Geçtiğimiz günlerde Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan destek paketiyle birlikte esnafa KDV indirimi, stopaj avantajı, esnafa kira ve hibe desteği ile turizm yükümlülüklerinin ertelenmesi gibi destek verileceği açıklanmıştı. Bizde Manşet Gazetesi ekibi olarak çarşı esnafına açıklanan destek paketini nasıl buldukları sorduk. Açıklanan paketten memnun olduklarını ifaden eden Kapalı Çarşı esnafı Yunus Gözler, pandemi dönemi içerisinde devletin esnafa karınca kararınca yardımcı olduğunu söyledi. Gözler, “Allah devlete zeval vermesin herkese yardım etmeye çalışıyor” dedi.

“DEVLET ESNAFA PARA VERİYOR DAHA NE YAPSIN”

Destek paketi hakkında konuşan Tarihi Kapalı Çarşı esnafı Yunus Gözler, şu ifadeleri kullandı: “Açıklanan destek paketi bu işsizlik ortamında çok iyi bir imkan. Devlet esnafa para veriyor daha ne yapsın. Devletimiz mağdur olan esnafa yardımcı oluyor. Allah razı olsun. Büyükşehirlerde 750 küçük şehirlerde 500 lira kira yardımı olacak. Aslında kiralar çok yüksek ama ne yapalım aza kanaat edecek herkes. Koronavirüs görülmeyen bir tufan hepimiz taşın altına elimizi koymalıyız her şeyi devletten beklememiz gerekiyor. Allah devlete zeval vermesin herkese yardım etmeye çalışıyor. Dışarıdan bizi yıkmaya çalışanlar var, içeriden yıkmaya çalışanlar var. Böyle bir pandemi dönemi çıktı, insanlar bu pandemi dönemi içerisinde devlet yine karınca kararınca yardımcı olmaya çalışıyor.

“ORTADA OLAĞANÜSTÜ BİR DURUM VAR”

Sokağa çıkma kısıtlamaları bizi etkiliyor ama ortada olağanüstü bir durum var. Öleceğiz daha mı hayırlı, evimizde oturalım. Devlet bizi tehlikeden korumaya çalışıyor. Bu geçici bir şey, bu geçici bir şeyin içerisinde bütün insanlar bir şekilde bunu def etmeleri için dişini sıkmaları lazım. Devlet hastalanan insanlara yardım ediyor 1 lira para almıyor. Avrupa’da Amerika’da duyuyoruz herkes parayla bu işi yapmaya çalışıyor. Bu atlatılması gereken bir dönem, herkes taşın altına eline koyacak. Sağlık olmadıktan sonra hiçbir şey yok. 30 tane evin olsa 300 tane araban olsa Helikopterin olsa ne yazar. Rızık Allah’tan zaten, rızkımızı da Allah veriyor.

“HEP YUKARIYA BAKIYORUZ HİÇ AŞAĞIYA BAKAN YOK”

Kışın işler her sektörde sakin olur. İnsanların rızkımı Allah veriyor, ben onun takipçisiyim demesi lazım. Herkes rızkını takip ederse Allah hiç kimseyi perişan ve mağdur etmez. İnsanlar mutlu olmasını bilmiyor, hep yukarıya bakıyoruz hiç aşağıya bakan yok. Menzilin sonu yok ama aşağısının sonu var.”

“ÇOK YERİNDE BİR KARAR”

Şekerlemeci esnafı Cem Mankır ise verilen destek paketinin çok yerinde bir karar olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.

"ESNAFA 1 MİLYAR 300 MİLYON LİRA KİRA DESTEĞİ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açıkladığı destek paketiyle ilgili esnafa kira desteğini basit usule tabi olmanın şartlarına göre belirlediklerini dile getirerek şunları kaydetmişti: "Bu şartları taşıyan ve iş yeri kira olan esnafımıza yine 3 ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği yapacağız. Buna göre ayda 432 milyon liradan toplamda 1 milyar 300 milyon liralık bir kira desteğini esnafımıza hibe olarak vereceğiz. Bu iki destek kalemi çerçevesinde önümüzdeki 3 ay boyunca esnafımıza toplamda 5 milyar lira civarında bir hibe desteği sağlamayı planlıyoruz. Hazine taşınmazları üzerindeki turizm tesisleri ile deniz turizmi tesislerinin kira, kesin izin, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni, yararlanma ve hasılat payları ile ecrimisillerin ödeme sürelerini başvuru şartı aranmaksızın 1 yıl süreyle erteliyoruz. Bu ertelemenin turizm sektörüne katkısı 925 milyon liradır. Belediyelere de mülkiyet veya tasarruflarında bulunan taşınmazların irtifak hakkı, kiralama ve benzeri kullanımından kaynaklanan bedellere indirim veya erteleme kararı alabilme imkanı sağladık.

"KDV İNDİRİMLERİ 1 HAZİRAN'A KADAR UZATILDI"

Yıl sonuna kadar yüzde 20'den yüzde 10'a indirdiğimiz gayrimenkul kiralarındaki stopaj oranının uygulanması süresini 1 Haziran'a kadar uzatıyoruz. Benzer şekilde, yüzde 18'den yüzde 8'e indirdiğimiz iş yeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranını da 1 Haziran'a kadar yüzde 8 olarak uygulamaya devam edeceğiz. Salgının etkisinin en aza indirilmesi için yıl ortasında başlattığımız konaklamadan yeme içmeye, yolcu taşımacılığından bakım onarıma kadar birçok sektörü kapsayan KDV indirimlerinin sürelerinde de yine 1 Haziran'a kadar uzatıma gittik."

“TOPLAM 3 MİLYAR 718 MİLYON LİRALIK DESTEK SUNMUŞ OLUYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, esnafa kira desteği ile gelir kaybı desteği için hazırlıklara başladıklarını bildirerek şu ifadeleri kullanmıştı: "Ülkemizde basit usule tabi 806 bin 871 vatandaşımız ile kısıtlamalar sebebiyle salgından doğrudan etkilenen 432 bin 567 esnafımız bulunuyor. Toplam sayısı 1 milyon 239 bin 438 kişiyi bulan bu kesime 3 ay süreyle ayda 1000 lira destek ödemesi yapacağız. Hibe şeklinde vereceğimiz doğrudan esnaf destek ödemesinden taksi, dolmuş ve servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, lokantacı, pastaneci, kadın ve erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün salonu işletmecisi gibi kesimler faydalanacaktır. Böylece ayda yaklaşık 1 milyar 240 milyon liradan toplam 3 milyar 718 milyon liralık desteği esnafımızın hizmetine sunmuş oluyoruz."


 

"KARŞILIKSIZ NAKİT DESTEKLERİNİN TUTARI 45 MİLYAR LİRAYI BULDU"

Kabine Toplantısının ardından yaptığı açıklamada Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı Avrupa başta olmak üzere pek çok yerde salgının yeniden yükselişe geçmesinin işlerini zorlaştırdığını anlatan Erdoğan, "Talep cephesindeki daralmalara bağlı olarak herkes gibi bizim dış ticaretimiz de küresel gelişmelerden etkileniyor. Her şeye rağmen yatırım, istihdam ve üretimi sürdürmek için tedbirlerimizi almaya, hedeflerimize doğru yürümeye devam edeceğiz. Salgının ülkemizde görülmeye başladığı günden itibaren tüm vatandaşlarımızla birlikte esnafımızın, tüccarımızın, iş insanlarımızın yanında olduk. Sosyal Koruma Kalkanı başlığı altında verdiğimiz karşılıksız nakit desteklerinin tutarı 45 milyar lirayı buldu. Ayrıca istihdam ve üretimi desteklemek için kredi imkanlarını genişletmeye yönelik pek çok paketi hayata geçirdik. Türkiye'de gerçekten çalışmak, üretmek, işini sürdürmek veya büyütmek isteyip de devletten beklediği desteği alamadığını söyleyen hiç kimse yoktur. Bazılarının bu destekleri amacına uygun şekilde kullanmayarak farklı yollara yönelmiş olmaları bizim iyi niyetle üzerimize düşeni yaptığımız gerçeğini değiştirmiyor. Biz dün olduğu gibi bugün de yine samimiyetle esnafımıza ve tüccarlarımıza destek olmayı sürdürüyoruz" dedi.

"HİÇ KİMSENİN HAKKIMIZI YEMESİNE MÜSAADE ETMEYİZ"

Erdoğan, son dönemde Amerika ve Avrupa'dan Türkiye'ye yönelik yaptırım söylemlerinin artmasının ve süreçlerinin hareketlenmiş olmasının üzüntü verici olduğunu vurgulayarak, şunları söylemişti: "Halbuki Türkiye Avrupa Birliği'nden yaptırım değil yıllardır geciktirdiği tam üyelik sözünü yerine getirmesini beklemektir. Aynı şekilde NATO müttefikimiz Amerika'dan da yaptırım değil terör örgütlerine ve bölgemizle ilgili hesabı olan güçlere karşı verdiğimiz mücadelede destek bekliyoruz. Biz ne komşularıyla ne de başka herhangi bir devletle gerilim, hele çatışma peşinde koşan bir ülke asla değiliz. Kendimizle birlikte tüm bölgemizin ve dünyanın huzuru, refahı, esenliği için mücadele ediyoruz. Ama bu durum ülke ve millet olarak hakkımızın, hukukumuzun, egemenliğimizin çiğnenmesi karşısında sessiz kalacağımız anlamına gelmiyor. Kimsenin hakkına el uzatmadığımız gibi hiç kimsenin de hakkımızı yemesine müsaade etmeyiz."

(Haber: Abdulsamet İspir)

Editör: Mahmut Beyaz