2010-2011 eğitim-öğretim döneminde Kahramanmaraş Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından Eğitime Fiziksel Katkı Projesi kapsamında kente kazandırılan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, binasının eğitime elverişsiz ve riskli olmasıyla birlikte tadilatlarıyla gündemden düşmüyor. 4 kat ve 20 derslikten oluşan okulda, Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme ve Metal Teknolojisi olmak üzere üç alanda eğitim-öğretim faaliyetleri sürdürülüyordu. Yapımının üzerinden sadece 8 yıl geçen okulun binasının görüntüsü içler acısı halde olurken, en riskli deprem bölgelerinden biri olan Kahramanmaraş’ta okulların bu kadar dayanıksız ve sağlam yapılmaması hem velilerin hem de kent halkının tepkisini çekiyor. Kahramanmaraş fay hattının diriliğinin konuşulduğu şu günlerde bir okulun durumunun bu derece kötü olması da ‘pes’ dedirtti.

TEPKİLER ÜZERİNE TADİLATA GİRDİ!

Haber ekibimiz okulu yerinde inceleyerek, içler acısı durumu görüntüledi. 2017-2018 eğitim-öğretim sezonunda da okulun tehlikeli olmasına rağmen, yetkililerin görmezden gelmesiyle eğitime devam edilmişti. İlgili kurumların okul binasında dayanıklılık testi yapıp yapmadığı da merak konusu oldu. Daha önce okul binasındaki sütunlarda oluşan ayrışmalar ve duvar aralıklarındaki boşluklar nedeniyle çökmek üzere olduğu görüntüsünü veren okulda, çatlaklıklar her geçen gün giderek büyüdü. Çatlaklıkları nedeniyle çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalan okul, velilerin tepkisi üzerine bir kez daha tadilata girdi. 2018 yılının Haziran’ın ayında tadilatın başladığı okul ise 2018-2019 eğitim-öğretim yılının birinci dönemine yetişmeyecek.

“ALLAH’TAN BİR FACİA YAŞANMADI”

2017-2018 eğitim öğretim döneminde sık sık şikayetlerde bulunduklarını dile getiren veliler, “Biz dönem içerisinde sık sık şikayetlerde bulunduk ama maalesef eğitim ve öğretimi durdurmadılar. Çocuklarımızı okula gönderirken korkuyorduk, acaba okul yıkılır mı, çocuklarımız zarar görür mü diye. Çok şükür böyle bir facia yaşanmadı ama yetkililerde bu duruma sessiz kaldı. Şimdi ise oğlum okulun eğitim dönemine yetişmeyeceğini söyledi. Farklı bir okulda okuyacaklarmış çocuklarımız. Buraya alışmaları uzun sürmüştü, bir süre daha oraya alışmaya çalışırlar ama derse nasıl konsantre olacaklar. Keşke bu okulu ilk başta sağlam yapsalardı da böyle durumlarla karşılaşmasaydık. İş yerime geçerken bakıyorum inşaat hala devam ediyor ama kimsenin çalıştığını da görmüyorum. Personel eksikliği de var muhtemelen. Durum bunu gösteriyor, yetiştiremediler. Açıklama olarak farklı bir okul gösterdiler. Her şey ortada, bir şey söylemeye gerek yok” ifadelerini kullandı.

ÖĞRENCİLER BAŞKA OKULA YÖNLENDİRİLDİ!

2017-2018 eğitim öğretim döneminin sona ermesinin ardından hızlı bir şekilde tadilat işleminin başladığı okulda durumun vahameti gözler önüne serilirken, okulun resmi sitesinden yapılan duyuruda ise tadilatın 2018-2019 eğitim-öğretim yılının birinci döneminde bitmeyeceği ve bu nedenle öğrencilerin farklı bir okulda eğitim görecekleri belirtildi. Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı, “Okulumuz, eğitime fiziksel katkı projesi kapsamında yapılmış olup 2010-2011 eğitim öğretim yılından itibaren eğitim öğretime başlamıştır. Okulumuz 4 katlı ve 20 derslikten oluşmaktadır. Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme ve Metal Teknolojisi olmak üzere üç alanda  eğitim-öğretim faaliyetlerine  devam etmektedir. Okulumuzda yapılan tadilat sebebiyle 2018-2019 Eğitim Öğretim yılının 1.döneminde okulumuz öğrencileri, Kahramanmaraş-Onikişubat Vali Hilmi Tolun Ortaokulunda eğitim öğretim göreceklerdir. 17.09.2018 Pazartesi günü saat 12.50 de 2018-2019 eğitim öğretim yılına başlanacaktır. Vali Hilmi Tolun Ortaokulu Adres: Gayberli Mahallesi 8. sokak Kayseri yolunda Köy garajı kavşağından sonra güneybatı tarafında 90 m uzaklıktadır. Piazza AVM’den batıya doğru 900 metre mesafededir.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz