40 yıl köylerde kalaycılık yaptıktan sonra Kahramanmaraş merkeze gelerek kalaycılık mesleğini yaşatmaya devam eden Karaman, “Eskiden evlerde bakır kap kaçak olurdu. Şimdi ise çelik alüminyum, teflon mutfak eşyaları kullanmaya başlandı. Kalaycılığın bitmesinde en büyük sebep budur. Çırak bulmak çok zor artık. Bu mesleğe bizden sonra gelecek çırak yok. Gençler bu mesleklere ilgi duymuyor artık. Ben çırağımı buldum ve dükkânıma ortak yaptım. Benden sonra bu işi o yapsın, bu mesleği devam ettirsin diye” şeklinde ifade etti.

NERDE O KALAYLI TASTA Kİ SU TADI”
Kalaylı tasta yemek yemenin ve su içmenin tadının farklı olduğunu söyleyen Karaman, “Büyüklerimiz Bakır kaplarda pişen yemeklerin lezzetinin yeni çıkan kaplarla pişenlerden daha lezzetli olduğunu söylerler. Yaşayan eskiler kalaydan söz açılınca şu sözleri söylemekten kendilerini alamazlardı:“Nerde o kalaylı tastan içilen suların tadı?” şeklinde konuştu.

ŞARTLARIN İYİLEŞTİRİLMESİNİ İSTİYORUZ”
Kalaycılık mesleğinde şartların iyileştirilmesi için yetkililerden yardım beklediğini belirten Karaman, “Şu anda en büyük sıkıntımız eleman yetişmemesi. Yazın ateşin karşısında çalışmak hele de bu yaşlarda hiç kolay değil. Artık eskisi kadar gücüm kalmadı. Bu mesleğin devam etmesi için çağrımıza kulak verilmesini istiyorum.” dedi.

GELİŞEN TEKNOLOJİYE İNAT HALEN BU MESLEĞİ SÜRDÜRMEYE ÇALIŞIYORUZ”
Küçük yaşlarda bu mesleğe başladığını vurgulayan Karaman, “Şimdiki kalaycılar işlerine özen göstersinler, her zaman işlerinin en iyisini yapmaya çalışsınlar. Günlerce emek vererek ateşin karşısında bakır kapları kalaylayıp emek veriyoruz. Gelişen teknolojiye inat halen bu mesleği sürdürmeye çalışıyoruz. Hem kırsal kesimlerden hem de şehir merkezlerinden halen vatandaşların ürün kalaylatmaya geliyorlar. İnsanlar evlerinde aksesuar olarak kullanmak istedikleri antika eşyaları buraya getirip kalaylatıyor. İşimiz zor olsa da severek yapıyoruz. Amacım gözümü kapayıncaya kadar bu işi devam ettirmek” şeklinde konuştu.

Haber:Fazilet Çomruk


 


 


 


 

Editör: Mahmut Beyaz