İslam Alemi’nin 11 ay boyunca özlem ve hasretle beklediği Ramazan-ı Şerif için geri sayım başladı. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Kahramanmaraş’ta da camiler, 11 Ayın Sultanı Ramazan Ayı’na sayılı günler kala temizlik, aydınlatma, ses düzeneği ve mahya gibi konularla alakalı hazırlıklarına devam ediyor. Bir ibadet ayı olan, getirdiği huzur ve bereket ile de insanların maneviyatını güçlendiren Ramazan Ayı’nın her yıl olduğu gibi bu yılda vazgeçilmez adreslerinden birisi de şüphesiz yine camiler olacak. Kahramanmaraş’ta ortamıyla huzur veren, maneviyatıyla da insanların gönül dünyasını derinden etkileyen camilerden biri olan Abdulhamithan Camii’nde de Ramazan hazırlıkları hız kesmeden devam ediyor. Osmanlı padişahı 2’nci Abdülhamid adına yaptırılan, Türkiye'nin 3’üncü büyük, Kahramanmaraş'ın ise en büyük camisi olma unvanını taşıyan Abdulhamithan Camii, 20 bin kişilik kapasitesiyle Müslümanların gönül dünyasını aydınlatmaya hazırlanıyor.

HAZIRLIKLAR TAMAMLANMA AŞAMASINDA
Konuyla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunan Abdulhamithan Camii Vakfı Başkanı Ömer Faruk Şirikçi, Camiinin Ramazan hazırlıklarını, bu özel ve mübarek ayda yapacakları faaliyetleri anlattı. Abdulhamithan Camii Vakfı olarak insanların ibadetlerini rahatça yapabilmeleri için var güçleriyle çalıştıklarını ifade eden Şirikçi, Işıklandırma sistemleri, klima sistemleri ve caminin genel temizliği gibi konularda hazırlıkları tamamlama aşamasına geldiğini söyledi.

MAHYALAR 3 GÜN İÇİNDE ASILACAK”
Şu anda mahyaların Büyükşehir Belediyesi’nde tamir edildiğini ve 3 gün içerisinde asılacağını kaydeden Şirikçi, Ramazanda 3 ayrı vakitte mukavele programlarının olacağının bilgisini verdi. Şirikçi, “2017 Ramazanına çok yaklaştık. İl ve ilçe müftülüklerimiz bütün camilerimizde tadilatların yapılması konusunda talimat verdiler. Bizde Abdulhamithan Camii Vakfı olarak Türkiye’nin bu 3’üncü büyük camisinde insanların gönlü huzur içerisinde ibadet etmeleri için hazırlıklar yapıyoruz. Işıklandırma sistemlerimiz, ses düzeneğimiz, klima sistemlerimiz, camimizin genel temizliği gibi konularda çalışmalar yapıyoruz. Mahyalarımızda hazırlanmak üzere. Geçtiğimiz yıl mahyalarımızdan birkaçı fırtına nedeniyle yırtılmıştı. Şu anda mahyalar Büyükşehir Belediyesi’nde tamir ediliyor ve 3 gün içerisinde mahyalarımızı takacağız. Bunun yanında da Ramazanda faaliyetlerimizde olacak. Her yıl camimizde 3 ayrı vakitte mukavele programlarımız oluyor. Birincisi sahurda oluyor. 10 tane hafızımızın iştirak ettiği erkekler için bir mukavelemiz var. Sabah saat 09.00’da da hanımlarımız için bir mukavele programımız oluyor. Mukavele programı yalnızca hatim okumak şeklinde değil, ilimiz ve ilçelerimiz vaizlerinden hanımefendilerin katıldığı programda günlük sohbetlerde yapılıyor. Üçüncü mukavele programımız ise öğle namazından önce oluyor. Bu vakitte de memur kardeşlerimize ayırıyoruz. Yine her gün yatsın namazından önce teravih öncesi sohbetlerimiz var” diye konuştu.

KARDEŞ AİLE’ PROJESİ
Geçmiş yıllardan farklı olarak bu yıl ‘Kardeş Aile’ projesi adı altında farklı bir uygulamaya imza atacaklarını anlatan Şirikçi, projeyle birlikte yardımsever aileler ile fakir ailelerin bir araya geleceğini söyledi. Şirikçi, “Her yıl olduğu gibi bu yılda camimizin bahçesinde Suriyelilerle, Kahramanmaraşlıların birlikte iftarına devam ediyoruz. Ramazan-ı Şerif’in 4 haftası var. 4 haftasında 4 Salı gününde burada camimizin son cemaat avlusunda fakir ailelerle Kahramanmaraşlıları buluşturmak istiyoruz. Bizim burada asıl amacımız herhangi bir yere ihtiyaç kadar yemek göndermek değil. İnsanların kendi evlerinden pişirip, getirdikleri yemekleri fakir ailelerle paylaşmalarını istiyoruz. Ayrıca bu yıl ‘Kardeş Aile’ adlı farklı bir uygulamaya daha girdik. Bizler fakir aileleri tespit ediyoruz. Bize müracaat eden hayırsever kardeşlerimizle bir şartla o adresleri paylaşıyoruz. O şart ise şu; ya kendi evine götürecek yâda fakirin evine bir gün akşam misafir olacak. Ama bütün masraflarını kendi yapacak. Bu lokantaya davet şeklinde olmayacak. Tabii bunlar gösterişten uzak olsun diye hangi ailenin hangi aileyi ziyaret edeceğini gizli tutuyoruz. Şu anda yaklaşık 20 yardımsever aile fakir ailelere yardım etmek için bize başvurdu. Ben inanıyorum ki bu sayı Ramazan ayında daha da artacak. Gerçekten bu çok önemli bir durum” şeklinde konuştu.

KAPASİTE GENİŞLETİCİ TEDBİRLER ALDIK”
Kapasite genişletici tedbirler aldıklarını ifade eden Şirikçi, sözlerinin devamında şunları dedi: “Ramazan-ı Şerif’in içerisinde Kadir gecesi var. Abdulhamithan Camimizde Kadir gecesi yaklaşık 25-30 bin kişi namaz kılıyor. Biz bu konuyla ilgili kapasite genişletici önemli tedbirler aldık. Camimizin iç kapasitesi 10 bin kişiliktir. Dışarılara taştığı zaman yaklaşık 20 bin kişiye ev sahipliği yapabiliyor.”

ABDULHAMİTHAN, İNANÇ TURİZMİNE ÖNEMLİ KATKI SAĞLIYOR”
Abdulhamithan caminin inanç turizmi için önemli bir katkı sağladığını vurgulayan Şirikçi, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Abdulhamithan camini şu manada değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum; Abdulhamithan Cami kentin sosyal hayatının tamda merkezinde olan bir yer. Diğer büyükşehirlerin birçoğunda olmayan büyüklükte ve mükemmellikte bir camiye sahibiz. Şehrimizin insanı bunu pek farkı etmiyor olabilir. Oysa inanç turizmimize fevkalade önemli katkılar sağlayan bir cami. Camimize günde 10-15 otobüs farklı şehirlerden ziyaretçilerimiz geliyor. Kahramanmaraş’a gelenler kesinlikle camimizi ziyaret etmek istiyor.”

HABER: EMRE AKKIŞ

Editör: Mahmut Beyaz