KADAK Kahramanmaraş Dağcılık Arama ve Kurtarma Derneği Başkanı Sait Kılıçsallayan önderliğinde ilk defa bölgeye gelen ekibiyle birlikte, Ekinözü İlçesinin doğasına hayran kaldılar. Belediye Başkanı Nursi Çeleğen, Belediye Meclis Üyesi Recep Demirci, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü İbrahim Yener ve Belediye Basın yayın Sorumlusu İsmail Bozdoğan’ dan oluşan ekiple birlikte Salavan Dağı’na tırmanan fotoğrafçılar ters laleleri keşif ettiler.

EKİNÖZÜ’NÜN SEMBOLÜ

Bölge halkı tarafından "Hüzün Çiçeği" olarak adlandırılan, Türkiye’nin bazı bölgelerinde yetişen ve 15 günlük ömürleri olan ters laleler, Ekinözü İlçesinde 40 gün boyunca solmadan duruyor. Yüzünü bu yıl Ekinözü İlçesi sınırlarındaki bazı bölgelerde gösterdi. Ters laleleri fotoğraflamak için bölgeye gelen KADAK Kahramanmaraş Dağcılık Arama ve Kurtarma Derneği Başkanı Sait Kılıçsallayan , “Ekinözü bildiğiniz gibi Kahramanmaraş’ın en yeşil doğal güzellikleri, Ekinözü İçmeleri, Şifalı Çamuru, Nargile Çayı, Kırkgözü, Kırmızı Gölü ve Ağlayan Gelin Laleleri ile kesinlikle ziyaret edilmesi gereken özel bir yer. Ekinözü’nün sembolü haline gelen ters laleler açmaya başladı.

TURİZM POTANSİYELİ ARTACAK

Bu yüzden ben, yerli yabancı bütün turistlerin, turizmi seven bütün insanları Ekinözü’ne davet ediyorum. Ekinözü’nün bütün güzelliklerini görmeyi tavsiye ediyorum. Ekinözü ters lalelerinin yanı sıra bilindiği gibi, doğa güzelliği ile, tarihi mekanlarıyla bölgenin en önemli ilçelerinden bir tanesi. Herkesin burayı görmesini istiyorum Tabii ki Ekinözü deyince akla ilk başta İçmeler geliyordu şimdi ise son günlerde ülke gündeminden düşmeyen ve Türkiye’de sadece Ekinözü İlçesinde bulunan Kırımızı gölet ile vatandaşların ilgisini çekmeye başladı birde ters laleleri keşif ettik. Belediye Başkanı Nursi Çeleğen gelecek yıl Mayıs ayı içersinde burada bir ters lale festivali yapılmasının sözünü verdi. Yılda bir defa da olsa 2-3 günlüğüne bir lale festivali yapılması Ekinözü’nün Turizm potansiyelini artıracak” dedi.

BELİRLİ BÖLGELERDE YETİŞİYOR

Kılıçsallayan ‘’Ağlayan gelin’ olarak bilinen, Ters laleler Türkiye’nin belirli bölgelerinde yetişiyor. Dünyanın en nadide çiçekleri arasında yer alıyorlar ve nesli tehlikede olan bir çiçek türü. Kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan ters laleler aynı zamanda süs bitkisi olarak da değerlendiriliyor. Bu özel çiçeğe Ekinözü’nde rastlamak çok güzel. Salavan Dağı’na tırmanışım sırasında yaklaşık bin 700 metre yüksekliğinde gördüm. Ekinözü’nde keşfettiğimiz bu bitkinin mutlaka koruma altına alınması gerekiyor. Ters lalelerin 100-150 metrekarelik bir alanda yetiştiğini belirterek, “Dağın başka herhangi bir bölümünde bu çiçeklere rastlamadık. Bu bitkinin ortalama 15 – 20 gün ömrünün olduğu biliniyor. Bulduğumuz alandaki sayıları oldukça fazla. Bu özel bitkinin doğal ortamda yetiştiği yöreler arasına Ekinözü İlçesini’ de dahil etmek benim açımdan özel bir duygu. Herkesin ağlayan gelinlerin oluşturduğu bu görsel şölenini izlemesi gerekir” şeklinde konuştu.
Ekinözü ilçesinde bulunan 2 bin 400 metre yükseklikteki Salavan Dağı’na Dağcılık Kulübü KADAK ile tırmanmaya başlayan Belediye Başkanı Nursi Çeleğen Tırmanış sırasında ters laleleri Yaklaşık bin 700 metre yükseklikte keşfettiği ters lalelerin 50-100 metrekarelik bir alana yayıldığını belirterek, dünyanın en ender çiçeklerinden birine Ekinözü'nde rastlamanın heyecan verici bir keşif olduğuna işaret etti. "Bölgemizde yetişen bu nadide çiçeği tüm Türkiye ve dünyaya tanıtmak için elimizden geleni yapacağız" diyen Çeleğen, İlçemizin her değerine sahip çıktığımız gibi bu güzelliğe karşı da görevlerini yerimizi yerine getireceğiz Türkiye’de sadece ilçemizde bulunan Kırımızı Göleti ve Ters Lale bitkisinin görebilmek için yerli ve yabancı turistlerin Ekinözü’ne akın edeceğini ifade eden Çeleğen gelecek yıl içersinde Lale Festivali düşündüklerini ifade etti.

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz