Her yıl geleneksel olarak Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye ile Güvercin ve Ötücü Kuşlar Derneği tarafından gerçekleştirilen Güvercin Festivali’nin bu yıl 7’ncisi düzenlendu. Kahramanmaraş Fuar Merkezi'nde (KAFUM) gerçekleştirilen festivalde 18 çeşit güvercin güzelliklerini yarıştırdı. Vatandaşların beğenisine sunulan birbirinden güzel ve değerli güvercinler, güzelliklerini yarıştırdı. Festivale 15’i aşkın ilden getirilen 18 kuş çeşidi katıldı.

ŞEHİRLERİN TANITIM GÜNLERİ FESTİVALLER

7. Filo Güvercin Festivali’nin açılışında konuşan Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Cevdet Kabakçı, festivallerin şehirlerin tanıtım günleri olarak algılandığına dikkat çekti. Kabakçı, “Bu tür etkinlikler Türkiye genelinde yapılan etkinlikler ama Kahramanmaraş bunu layığıyla 7 yıldan bu yana düzenliyor. 15’i aşkın ilden gelen güvercin severler festivale katıldı. Bu alanda hem yarışma yapılıyor hem de alışveriş sağlanıyor. Güvercin yetiştiricileri böyle bir festivalin düzenlenmesi için çeşitli gayretler gösteriyor. Bizde Büyükşehir Belediyesi olarak bu kültürün devam etmesi için başkanımızın himayelerinde elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Şehrimizde binlerce kişi ise bu mesleği icra ediyor. Bu durumda da hem bizim geçmişten gelen mesleğimiz, hem kuş türlerimizin devamı, nasıl ki bitki sistematiğimizi korumamız gerekiyorsa, bu kuş türlerini de korumamız gerekiyor. Kahramanmaraş ikliminde geçmişte göçmen kuşların geldiği gibi Maraş Ovası da her türlü kuş türünün yaşaması için uygundur. Yapılan festival ise evcil güvercinlerle yapılıyor. Bu bir kültürdür. Festival için şehrimize binlerce insan geliyor ve bu sayede şehrimiz tanıtılıyor. Festivaller şehirlerin tanıtım günleri olarak algılanmalıdır. Bu yıl ise yine büyükşehir olarak dondurma festivalini yapacağız” dedi.

ÇOCUKLAR KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN UZAKLAŞSIN DİYE

Festivali düzenlemedeki amaçlarının çocukları olası kötü alışkanlıklardan uzaklaştırmak olduğunu ifade eden Güvercin ve Ötücü Kuşlar Dernek Başkanı Musa Yıldırım Beyazıt, “Ebeveynler çocuklarına bir çift iki çift kuş alsın ve çocuklarını onlarla uğraştırsın” dedi. Beyazıt, “Festivali Güvercin ve Ötücü Kuşlar Derneği adına düzenliyoruz. Kahramanmaraş’ta ki vatandaşlar kendi kuşları ile katılıyor festivale. Festivale Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi büyük bir destek veriyor. Yerimizi kupalarımız ve diğer ihtiyaçlarımızı fazlasıyla büyükşehir belediyesi karşılıyor. Festivalin bu yıl 7’ncisini düzenliyoruz. Her yıla ek olaraktan bu yıl kuş sayısını arttırdık. Festivale 6 kuş çeşidi ile başladık bu yıl ise 18 kuş çeşidi katıldı. Festivale olan katılımımızda gayet iyi. Bundan fazlasını da beklemiyoruz. Festivali düzenlemede ki amacımız ise tüm ebeveynler çocuklarına bir çift iki çift kuş alsın ve onlarla uğraştırsın. Çocuklarımızın farklı ve zararlı ortamlara girmesini engellemeyi amaçlıyoruz. Kuş sevdası olan herkes mutlaka bu festivale gelir” ifadelerini kullandı.

OĞLUM KUŞ BESLE’

Yarışmaya katılan Fuat Özpolat ise şunları kaydetti: “Festivale Adana’dan geliyoruz. Güzel kuşlar besliyoruz. Bu işi ise 70-80 yıldan bu yana yapıyoruz. Biz daha doğmadan evimizde kuşlar vardı. Bu kuşu besleyenler kuşların meraklısı olanlar har türlü kötülüklerden alı koyar. Eski kuşçular kalmadığından dolayı yeni yetişen kuşçular sorunlu olsa da en zevkli iş güvercin beslemektir. Kaliteli kuş beslensin. İyilik güzellik olsun ve babalarda çocuklarına ‘Oğlum kuş besle’ desin.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz