Eğitim ve öğretim hakkından yararlanamayan ve temel okuma yazma eğitimini tamamlamayan kişilerin, yasaların kendilerine verdiği diğer hak ve özgürlüklerden de yeterince yararlanamadıklarının görülmesi üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan öncülüğünde bir kampanya başlatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan himayelerinde 1 Şubat’ta başlatılan Okuryazarlık Seferberliği için Kahramanmaraş’ta 6 bin 500’ü aşkın başvuru yapılmıştı. 5 Mart’ta başlayan kurslar ara vermeden devam ederken, birbirinden ilginç hikâyelerde ortaya çıkıyor. Bu yaşam hikayelerinden bir tanesi de Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu İlçesi’nde bulunan Süleyman Şah İlkokulu’nda hayat buluyor. Seferberlik kapsamında Süleyman Şah İlkokulu’nda açılan kurslara toplamda 90 kişi katılırken, 70 yaşındaki Nuriye Şahan ise torunu ile birlikte okuma yazma öğreniyor. Sabah torunu İshak’ın eğitim gördüğü okula öğleden sonra da kendisi okuma yazma öğrenmek için gelen Nuriye teyze, çocukluğu döneminde köylerinde okul olmaması nedeniyle okula gidemediğini söyledi. Babaannesiyle aynı okula giden 6 yaşındaki İshak Şahan da derslerinden arta kalan zamanlarda babaannesine kitap okutarak yardımcı olmaya çalışıyor.

OKUMA YAZMA BİLMEMEK ÇOK ZOR”

70 yaşından sonra okuma yazma öğrenmeye başladığını dile getiren Nuriye teyze, okuma yazma bilmemenin çok zor bir durum olduğunu belirterek, “70 yaşındayım, 70 yaşından sonra okuma yazma öğrenmeye başladım. 4 tane çocuğum, 16 tane de torunum var. Okuma yazma bilmemek çok zor. Bir arabaya binerken okuma yazma bilmiyorsun, hangi arabaya bineceğim karıştırıyorum. Hiçbir yere rahatça gidemiyorum. Bir sürü sıkıntılar yaşıyorum, hastanelere kendi başıma gidemiyorum okur yazarlığım olmadığı için” dedi.

KÜÇÜKKEN KÖYÜMÜZDE OKUL YOKTU ÖĞRENEMEDİK”

Küçükken yaşadıkları köyde okulun bulunmaması nedeniyle okula gidemediğini ve okuma yazma öğrenemediğini söyleyen Şahan, “Biz köyde yaşıyorduk, okulumuz yoktu bir şeyimiz yoktu. Köyde okulumuz hiç yoktu benim zamanımda, o yüzden okuma yazmayı öğrenemedim. Oğlağa giderdik, davar güderdik bunları yapardık, zaten okula vaktimiz bile olmazdı. Bizim okuma yazmayı öğrenmemizde emeği olan herkesten Allah razı olsun, devletimizden, milletimizden. Askerlerimizi de korusun İnşallah Allah’ım” ifadelerini kullandı.

KENDİ İŞİMİ KENDİM YAPMAK İSTİYORUM”

Çocuklarının kendisine yardım ettiğini fakat insanların yardımı olmadan kendi işlerini kendisinin yapmak isteğini belirten Şahan, “Çocuklarım her konuda yardımcı oluyor ama ben tek başıma, kimsenin yardımı olmadan kendi işlerimi yapmak istiyorum. Yaşlanmışız zaten, en çok bir yere giderken zorlandığım için okumayı öğrenmek istiyorum. Arabaya bineceğim bilmiyorum, telefon edemiyorum, kimseyi arayamıyorum, hastanelere gidemiyorum. Zamanımızda okul yokmuş, çalışamamışız. Ama şimdi işte okula gitmek ve çalışmak çok güzel bir duygu. Torunumla birlikte ders çalışıyoruz, torunumla çalışmak çok güzel. Yavaş yavaş okumayı öğreniyorum. Torunum okuldan geliyor, ders çalışıyoruz ondan sonra da ben okula gidiyorum. Allah razı olsun öğretmenlerimiz çok iyi, bizimle çok ilgileniyor” şeklinde konuştu.

ESKİDEN KADINLAR HEP GERİ ÇEKİLİRDİ”

Eski dönemlerle şimdiki dönemin karşılaştırmasını yapan Nuriye Şahan, “Öğretmenimiz çok iyi Allah razı olsun, a, b, c gibi harfleri öğrendim. Öğretmenimizi gerçekten seviyoruz, bizimle çok iyi ilgileniyor. Eskiden bir erkek yoldan geçerken, karşıdan eğer bir kadın geliyorsa saygıdan kenara geçerdi, adam geçerdi ondan sonra kadın yürürdü. Su verirlerdi, suyu verdikten sonra üç adım geriye çekilirdik, adamın elindeki kabı beklemek için. Şimdi ise saygıda sevgide kalmadı” açıklamalarında bulundu.

KURSLARA ÇOK YOĞUN TALEP VAR”

Okuldaki kurslar hakkında bilgiler veren Süleyman Şah İlkokulu Müdürü Veli Öksüz, ilk olarak okuma yazma bilmeyenlere yönelik tarama yaptıklarını ve 115’e yakın okuma yazma bilmeyen tespit ettiklerini söyledi. Kurslara çok aşırı bir talebin olduğuna değinen Öksüz, “Okuma yazma seferberliği Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın çağrısı üzerine başlattık. İlk önce alan taraması yaptık, okulumuzun çevresinin hinterlandında. Çok aşırı bir talep olduğunu gördük, 115’e yakın okuma yazma bilmeyen kişi tespit ettik. Bunların 90’a yakınını okulumuza kazandırdık ve bunlar tamamen kendi istekleriyle geliyorlar. Talep ve istek şuan da beş birinci kademe sınıfı açtık, bunların dört tanesinin sınıf mevcudu 20 ve üstü. Birde ikinci kademe açtık, şuan da okuma yazma bilmeyen büyüklerimiz yoğun bir talepte bulunuyorlar ve iştahlı da geliyorlar. Hiçbir zaman böyle bir iştahı da görmemiştik, çok memnunuz. İnşallah buradan okuma yazmayı öğrenip gidecekler” dedi.

ÖĞRENCİLERİMİZ GERÇEKTEN ÇOK İSTEKLİ”

Kursa katılan öğrencilerin çok istekli olduğunu da sözlerine ekleyen Öksüz, “Öğrencilerimiz gerçekten çok istekli geliyorlar, okulda bulunmaktan mutlular. Eğlenceli geçiyor, sıkılmıyorlar. Yüzlerinden mutlu olduklarını düşünüyoruz. Karşılıklı istek olunca dersler çok iyi geçiyor, başarılı olduklarını da düşünüyorum. Biz kendilerinin bu özverilerinden dolayı çok müteşekkiriz. Tüm büyüklerimizin buradan okuma yazma öğrenerek gideceklerine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

NURİYE TEYZE OKULA ÇOK İSTEKLİ GELİYOR”

Nuriye Şahan’ı anlatan okul müdürü Öksüz, Şahan’ın kurslara büyük bir iştahla geldiğini söyledi. Öksüz, “Nuriye teyze ile ilk tanıştıktan sonra okuma yazma kursu açacakmışsınız yavrum dedi, ilk günden beri iştahla geliyor. Biz ondaki iştahı görünce keşke en baştan okula gelseydi de kazandırsak diye düşünüyoruz. Bizim hem burada nenemiz hem bizim neşe kaynağımız. Derslerin zevkli geçmesini sağlıyor, ondaki iştahı görünce gençlerin örnek alması lazım. Bu yaşta bu okuma yazma isteği ve hevesi gençler de görse ne kadar güzel olur” şeklinde konuştu.

SABAN TORUNLARI VE ÇOCUKLARI AKŞAM DA KENDİLERİ OKUYOR”

Okuma yazma kursuna katılan öğrencelerinin torunlarının ve çocuklarının da sabahları aynı okulda eğitim gördüğünü anlatan Öksüz, “Bu okula sabah torunları ve çocukları geliyor büyüklerimizin, öğleden sonra da kendileri geliyor. Kaldığı yerden eğitime gün boyu devam ediyor okulumuz. Okulumuz akşam saat 19’a kadar açık. Sabah çocukları, torunları öğleden sonra da yetişkinlerimiz, büyüklerimiz okulda eğitim ve öğretime devam ediyorlar. Biz buradan bütün okuma yazma bilmeyen herkese çağrıda bulunuyoruz, istek olduğu takdirde yeni sınıflar açıyoruz, yeni öğretmenler getiriyoruz. Devletimiz bu imkanı bizlere sağladı, eğer ki evinde özürlü, engelli büyüğümüz okuma yazma bilmeyen, 14 yaş ve üstü vatandaşlarımız varsa bunlara devletimiz ayrıca evlerinde tek öğretmenle eğitim veriyor. Bu durumda olan vatandaşlarımız, velilerimiz kesinlikle en yakın okula müracaat etsinler, engelli vatandaşlarımız da evde eğitim vermek üzere okuma yazma kursları açabiliyoruz. Okullarımıza herkesi bekliyoruz, okuma yazma bilmeyenler en yakın okula müracaat etsinler” açıklamalarında bulundu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz