Tarım ve Orman Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan ‘Fidanlar Fidanlarla Büyüyor’ ağaçlandırma işbirliği protokolü kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da Ankara’da katılımıyla bir günde ülke genelinde 10 milyon fidan toprakla buluşturuldu. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilk ve ortaokullarda eğitim gören 10 milyon öğrencinin adına fidanların toprakla buluşturulmasıyla ‘Birlikte Büyüyoruz Ormanları’ oluşturuluyor. İmzalanan protokol kapsamında Kahramanmaraş’ta ise Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Ahir Dağı’nın Tömek mevkiinde arazi hazırlığı yapılan 250 dönüm alana sedir fidanları dikildi. Kentte eğitim gören 177 bin öğrencinin adına 177 bin fidan toprakla buluşturulurken, Orman Bölge Müdürlüğü 2018 yılında toplamda 2 milyon 780 bin fidanı toprakla buluşturmaya devam ediyor. Fidan dikimine Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Türkoğlu Belediye Başkanı Osman Okumuş, Ekinözü Belediye Başkanı Nursi Çeleğen, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ömer Oruç Bilal Debgici, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alparslan Altındaş ile çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı.

10 MİLYON ÖĞRENCİ ADINA 10 MİLYON FİDAN”

Fidan dikmek törenin açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alparslan Altındaş, ülke genelinde 10 milyon öğrenci adına 10 milyon fidan dikildiğini söyledi. Altındaş, “Büyükşehir Belediye Başkanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız ve Tarım ve Orman Bakanlığımız arasında imzalanan protokol çerçevesinde ‘Fidanlar, Fidanlarla Büyüyor’ ağaçlandırma etkinliğini büyük bir katılımla gerçekleştiriyoruz. Bu protokol gibi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da Ankara’daki programa iştirakleriyle 81 ilimizde eş zamanlı olarak tüm Orman Bölge Müdürlükleri tarafından belirlenen sahalara, yine Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaokullarda eğitim gören 10 milyon öğrenci adına toplamda 10 milyon fidan dikilecektir. Bu protokol kapsamında Ahir Dağı’nın Tömek mevkiinde fidan dikimini gerçekleştireceğiz. Öncelikle bu etkinliğe katıldığınız için tüm protokolümüze, öğrencilerimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

KAHRAMANMARAŞ AKCİĞER HALİNE GETİRMEKTEYİZ”

Fidan dikimleriyle birlikte Kahramanmaraş’ı adeta akciğer haline getireceklerini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise, “Şehrimiz için çok güzel bir etkinlikteyiz. Allah’a hamdolsun göreve geldiğimizden bu yana Kahramanmaraş genelinde ağaçlandırma faaliyetlerine yoğun katkı sağlamaya çalışıyoruz. Yaptığımız Millet Bahçeleri ile on binlerce ağaca toprakla buluşturduk, buluşturmaya da devam ediyoruz. Kahramanmaraş adeta akciğer haline getirmekteyiz. Hem şehir merkezlerinde yaptığımız ağaçlandırma hem de kırsal alanda yaptığımız çalışmalarla çok önemli işlere imza attığımızı düşünüyorum. Kahramanmaraş genelinde hem gelir getirici meyve ağaçları dağıtımında hem de orman ağacı olarak sedir başta olmak üzere kızılçam gibi birçok çeşidin dikiminde de çok önemli çalışmalar yapmış bulunmaktayız. 500 binden fazla dağıtacağımız zeytin fideleriyle beraber fidanları toprakla buluşturmuş oluyoruz. Bu da on binlerce dönüm ormanlık alan demek, yaz kış yeşil kalan, fotosentez yapan alanlar demek. Hem gelir getirici fidanlarla çiftçilerimize hem de atmosfere ve çevreye katkı sağlamaktayız. Böylelikle şehrimizin hava ve yaşam kalitesini yükseltmekteyiz. Aynı şekilde ceviz bahçeleri yapmaktayız. Bunun gibi birçok gelir getirici ağaçlandırma çalışmaları devam etmekte. Bunun yanında da şehrimiz için çok önemli olduğuna inandığımız bir projeyi Orman Bölge Müdürlüğü ile beraber devam ettirmekteyiz. Bu da Ahir Dağı’nın ağaçlandırılması. İki yıl buranın doğusunda bulunan ve Keklikderesi olarak bilenen alada Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte yaklaşık bir milyon ağacı toprakla buluşturmuştur” dedi.

KAHRAMANMARAŞ’I YAŞANABİLİR ŞEHİR HALİNE GETİRİYORUZ”

Ağaçlandırmanın hem hava kalitesi hem yaşam kalitesi hem de görüntü açıdan çok önemli olduğuna değinen Başkan Erkoç, “İnşallah amacımız Ahir Dağı’nı şehrin hemen sırtındaki kısmını, şehrin silueti olan bölgeyi Sarıçukur’dan Küçüknacar’a doğru olan kısmını inşallah yemyeşil yapacağız. Şehrimizin hem hava kalitesi, hem yaşam kalitesi hem de görüntüsü açısından bu çok önemli. İnsanların kendilerini daha ferah hissetmesi açısından ve sağlık açısından İnşallah Kahramanmaraş’ı en yaşanabilir il haline getirmede bu projenin çok önemli olduğuna inanıyoruz. ‘Senin de dikili bir ağacın olsun’ kampanyasıyla vatandaşlarımızı da bu kampanyada ortak çalışmaya davet ediyoruz. Şuana kadar on binlerce başvuru var, İnşallah peyder pey vatandaşlarımızla beraber Saruçukur’dan Küçüknacar’a kadar yemyeşil hale getireceğiz. Ahir Dağı ile Engizek Dağı arasındaki bölgenin de ceviz ormanı olması ve Türkiye’nin ceviz ithalatını sıfırlayıp ceviz ihraç eden bir ülke haline gelmesi için arkadaki vadiyi ceviz ormanı haline getireceğiz. Bununla ilgili çalışmalarımız da devam etmekte. Yaklaşık dört yıldan bu yana fide dağıtmaktayız ama bunu daha da artırarak devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.

AĞAÇLANDIRMA FAALİYETLERİ ÇOK ÖNEMLİ”

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan ise yaptığı konuşmada ağaçlandırma faaliyetlerinin önemini anlatarak, “Bugün bu rakımda özellikle de ilimizin en öncelikli hizmeti olan yeşillendirme, çevreyi koruma, çevreyi muhafaza etme ve iyileştirme faaliyeti için hep beraber gönüllü olarak insanlarımızın seferber olmasından büyük bir mutluluk duyuyorum.

Özellikle sevgili öğrencilerimizin gözlerindeki ışıktan yeşile karşı, doğaya karşı, çevremizi korumaya yönelik bir inanç görüyorum. Çocuklarımızı, öğrencilerimizi tebrik ediyoruz. Öğrencilerimiz en az okuldaki derslerine verdikleri önem gibi ağaç dikme faaliyetine gönüllü olarak bizde katılalım dediler ve buraya katıldılar.

Milli Eğitim Bakanlığımızı ve öğretmenlerimizi tebrik ediyoruz. Büyükşehir Belediyemiz, ilçe belediyelerimiz ve Orman Bölge Müdürlüğümüz ağaçlandırma, doğayı koruma, çevreyi koruma, çevresel değerleri muhafaza etme ve bunları sürekli kılma noktasında seferberlik halinde. Kırsal anlamdaki ağaçlandırma faaliyetleriyle kendilerini tebrik ediyoruz.

Gerçekten çevresel değerlerin korunması, bunların sürdürülebilir kılınması artık modern toplumların olmazsa olmazı. Bu yönüyle de bakanlıklarımıza, belediyelerimize böyle bir protokolle iş birliği yapmış olmaları çok kıymetlidir. Ağaçlandırma faaliyetinin çevreyi muhafaza etme ve katma değer sağlamasını diliyorum” açıklamalarında bulundu. Konuşmaların ardından protokol üyeleri, öğretmenler ve öğrenciler alana fidan dikimini gerçekleştirdi.

(Haber: Tuğçe Kayar-Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz