Yaklaşık bir asır önce büyük dedesinden başlayarak sırasıyla kendilerine gelen bıçak üretim işini bıçağın en meşhur olduğu yer olan Merkez Onikişubat İlçesi Hartlap Mahallesi’nde devam ettiren Bahattin Çelik ve kardeşleri, yaptıkları keskin, dayanıklı bıçaklarla göz dolduruyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından Valilik ile Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odasının katkılarıyla yapılan girişimler sonucu 2017'de Türk Patent ve Marka Kurumunca "coğrafi işaret tescil belgesi" verilen Hartlap bıçağını adeta ilmek ilmek işleyen Bahattin Çelik ile kardeşleri, ‘Ökkeş Çelik bıçakları’ isimli işyerlerinde yaptıkları bıçakları tüm Türkiye’ye ihraç ediyor.

ŞU AN 3 KARDEŞ OLARAK BIÇAKÇILIĞA DEVAM EDİYORUZ

Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Bahattin Çelik, “Bıçakçılık mesleği Hartlap köyünde 1830 yılında başlamış. Biz 5. kuşağıyız. Atalarımız Hartlap köyüne demirci olarak gelmişler ve başlamışlar. Bunu da nesilden nesle günümüze kadar aktararak bize getirmişler. Biz de şu an 3 kardeş olarak bıçakçılığa devam ediyoruz. Ben aslında işin mutfağında pek bulunmuyorum. 2 abim atölyede bıçaklarımızı yapıyor. Yanımızda çalışan elemanlarımız var. Ben bu işe dışarıdan reklam, pazarlama konusunda daha çok yardımcı oluyorum. Bizim bıçakların özelliği nesillerden beri gelmiş olması. Şu anda 2 asır gibi bir zaman geçmiş ama kendini hali hazırda bir şekilde marketlerde, insanlarda hatıra olarak anısını bırakmış. Bunun özelliği şu; ustalar, bıçakları en iyi şekilde el işçiliğiyle hazırlarlar. Herhangi bir aksaklık ya da kalitede bir sorun görürlerse onu müşteriye vermezler. En önemli özelliğimiz garantili olmasıdır. Beğenmediklerinde veya ürün istedikleri gibi olmadığında bunu tekrar getirip bize teslim edebilirler. Yerine yenisini alır veya parası iade edilir. Sipariş ve tek fiyat üzerine çalışırız” dedi.

BIÇAKÇILIKTAN EMEKLİ OLAN BİR BİZ VARIZ”

Bıçak üretimi yaparak emekli olan bir tek kendi aileleri olduğundan bahseden Çelik, “Aslında köyün bıçakçılıkla anılmasının sebebi; yıllar önce tüm Hartlap bu mesleği yapıyordu. Şu an en yaşlı insanlar bile bunun geçmişini hatırlamıyor. O dönem herkes bıçakçıydı ama günümüzde artık bıçakçılık mesleğini devam ettirip, bununla hayatını sürdüren, bıçakçılıktan emekli olan bir biz varız. Tabii bu bizim açımızdan iyi ama köyümüz açısından çok kötü bir durum oldu. Şu an bu mesleği canlandırmak için çabalamamın en büyük sebeplerinden biri de bu mesleği bırakan insanların tekrar mesleğe dönmesini sağlamak. Sadece Ökkeş Çelik adıyla Hartlap’ı bir anda yukarı çıkaramayız. Yani eskiye çeviremeyiz. Diğer aileleri, ustaları bu işe geri döndürürsek mesleği ve Hartlap ismini daha çabuk çıkarabileceğimizi düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

ÜRETTİĞİMİZ BIÇAKLAR ÖMÜRLÜK”

Ürettikleri bıçakların ömürlük olduğunu anlatan Çelik, sözlerinin devamında şöyle konuştu: “Ökkeş Çelik bıçakları başladığı günden günümüze kadar hiç kesinti vermeden devam ettirmiş. Kalitesini devam ettirmiş, işini bırakmamış, vatandaşların taleplerini karşılamış. Devamlılık her işte esastır. Devamlılığını sürdürdüğü gibi her zaman üzerine bir iş, yenilik koyarak devam ettirmiş. Bugün bize tanıyıp tanımadığımız, başka şehirlerden gelen insanlar önce bıçağını çıkarıyor “10 yıl önce sizden almıştım” diye bize gösteriyor. Yine bıçak almaya geldiğini söylüyor. Buradaki en önemli konu da bıçağın kaliteli ve uzun ömürlü olması. Bıçağımızı 40-50 yıl önce alıp, hali hazırda getirip “Bak ben bunu dedenden almıştım, şimdi yenisini alacağım” diye geliyor. Aslında özelliği kendi içerisinde yatıyor.”

BIÇAKLARIMIZI TÜM TÜRKİYE’YE GÖNDERİYORUZ”
Bıçakları tüm Türkiye’ye ihraç ettiklerini belirten Çelik, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Fiyatlarımız el yapımı ürünleri için çok ucuz, ustası olmadan yapılan merdiven altı yerlerden pahalı. Sizin de bildiğiniz gibi bir ürünün pahalılığı fiyatı ile ölçülmez. Kalitesiyle ölçülür. Bizim ürünün kalitesine baktığınız zaman ucuz, piyasadaki diğer ürünlere baktığınızda pahalı. Bizim hedeflerimiz içerisinde ürünümüzü ucuz ve kalitesiz yapmak yok. Uygun fiyata kaliteli yapmak istiyoruz. Her insanın alabileceği fiyatları yapmak hedefimizde var. Şu anda şehir dışına bıçaklarımız gidiyor. Tüm Türkiye’ye gönderiyoruz. Ökkeş çelik ismini herkes bilir. Dedemin ve abimin ismiydi. Bıçakların üzerine Ökkeş Çelik markası vuran ilk kişi dedemdir. 5 kuşaktır da bunu devam ettiriyoruz.”

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz