Âşık Mahzuni Şerif gibi değerler yetiştiren Afşin'de, halk ozanları yetiştirmek ve Âşıklık geleneğinin sürdürülmesi için yaklaşık 25 yıl önce Âşık Mahsuni Şerif’in de yardımlarıyla kurulan Afşin Halk Ozanları Derneği, genç yeteneklerin keşfedilip yetişmesi noktasında ilk günkü gibi faaliyetlerine devam ediyor. Âşıklık geleneğinin unutulmak üzere olduğu günümüzde genç ozanların yetişmesi için çalışmalarını kesintisiz sürdüren Afşin Halk Ozanları Derneği Başkanı Âşık Ahmet Karakaya, Yönetim Kurulu üyesi Âşık Ali Yar ve Âşık Nuri Peker Kahramanmaraş’ın müzikal anlamda en köklü firmalarından biri olan ve sadece kent halkına değil bölge halkına gerek müziği, gerek enstrümanları gerekse de sanatı sevdiren Kahramanmaraşlı Müzik Adamı, Araştırmacı ve Bağlama Üstadı Mehmet Bağlar’ı ziyaret ederek, Türk Halk Müziğinin gelişmesi noktasında istişarelerde bulundu.


“GENÇ ARKADAŞLARIMIZI YETİŞTİRİYORUZ”

Afşin Halk Ozanları Derneği Başkanı ve Ozan Erbabi Mahlasıyla bilinen Ahmet Karakaya ziyaret sonrası gazetemize açıklamalarda bulundu. Derneğin faaliyetleri hakkında bilgiler veren Karakaya şu ifadeleri kullandı: “Kahramanmaraş Merkeze çoktan beri gelmiyorduk. Tabi buraya geldiğimizde de ilk uğradığımız yer Mehmet Bağların Volkan Müzik adlı iş yeridir. Mehmet Bağlar aslında Kahramanmaraş’ın bir değeridir. Her ne kadarda değeri pek fazla bilinmiyorsa bizim için çok değeri vardır çünkü kültürümüzü devam ettirme amacında ve Âşıklık geleneğini, Türk Halk Müziğini yaşatmaya çalışanlardan birisidir. Bugünde yolumuz düştü buraya geldik kendisi de sağ olsun bizleri çok güzel ağırlıyor. Biz de Afşin Ozanlar Derneği olarak bu kültürü unutturmamaya çalıyoruz. Ozanlarımız, şairlerimiz var Âşıklık geleneğinin unutulmaması için genç arkadaşlarımızı yetiştiriyoruz.

“YETERKİ BU KÜLTÜRE GÖNÜL VERSİN”

Âşıkları yetiştirirken; ırk, fikir ne olursa olsun yeter ki bu kültüre gönül versin hepsini bağrımıza basıyoruz. Gençlerimiz var, genç kızlarımız var Âşıklık geleneğini yavaş yavaş öğretmeye çalışıyoruz. Âşıklık geleneğini tanıtmak amaçlı okulları ziyaret ediyoruz. Bu ozanlık geleneğini unutturmamak amacıyla inadına çalışıyoruz. Önceki nesillerde teknoloji yoktu mesela gençler pikap vardı, radyo vardı bir de saz vardı bunlarla eğelenirdi. Ama şimdi dünya bir telefonun içine girmiş aile neyle ilgilendiriyorsa çocuk onla ilgileniyor. Çünkü eğitim ailede başlar okulda devam eder. Ailede çalıp söyleyen varsa çocukta heves eder. Benim çocuklarım gençliğinde pop, caz dinlerlerdi 20 yaşını geçince aynı bana döndüler. Bu kültürü gençlere aşılamak lazım. İlkokulda başlayıp, üniversite bitene kadar bu kültürü aşılatmak gerekiyor. Çünkü Âşıklık geleneği unutulmak üzere. Âşıklık geleneği Türkiye’de unutulursa bölünmeye hazır. Âşıklık geleneğinin sürdürülebilmesi için belediyeler programlar yapıyor. Yakında bir Mahsuni Şerif eserlerini seslendirme yarışması var, bu da Âşıklık geleneğini pekiştirmek için yapılıyor. Bizim Afşin’de Âşıklık geleneği ölmez, Malatya’da Sivas’ta aynı şekilde ölmez bizim buralarda devam ediyor ama İstanbul İzmir ve Ankara gibi Büyükşehirlerde zannetmiyorum bizim buradaki kadar yoğun olduğunu. Çünkü oralarda REP, Pop gibi müzik türleri ilgi görüyor.”

“BU AŞK BİZE DE YANSIDI”

Âşık Ali Yar mahlasıyla Türk Halk Müziğine önemli eserler veren Ali Arslan ise ziyaret sonrası şunları söyledi: “Ozanlık geleneğine Türkiye’de baktığımız zaman Erzurum ve Kars gibi yörede hala usta çırak ilişkileri devam ediyor. Her ne kadar bu gelenek orada devam etse de Türkiye’deki Âşıklık geleneğini potansiyelini bizim Afiş-Elbistan Havzasındaki gibi deruni bir yanı yok. Tabi yok demek her şeyi inkâr etmek değil. Mesela Rahmetli Hacı Yener’in ‘Kız Sen İstanbul’un Neresindensin’ adlı eseri 30 yıl oldu hala gündemini koruyor. Onun ötesinde iki ‘Mihriban’ vardır mesela ilk Mihriban okunalı nereden baksanız 40 yıl oldu. İkinci Mihriban’a bir 30 yıl var. Hala gündemini koruyor hiç değerini yitirmiyor. Burada birebir hem yazıp hem söyleyip saz şairi, halk ozanı Mahsuni Şerif’inde eserlerini zaten saymaya gerek yok. O zincirden uzayıp gelirken de bize de denk geldi bu aşk bize de yansıdı.

“YAŞAYAN BİRKAÇ TANE ESERİM VAR”

Şu an 59 yaşındayım 7 yaşından beri Mahsuni türküleri okurum her ne kadarda usta mallarını söylediysek te tabii ki usta çıkar ilişkileri içerisinde şiir yazmayı öğrendik, edepli saz çalmayı, nerde nasıl saz çalınır onu öğrendik. Naçizane besteler yaptık şahsım adına ben yaptım Başkanımız yaptı. Eserlerimi Güler Duman, Orhan Ölmez, Seher Dilovan, Rahmetli Seyfi Doğanay, Kubilay Metin, Aynur Bolat ismini sayamadığım birçok sanatçılar okudular. Hala da bunu bizden sonrakilere bayrağı sağlam bir şekilde teslim etmek için elimizden geleni yapıyoruz. ‘Yayla Güzeli’ adlı eserimi şu anda Neredeyse tüm Türkiye’nin bilenen bir eser. Mehmet Bağlar da notaya dökmüştü. Piyasada şu anda hala dönüyor, bunun içinde ben mutluyum. Hani diyorlar ya ‘Dünyaya iki defa gelip bir defa gideceksin’ benim ruhu hakka teslim ettikten sonra arkamda yaşayan birkaç tane eserim var.”

“GENÇLERİ EĞİTMEYE ÇALIŞIYORUZ”

Âşık Fidani mahlasıyla Afşin Halk Ozanları Derneği Yönetim Kurulu Genel Sekreteri olarak da görev yapan Nuri Peker ise şunları kaydetti: “Derneğimiz Mahsuni Şerif’in yardımlarıyla 1995’te resmi olarak kuruldu. Kurulduğu ilk günden bugüne derneğimizin en büyük amacı üretim yapmak üretmek. Hazıra konmak istemiyoruz zaten piyasada hazırcı çok biz üretken olalım dedik öyleye de yapıyoruz. En büyük amacımızda gençlerimizi kahvehanelerden çekelim, birazda bu şeylere eğilimli olsunlar diye bu tür çalışmalar yaptık. Kurslar veriyoruz, diğer faaliyetlerde bulunuyoruz. Şimdi biz farkına varmıyoruz ama toplumun içerisinden hiç beklemediğimiz insanlardan öyle güzel bir sözler, öyle güzel şiirler, öyle güzel sesler çıkıyor ki farkında değilsin ama böyle bir Dernek olduğu zaman bu yönde yetenekli insanları çekiyorsun. Gençleri eğitmeye çalışıyoruz, bağlama kursları veriyoruz, Kaymakamlığın Belediyelerin yapmış olduğu etkinliklere katılıyoruz. Okulları ziyaret ediyoruz.

“KALEMİ ÇOK KUVVETLİ İNSANLAR”

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Kahramanmaraş’ın müzik piyasasındaki önemli ismi Mehmet Bağlar da şu ifadelere yer verdi: “Afşin Halk Ozanları Derneği Başkanı Ahmet Karakaya, Âşık Ali Yar ve Âşık Nuri Peker’e bizi ziyaret ederek şereflendirdiler. Arife tarif gerekmez bu 3 dostumuz Arif, kalemi çok kuvvetli insanlar. Türküleri önce yaradan insanlar bu üstadalar, Türkülerin doğduğu yer, kaynak kişiler bu insanlar. Ben böyle güzel dostlarım olduğundan dolayı son derece mutluyum, gururluyum.

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz