Şiirin başkenti, yetiştirdiği onca şair ve yazarla tam bir edebiyat kenti olan Kahramanmaraş’ta bu yıl 5’incisi düzenlenen Kitap ve Kültür Fuarı’nın coşkusu yaşanıyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonu ile gerçekleştirilen Kitap Fuarı’nda geride bıraktığımız 5 günde yaşlısından gencine birçok kitap dostu fuarda ünlü şair ve yazarlarla birebir sohbet etme imkânı buluyor. Yüzlerce yayınevi standının olduğu fuarda, vatandaşlar birbirinden farklı güzel ve özel kitapları yakından inceleme ve onları yaşama fırsatını yakalıyor. Kahramanmaraş gibi edebiyat şehri için çok önemli bir yere sahip olan Kitap Fuarı’nda gazetemiz haber ekibi vatandaşların, yazarların ve stant görevlilerinin görüşlerini aldı. Kitap Fuarı’nda vatandaşlarla yaptığımız görüşmelerde vatandaş, gerçekleştirilen fuarın Kahramanmaraş için çok önemli olduğunu vurgularken, fuardan genel anlamda memnun olduklarını söyledi. Yazarlar ise, fuarın bir önceki yıla göre daha da zenginleştiğini belirterek, şairler ve yazarlar şehri olan Kahramanmaraş’ın bu ruhunu fuarda hissedebildiklerini dile getirdi. Son olarak stant görevlileri ise geçen yıla oranla bu yıl vatandaşın fuara ilgisinin daha düşük olmasına rağmen yine de yapılan etkinlikten hoşnut olduklarını ifade etti.

İşte 5’inci Kitap ve Kültür Fuarı’nda vatandaşlar, yazarlar ve stant görevlileri ile yaptığımız röportajın detayları…

ULUSLARARASI OLMASI AYRI BİR GURUR VERİCİ”

Müşerref Haydaroğlu
Şehrimizde böyle bir fuarın düzenlendiği için gerçekten çok mutluyuz, gurur ve onur verici bir durum. Aslında biz zaten bu kitap okuma alışkanlığını kaptık ama çocuklarımıza da bunu aşılamak istiyoruz. Böyle bir organizasyon da bizim için çok gerekli oldu. Çocukların kitaplara verdiği önem ve değer arttı. Uluslararası olması da ayrı bir gurur verici. Başka şehirlerdeki arkadaşlarım keşke orada olsaydık da biz de katılsaydık diyorlar. Bizlere ve çocuklarımıza okuma alışkanlığı kazandırdığı için mutluyuz. Özellikle de kitapların yazarlarıyla birebir sohbet etmek gerçekten güzel bir duygu. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz.

BÜTÜN ARADIĞIM KİTAPLAR BURADA”

Kamber Güvercin
Bu yıl Kitap ve Kültür Fuarı’nın beşincisi düzenleniyor şehrimizde, bundan önceki üç kitap fuarına da geldim. Çocuklarımla hep beraber geliriz, kitapların arasında gezeriz, bir sürü kitaplar alırız. Bütün aradığım kitaplar burada, çok geniş bin yayın ağı var fuarın zaten, istediğimiz her şeyi bulabiliyoruz. Ben genellikle roman türü kitapları seviyorum. Özellikle Ahmet Günbay Yıldız tarzı yazarların kitaplarını bulabiliyoruz. Kitap kokusunu içimize çekerek biraz daha manevi bir hava soluyoruz. İl dışından da katılım olduğunu görüyoruz, ben Göksun’dan geldim sırf fuarı gezebilmek için.

ü

DAHA ÖNCE BU KADAR ÇOK KİTABI BİR ARADA GÖRMEMİŞTİM”

Fatih Mehmet Kömeç
Ben daha önce bu kadar çok kitabı bir arada görmemiştim. Gerçekten kitaplarla iç içe olmak çok güzel. Ben kitap okumayı çok seviyorum, hikâye ve çizgi romanları çok seviyorum özellikle. Okulumuzda okuma saatleri var, genellikle o saatlerde kitap okuyoruz. Kitap okumanın çok büyük yararları vardır, özellikle de kendimi geliştirmek gibi.

BEĞENDİĞİM BÜTÜN KİTAPLARI ALIYORUM”

Amine Sultan Kömeç

Burada olmaktan çok mutluyum. Zaten bir neredeyse her sene Kitap ve Kültür Fuarı’na geliyoruz. Beğendiğim bütün kitapları da alıyorum. Bu kadar küçük yaşta bir kitaplığımın olması çok güzel. Hem okulda hem de boş zamanlarımda kitap okuyorum. Genellikle gerilim ve aksiyon kitapları seviyorum çünkü onlar daha sürükleyici. Şu kitabı özellikle alayım diye gelmiyorum, öncelikle geziyorum sonra aklıma yatan kitapları tekrar dönüp alıyorum.

ÇOK HARİKA BİR ETKİNLİK”

İsmet Gedikli

Kitap ve Kültür Fuarı’nın çok harika bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Kahramanmaraş tabi ki kitap fuarında öncü bir il, Türkiye çapında. Bu yüzden bu organizasyonun düzenlenmesinde sebep olan kişilere, Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatih Mehmet Erkoç’a teşekkür ediyorum. İnşallah bu tür fuarların sayısının artarak devam etmesini diliyorum. Ancak şunu gördüm ben, bu sene sanki biraz daha zayıf gibi geldi. Reklam mı az yapıldı bilmiyorum ama daha fazla ilgi çekebilmek için ne yapılması gerekiyorsa el birliğiyle yapmalıyız. Tanıdığım gazeteci, yazar, öykü yazarları var, onları da görüyorum burada. İnşallah bundan sonra çok daha güzel olur, kitap okuma alışkanlığı artar.

BU YIL KİTAPLARA DAHA FAZLA İLGİ GÖSTERİLİYOR”

Ali İhsan Kekeç

Ben Kahramanmaraşlı bir şairim benim yüreğim biraz yufkadır, o yüzden ince konuşurum. Ben bu yıl kitaplara daha fazla ilgi gösterildiğini düşünüyorum. Büyük bir manevi haz yaşıyorum, kendi dergimi bıraktım tek tek stantları geziyorum. Burası gerçekten çok güzel, pek söylenecek bir şey yok aslında gelinip görülmesi gerekli. Kitaplar insanları bir araya getiriyor burada, yoksa bu kadar kalabalığın ne işi var burada.

BU ETKİNLİĞE ÇOK DAHA FAZLA İLGİ GÖSTERMESİNİ BEKLİYORUZ”

Ömer Salman

Kitap fuarı özellikle Kahramanmaraş gibi bir edebiyat şehrindi bizleri yazarlarla buluşturması ve birebir yazarlarla sohbet edebilmemiz adına çok güzel bir şey. İster yazarla, ister kitaplarla ilgili olsun herhangi bir sorunumuz, sıkıntı veya anlamadığımızı düşündüğümüz şeyleri direk yazarlara sorabiliyoruz. Bu noktada özellikle Büyükşehir Belediye Başkanının 5 yıldır gösterdiği yoğun çaba belki de tüm direnmelere rağmen takdir edilir, teşekkür ediyoruz. Onun haricinde vatandaşlarımızın bu etkinliğe çok daha fazla ilgi göstermesini bekliyoruz, talep ediyoruz. Böyle bir fırsat insanın eline yılda bir kere geçiyor. Yayınevlerinin bu noktada gösterdiği çaba da teşekküre değer. Ülkemizin son yaşadığı sıkıntılardan dolayı kitap fiyatlarının pahalı olması vatandaşları üzüyor olabilir. Onlar adına bu haklı bir sebeptir, kâğıt parası artmıştır, bir takım sıkıntılar yaşamışlardır. Ama bununla ilgili kitaplar çok daha alınabilir, uygun bir seviyeye gelirse çok daha güzel olur.

İLKÖĞRETİM ÇOCUKLARI İÇİN ÇOK GÜZEL YAYINLAR VAR”

Şaban Şahin

Kahramanmaraş halkına yapılan en büyük hizmet bence Kitap ve Kültür Fuarı. Okumak bilirsiniz ufku genişletir, ufku açar, insana önemli şeyler katar. Burada aradığım bütün kitapları buldum halen de geziyoruz. Özellikle de ilköğretim çocukları için çok güzel yayınlar var. Biz tabi lise yıllarında Ömer Seyfettin ile büyüdük, şimdi kitaplar biraz daha farklı ama çocuklarımız her türlü kitabı okuyor.

ARADIĞIM KİTAPLAR GENELLİKLE BURADA MEVCUT”

Ümmet Yiğit

Bugün hafta sonu olması sebebiyle okulumuz tatildi, biz de tatili değerlendirmek için Kitap ve Kültür Fuarı’na geldik. Burada çoğu kitabı yazarlarıyla birlikte görebiliyoruz. Çoğu kitabı da tabi ki öğrenciyiz elimizden geldiği kadarıyla alıyoruz. Okuduğumuz kitaplar da var, halen de bakıyoruz alabileceğimiz kitaplar var mı diye. Teşkilat-ı Mahsusa adlı bir kitap aldım, Abdülhamit Han’ın hayatını anlatan bir kitap daha aldım. Aradığım kitaplar genellikle burada mevcut, tarihi, psikolojik olsun her şey var.

FUARI HER YIL ELİMİZDEN GELDİĞİNCE TAKİP EDİYORUZ”

Suat Zengin

Kahramanmaraş’ımızda düzenlenen fuarı her yıl elimizden geldiğince takip ediyoruz. Biz Gaziantep’ten geliyoruz bu arada. Adana’daki kitap fuarını da takip ediyoruz ama burası daha dolu bence içerik yönünden. Tabi ki bunun sebebi de Kahramanmaraş’ın edebiyat şehri olması, yedi güzel insanın özellikle burada yetişmesinin ve onu takip eden insanların burada edebiyat hayatına devam etmesinin etkisi var. Çok rahat bir şekilde aradığım bütün kitapları buldum. Şu ana kadar oğlum uzayla alakalı kitaplar aldı, biz de Mekke’ye Giden Yol adlı bir set aldık, daha devam ediyoruz, aradığımız kitaplar var, bakıyoruz.

KİTAPLARI ÇOK SEVİYORUM”

Şahin Zengin

Ben 64 yaşındayım ve kitap fuarları oldukça mümkün olduğu kadar gelmeye, katılmaya çalışıyorum. Kitapları çok seviyorum ve zaman zaman da okuyorum. Kitap insanı dinginleştiriyor, sakinleştiriyor ve güzelleştiriyor. Kitapların olmadığı bir dünyayı düşünemiyorum. Genelde dini kitapları daha çok seviyor ve ilgi gösteriyorum. Özellikle tasavvufi yönü güçlü olan manevi derinliği çok fazla kitaplar benim ilgimi çekiyor. Burada atmosfer çok güzel. Zaten Kahramanmaraş 7 güzel adamın şehri. Bunların yanında edebiyatın ve şiirin başkenti. Burada da bu atmosferi çok rahat bir şekilde yaşayabiliyoruz.

KİTAP FUARINA İLGİ OLDUKÇA YOĞUN VE GÜZEL”

Yazar Ali Kuzu

Ben İstanbul’dan geliyorum. Araştırmacı, gazeteci ve yazarım. Kahramanmaraş’a Kitap Fuarı vesilesi ile ilk defa geliyorum. 90 civarında kitabım var. Ömrümün yettiği kadar yazmaya devam edeceğim. Gazetecilik dönemimde Kahramanmaraş ile ilgili çok fazla yazılar yazdım. Maraş’ın kahramanlık unvanını nasıl aldığıyla ilgili araştırmalar yaptım. Fakat Kahramanmaraş’ın edebi yönüyle ilgili herhangi bir araştırma yapmadım. Ben Maraş’ın kahramanlığı ile gurur duyuyorum. Kitap Fuarına ilgi oldukça yoğun ve güzel. Fakat şu var; tanıtım ve reklam olarak belediye sınıfta kalmış durumda. Çünkü aynı anda Kayseri Kitap Fuarı var ve Kayseri’deki fuarın reklamı yaklaşık 1 aydır tüm ulusal kanallarda vardı. Kahramanmaraş’taki fuarda ise kent halkı bile burada bir fuar yapıldığından haberdar değiller. Bu çok büyük bir eksiklik.

KİTAPLAR BURADA HARİKA GÖRÜNÜYOR”

Hamza Karaandız

Kahramanmaraş Kitap ve Kültür Fuarı’na aslında ben 2 yıl önce gelecektim. İlkini kaçırdım. Ama bu kez çok şükür gelebildim. Kitaplar burada gerçekten çok harika görünüyor. Burada istediğimiz tüm kitaplar mevcut. Ben aynı zamanda bir öğretmenim ve öğrencilerime kitap okuma alışkanlığı kazandırabilmek adına çocuklara özel kitap çıkarttım. Günümüzde çocuklarda kitap okuma alışkanlığı neredeyse yok denecek kadar az. Bu yüzden böyle bir şey yapmaya karar verdim. Şu ana kadar şiir kitapları aldım. Bunun haricinde matematiksel işlemlerle ilgili bir kitap aldım. Yine Türk bilim adamlarının kitaplarını aldım. Özellikle farklı farklı kitaplar almaya çalıştım.

ÇOCUK KİTAPLARI DAHA ÇOK RAĞBET GÖRÜYOR”

Stant Görevlisi Murat Balkaş

Ben İstanbul’dan geliyorum. Kahramanmaraş’taki Kitap Fuarı’nın 5’incisi olmasına rağmen biraz stabil gidiyor. Yani çok fazla bir kalabalık yok. Cumartesi, Pazar günleri biraz kıpırdamalar oluyor ama tabii çok yoğun bir ilgi olduğunu söyleyemem. Sanıyorum Pazartesi’den sonra netleşecek olan bir süreç var. Ama yine de gördüğünüz gibi insanlar gelmeye başladılar. Umarız ki çok daha iyi olacak. İnsanlar genelde şu ana kadar çocuk kitapları ilgi görüyor. Çok fazla yetişkin edebiyatında hareket gözlemleyemedik. Ama çocukların kitap aldıklarını görüyorum. Bu da tabii önemli bir şey. Geleceğimizin büyükleri şimdi den kitaplarla tanışmaya başlamışlar. Benim gözlemim çocuk kitaplarının daha fazla rağbet gördüğü yönünde.

FEYZ ALIYORUM”

Yazar Alişan Kapaklıkaya

Kitaplarla iç içe olmaktan, belki bir kitabımı imzalamaktan feyz alıyorum, güç alıyorum. Ben aldığım bu feyz ile insanlara sevgiyi anlatmaya çalışıyorum. İnsan doğuştan dünyaya bir tarla gibi gelir. Biz ona ne ekersek o yeşerir. Ben de kitaplarımla, konferanslarımla bilgilerimi bu memlekete yaymaya çalışıyorum ki bu ülkede huzur, sevgi, mutluluk ve başarı yeşersin. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.

FUAR BEKLEDİĞİM İLGİYİ KARŞILADI”

Yazar Kadriye Arslan Kırdök

Kahramanmaraş Kitap Fuarı biliyorsunuz Anadolu’nun en büyük Kitap Fuarı. Hakikaten çok büyük bir fuar. Çok da coşkulu geçiyor. Çünkü okur kitlesi Kahramanmaraş’ta bir hayli güzel. Bugünde Pazar olması hasebiyle herhalde insanlar ailelerini, çocuklarını alıp buraya gelmiş ve burada güzel bir kalabalık var. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Burası gerçekten çok güzel bir fuar olmuş. Şu ana kadar fuar benim açımdan beklediğim ilgiyi karşıladı. Benim zaten belli bir okur kitlem var. 3 gün boyunca kalabalıkla beraber imza günleri yaptık. Gayet güzel geçti. Romanlarımla ve öykü kitabımla birlikte burada bulunuyorum.

KAHRAMANMARAŞ’TA İLGİ OLDUKÇA İYİ”

Yazar Emre İşgüzar

Yıl içerisinde birçok kitap fuarını geziyoruz. Kahramanmaraş’ta ilgi oldukça iyi. Diğer fuarlarla kıyasladığımızda halkın bakış açısı da gayet iyiydi. Okurlarla burada güzel bir ortamda buluşma fırsatı yakaladık. Yaz tatilinden çıktık ve dolayısıyla kitap kokusunu özlemişiz. Kitapları özlemişiz. Yazarları ve yayınevi sahibi arkadaşlarımızı özlemişiz. Her şeyden önemlisi okuyucu kitlesi ile buluşup güzel şeyleri konuşmayı özlemişiz. Ülkemizde şu anda bir sorunumuz var malum ülkemizde şu anda değişik gündemlerimiz var ama bunların içerisinde biz kitaplarla, kitap dostlarıyla, yayınevleriyle yazar arkadaşlarımızla gündeme tekrardan geri dönmemiz bizim için sevindirici bir husus oluyor.

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANIMIZA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Tahir Görenli

Kurulduğu günden bu yana fuarda yer alıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. En azından Kahramanmaraşlı yazar ve şairlere burada da yer veriyor. Biz bundan dolayı çok mutluyuz. Geçen yılki fuar bu yıldan biraz daha canlıydı. Bu yıl biraz zayıf gördüm. İnşallah ayın 21’ne kadar canlılık olur.

TÜM KİTAPSEVERLERİ BURAYA BEKLİYORUZ”

Yazar Yusuf Çelik

2012’den bu yana şiir yazıyorum. Daha yaşımız genç, işimiz çok, yolumuz uzun. Henüz 17 yaşındayım. Bugüne kadar 500 civarında şiirim var. Kitabımı Türkoğlu Belediye Başkanı Sayın Osman Okumuş sponsorluğunda çıkardım. Tüm kitapseverleri buraya bekliyoruz.

OKURLARIMIZI MUTLAKA FUARIMIZA BEKLİYORUZ”

Yazar Semra Üstündağ

Kahramanmaraşlıların kitaba bu kadar çok ilgi göstermesi bir yazar olarak beni çok memnun ediyor. Şu anda yeni yayınlanmış ve ismi “Beş para” olan bir kitabım var. Bu kitabımızda okurlara şöyle bir soru sorduk; Hayatınıza hükmeden şey nedir? Onlarda tabii ki para dediler. Beş para ise şöyle bir cevap verdi; henüz benim emrim altında çalıştığınızın farkında değilsiniz. Harcadığınız kim? Harcanan kim? Ben mi siz mi? Diye cevap verdi ve böylece macera başladı. Devamı kitapta. Okurlarımızı mutlaka fuarımıza bekliyoruz.

BURADA OLMAKTAN DOLAYI ÇOK MUTLUYUM”

Yazar Süleyman Doğan

Kahramanmaraş Kitap ve Kültür Fuarı’na ilk defa geliyorum ve burada büyük bir ilginin olduğunu görüyorum. Sizin de söylediğiniz gibi şairler ve yazarlar şehri Kahramanmaraş’ta bulunmaktan dolayı çok mutluyum. Halkın bu denli yoğun ilgisinin olmasını da çok doğru buluyorum. Fuar kelimesinden ziyade Kitap ve Kültür Şöleni olarak değiştirilmesinden yanayım. Fuar kelimesi biraz sade geliyor. Ama bu bize bilgi veren ve kutsal olan kitaplara şölenin daha iyi yakışacağını ve bu manada fuarın şölen olarak değiştirilmesini öneriyorum. Buradaki tüm yazar ve şair arkadaşlara da bereketli ve güzel günler geçirmelerini diliyorum. Tabii bu vesile ile Kahramanmaraş’ın sadece kitabı değil aynı zamanda kültürü, geleneği tanıtılıyor.

HABER: EMRE AKKIŞ/AHMET GÜNEÇIKAN

Editör: Mahmut Beyaz