Dondurucu soğukların etkisi azalmasıyla birlikte ağaç dikim zamanı da geldi. Her yıl 1 Aralıkta başlayan ve Temmuz ayına kadar devam eden ağaç dikimi fidancınların yüzünü güldürdü.
Her yıl 1 Aralık ta başlayan ve Temmuz ayına kadar devam eden ağaç dikim zamanı başlamasıyla birlikte vatandaşlar fidancılardan aldıkları fidanları toprağa dikmeye başladı. Ağaç dikim zamanının gelmesiyle birlikte de fidancılık sektöründe bir hareketlilik yaşanıyor. Kahramanmaraş'ta fidanci esnafı olan Aydemir Bozok, konuyla ilgili Manşet Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulundu. Bozok,"Ağaç dikim zamanı geldiğinden dolayı bir çok talep var. Hatta fidanların çoğunu satmış durumdayız. Şu anda tam yoğunluğun ve hareketliliğin bol olduğu bir dönemdeyiz. Bu yoğunluk ise 15 Şubatta başlar, 15 Nisana kadar devam eder" dedi.
 
'FİDANLARIMIZIN BİR ÇOĞUNU SATTIK'
Ağaç dikim zamanı geldiğinden dolayı taleplerin çok olduğunu söyleyen Bozok, mevcut fidanlarında bir çoğunu sattıklarını ifade etti. Bozok, "Ağaç dikim zamanı geldiğinden dolayı bir çok talep var. Hatta fidanların çoğunu satmış durumdayız. Şu anda tam yoğunluğun ve hareketliliğin bol olduğu bir dönemdeyiz. Bu yoğunluk ise 15 Şubatta başlar, 15 Nisana kadar devam eder. Bizim vatandaşlarımıza önerimiz fidanları ruhsatlı yerlerden almaları çünkü çoğu yer merdiven altı satış yapıyor ve vatandaşlara aşısız fidan veriyor" şeklinde konuştu.
 
'ÜRETİMİN AZ OLMASINDAN DOLAYI ZEYTİN FİYATI TAVAN YAPTI'
Bu sene zeytin fidanlarının piyasada az olduğunu ifade eden Bozok, bundan dolayı da fiyatların pahalandığını söyledi. Bozok, "Genelde ağaç dikim zamanı Aralık ayının başında başlar. Bu dikim Temmuz ayına kadar tüplü fidan olmak şartıyla devam eder. Tüplü fidan dediğimiz şey kökü toprağın içersinde poşette olan fidanlardır. Normalde sökme fidanın dikim zamanı aralık ayında başlar ve 30 Martta da biter. Bizim yaptığımız çalışma ise genelde müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Bizim üretimimizde var. Meyve fidanlarımız da var. Şu anda alıp sattığımız fidan olarak zeytin fidanı ile ceviz fidanıdır. Zeytin fidanında ise geçen sene 7 haziran seçimlerinden dolayı fiyatlarda bir belirsizlik olmuştu. Bu arada çiftçi ve üretici tefecilerin eline düştü. Hal böyle olunca çiftçi de üretici de üretimi bıraktı. Üretimin az olmasından dolayı zeytin fidanı da tavan yaptı. Geçen yıl 7 liraya satmış olduğumuz fidanı bu yıl 20 liraya satıyoruz. Cevizde de aynı şekilde bir darlık söz konusu" ifadelerini kullandı.
Haber: Emre Akkış
Editör: Mahmut Beyaz