımlıyla çalışıyoruz, hem bağımlı aileleriyle çalışıyoruz. Çünkü tedavi bir bütün, sadece ailelerle yada bağımlılarla çalışmak bazen olumlu sonucular vermeyebiliyor. İkisini bir alıp ekip çalışması yaptığımız zaman daha sağlıklı oluyor” ifadelerini kullandı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz