Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın meclisten geçen termik santral düzenlemesini veto etmesinin ardından termik santraller için 1 Ocak 2020’ye kadar tanınan süre doldu. Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Çelikler Holding’e ait Afşin-Elbistan Termik Santrali’nin üretim faaliyetleri “Geçici Faaliyet Belgesi” alıncaya kadar durduruldu.

Türkiye’de uzun süre gündem olan termik santraller konusunda önemli gelişmeler yaşanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın meclisten geçen termik santral düzenlemesini veto etmesinin ardından termik santraller için 1 Ocak 2020’ye kadar tanınan süre doldu. Sürenin dolmasıyla birlikte Çelikler Holding’e ait olan ve Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Afşin-Elbistan Termik Santrali’nin üretim faaliyetleri durduruldu. Ayrıca, Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan Soma Termik Santrali de faaliyetlerini durdurdu. Soma'da 20 bin vatandaşın evine sıcak su sağlayan termik santralde bakanlık yetkililerinin inceleme yaptığı öğrenildi. Bakanlık yetkilileri santralin gerekli şartları taşıyıp taşımadığını da denetledi. Yapılan denetlemelerin ardından yetkililer tarafından santralin kömür giriş kapıları mühürlendi. Kütahya'nın Seyitömer beldesi ile Tavşanlı ilçesinin Tunçbilek beldesinde faaliyet gösteren 2 termik santral de, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri tarafından 'Geçici faaliyet belgesi' olmadığı için mühürlenerek üretim faaliyetleri durduruldu.

ELBİSTAN BELEDİYESİ’NDEN AÇIKLAMA

Afşin-Elbistan Termik santraline ilişkin Elbistan Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Vatandaşlarımızın sağlığının ve çevrenin korunması amacıyla kamu birimlerimiz her türlü tedbiri almaktadır. Bu çerçevede; Afsin Elbistan Elektirik Üretim A. Ş'nin çalışmaları “Geçici Faaliyet Belgesi” alıncaya kadar durdurulmuştur. Bu süreçte ilgili kamu kurum ve kuruluşlarımız çevre standartlarını sağlayarak üretim ve istihdamın devamı için gerekli çalışmaları sürdürmektedir” denildi.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz