Son teknoloji cihazları ve modern mimarisi ile Kahramanmaraş’ın ve bölgenin sağlık ihtiyacına cevap veren hastane donanımlı hekimlerin uyguladığı tedavi yöntemleriyle de halkın takdirini kazanıyor.

Sular Akademi hastanesi Genel Cerrahi uzmanı Dç. Dr. Fatih Mehmet Yazar açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “ 90 yaşındaki hastamız Fatma Çiller Yaklaşık 1 hafta kadar önce dâhiliye Polikliniği'nde karın ağrısı bulantı kusma şikâyetiyle başvurmuştu yapılan ultrasonografide kalın bağırsağından giriş kısmında çıkan kolon ismini verdiğimiz bölümde yaklaşık 5-6 santimlik bir kitle olduğu tespit edilmiş hastaya biz hızlı bir şekilde kolonoskopi yaptık ve birkaç gün içerisinde tanısını koyduk. Ameliyat sonrası 4. Günündeyiz herhangi bir sıkıntımız yok şimdi pandemi döneminde özellikle yaşlı hastalarda onkolojik cerrahi ilkelerinden taviz vermeden tedavi protokollerinde bazı modifikasyonlar yapmak zorunda kalıyoruz Yani hastalara hastaya özel tedavi yöntemleri kullanmak zorunda kalıyoruz bu hastamız da biz anestezi uygulamasında değişiklik yaptık. Genelde bu ameliyatlar genel anestezi ile yapılan ameliyatlardır. Ancak biz bu hastamıza genel anestezi kullanmadık çünkü genel anestezi sonrasında bir hastayı yoğun bakıma almak zorunda kalacaktık. Bunun yerine bu hastalarda oldukça nadir kullanılan bir anestezik yöntem olan kombine spinal ve epidural anestezi yöntemi kullandık. Bu sayede hastamız pandemi döneminde genel anestezi almamış, yoğun bakım ünitesine alınmadan servise alınmış oldu. 

‘CANIM ÇIKACAK SANDIM’

Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Hasan Okuducu;  90 yaşında hastamızın akciğer kalp ve tansiyon problemleri vardı genelde bu cerrahi için genel anestezi uygularız ancak hastamızın yandaş hastalıkları olduğu için ve pandemi döneminde olmamız nedeniyle regional anestezi dediğimiz yöntemi tercih ettik bu hastamız da çok başarılı bir şekilde hastamızın konforunu ve cerrahi ekibin konforunu bozmadan ameliyatımızı gerçekleştirdik bu aynı zamanda hastamızın iyileşme sürecine de katkı sağladı. Şayet genel anestezi uygulamış olsaydık muhtemelen hastamız yoğun bakım ünitesine alınacak ve çeşitli anestezi ve yoğun bakım komplikasyonlarına açık hale gelecekti. Ancak  hastamızın akciğer problemi hiç olmadı ve yoğun bakımı ihtiyacımız hiç olmadı. Hastamız ertesi gün yürüdü gerçekleştirilen ameliyatın büyüklüğü göz önünde bulundurulduğunda bu oldukça güzel bir şey. 

Başarılı bir ameliyatla Sağlığına kavuşan Fatma Çiller, ise şu ifadeleri kullandı. Ayağa kalkacak halim yoktu Çok halsizdim yani canım çıkacak sandım geldim doktorum hemen müdahale etti beni acılarımdan kurtardı. Allah ondan razı olsun Cennet Efendisi olsun” dedi.

Haber Merkezi

Editör: Mahmut Beyaz