Yıllardır konuşulan ve LYS’de üniversite adaylarının bu yıl karşısına çıkacak olan ‘açık uçlu’ soruların detaylarını gazetemize anlatan Rehberlik Öğretmeni Yaşar, sınavda yanıtların kodlanacağını, cevap anahtarlarının değiştirileceğini ve el yazısı ile veri tabanı oluşturulacağını vurguladı.

İşte açık uçlu sorularla ilgili yaptığımız röportajın ayrıntıları:

LYS'de kısa cevaplı sorular yer alacak mı ?

Evet, alacak. ÖSYM tarafından yayınlanan 2017 ÖSYS kılavuzuna göre, LYS-1 Matematik testinde 3 soru, LYS-2'de Fizik, Kimya, Biyoloji testlerinde 1'er soru, LYS-3'te Türk Dili ve Edebiyatı testinde 2 soru, Coğrafya-1 testinde 1 soru, LYS-4'te Tarih testi ve Coğrafya-2 testinin her birinde 1'er soru, Felsefe grubu ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testinde tüm adaylar için ortak olan 1 soru ''kısa cevaplı'' olacak. Yabancı Dil testinde (LYS-5) ise 3 soru, ''kısa cevaplı'' sorulardan oluşacak.

Kısa cevaplı soruların tanımlaması nasıl?

2017 ÖSYS kılavuzunda yenilikler hakkında bilgiler veren ÖSYM,LYS sınavında uygulanacak olan kısa cevaplı soru yönteminin tanımlaması gerçekleştirdi. Buna göre kısa cevaplı soru; cevabı bir sözcük, bir sayı veya bir cümle ile adaylar tarafından cevap kağıdına yazılan ve/veya kodlanan soruları kapsayacak.

Kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde 4 yanlış 1 doğruyu götürecek mi?

Hayır, kısa cevaplı soruların değerlendirilmesinde doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılmayacak.

Öğretmenlik programlarında baraj puanı belirlendi mi?

Evet, öğretmenlik programlarında baraj puan 240 bin olarak belirlendi.

Öğretmenlik programları dışında başka bölümlere de baraj puanı getirildi mi?

Evet getirildi. Tıp fakültesi MF-3 40.000, hukuk fakültesi TM-3 150.000, mimarlık fakültesi MF-4 200.000, mühendislik fakültesi MF-4 240.000 (Orman, ziraat, su ürünleri fakülteleri hariç, ziraat fakültesi gıda mühendisliği programı dahil.)

İlahiyat bölümü LYS ile mi öğrenci alacak?

Evet, ilahiyat bölümü dahil olmak üzere, okul öncesi öğretmenliği, bilgisayar öğretmenliği, özel eğitim öğretmenliği gibi öğretmenlik programlarının tamamı  LYS ile öğrenci alacak. İlahiyat, özel eğitim öğretmenliği ve okul öncesi öğretmenliği gibi programlara  TS-1 puanı ile yerleşilecek.

Meslek ve teknik ortaöğretim kurumlarından ön lisans proğramlarına sınavsız geçiş kaldırıldı mı ?

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından ön lisans programlarına sınavsız geçişle yerleştirme işlemi kaldırılmıştır. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar, ön lisans programlarına ek puan ile yerleştirilecektir.

2017 ÖSYS'de yapılan diğer değişiklikler nelerdir?

-LYS-1'de (Matematik Sınavı) Matematik testi yer alacak. - Adaylar, saat 10.00'da başlayan sınavlarda saat 09.45'ten sonra; saat 14.30'da başlayan sınavlarda saat 14.15'ten sonra sınav binalarına alınmayacaktır. -Açıköğretim önlisans/lisans proğramlarının da puan türü konulmuş olup puan türü proğramın örgün proğramındaki puan türü ile aynıdır.

Haber: Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz