Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Kahramanmaraş İl Müdürü Zafer Özcan, Kahramanmaraş’ın coğrafi konumu itibariyle sel ve deprem riski yüksek olan iller arasında yer aldığını söyledi. Günümüz iklim koşularının farklılık göstermesi sonucu bu riskin daha çok arttığını söyleyen Özcan, il genelinde sürdürdükleri eğitim faaliyetleri ile doğal afetlere karşı dirençli bir Kahramanmaraş oluşturma çabası içiresinde olduklarını belirtti. Kentte 13 Haziran tarihinde yaşanan, bir anne ve 2 çocuğunun hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan sel felaketinin anımsatan Özcan, felaketlere karşı düzenledikleri eğitim seminerlerinde yaklaşık 40 bin kişiye ulaştıklarını aktardı.

“40 BİN KİŞİYE AFET EĞİTİMİ VERİLDİ”

Özcan; “Günümüzde iklim şartlarının değişmesi dolayı sel meydana gelmektedir. İlimizde, 13 Haziranda çok ciddi bir sel afeti yaşadık. Bu sel afetinde 3 vatandaşımız canını yitirdi. Biz afete karşı dirençli bir Kahramanmaraş oluşturma çabası içerisindeyiz.

1. Derece tehlikeli deprem bölgesinde yer alıyor. Ayrıca ilimizin kırsal bölümlerinde çığ tehlikesi ve toprak kayması tehlikesi bulunuyor. Sayın cumhurbaşkanımız 2013 yılında ‘Afete hazır Türkiye’ projesini başlatmıştı. 2013 yılından sonra bizde kendimize ‘Afete hazır Kahramanmaraş’ sloganını belirleyip işe koyulduk. Bu slogan doğrultusunda eğitim vermediğimiz okul, fabrika, site ve iş yerleri bırakmak istemiyoruz. Sadece 2018 yılında bugüne kadar 34 bin kişiye ulaştık. Kahramanmaraş’ta ‘Afete hazır aile’ projemiz var. Bu proje kapsamında il genelinde 2018 yılında 4 bin kişiye ulaştık. Biz çocuklarımıza afetlerle mücadele edebilmeleri için anaokulunda başlıyoruz bilgilendirmeye.” diye konuştu.

“DERE YATAKLARINDAN UZAK DURUN”

Yaşanan bir sel felaketi karşısında insanların nasıl davranması gerektiğini anlatan Özcan;

“Sel konusunda halkımızı bilgilendirmemiz gerekiyor. Mesela 20 santimlik bir sel yetişkin bir adamı kolaylıkla götürebilir. Sel durumunda araçlar çok güvenli yerler değil. Vatandaşlarımız sel durumunda dere yataklarında uzak durmalı ve yüksek yerlerde tedbirlerini almış vaziyette selin geçmesini beklemeliler.” dedi.

“HER ZAMAN HALKIMIZIN EMRİNDEYİZ”

Bağlı bulunduğu kurumda mesai kavramının olmadığını ifade eden Özcan, 24 saat vatandaşların hizmetinde olduklarını kaydetti. ‘Her zaman halkımızın emrindeyiz’ diyen Özcan şöyle konuştu; “Bizde mesai kavramı yok. Bizi normal bir devlet memuru olarak görmesinler. Bizi her zaman bir toplantıya çağırabilirler ve bilgi edinebilirler. Biz her zaman halkımızın emrindeyiz. Biz buradan site yöneticilerine, muhtarlara ve özellikle köy muhtarlarına çağırıda bulunuyoruz. İdareci olan tüm fertlerimiz bize ulaşsınlar ve bizde gelelim eğitimimiz verelim. Bize her türlü ulaşabilirler. İsterlerse buraya gelirler bir bardak çayımızı içerler, telefonla ulaşabilirler, e- mail ile de ulaşabilirler. Bize 24 saat ulaşabilirler.

Kahramanmaraş için konumu dolayısıyla sel ve deprem tehlikesi daima bulunmaktadır. Geçmişte deprem olduysa belirli bir Periyod içerisinde olduğu için gelecekte de olacaktır.

Olası bir deprem afetinde en büyük altyapımız insan altyapımız. Öncelikle insanlarımızı eğitmeliyiz ve bilgilendirmeliyiz. Ayrıca park ve bahçelerde toplanma alanları oluşturduk. Bu toplanma alanlarını tüm kurumlara bildirdik. Herkes nerde toplanması gerektiğini biliyor.

Biz sürekli olarak üniversitemizle birlikte kendimizi geliştirmek için çalışıyoruz. Bilimsel olarak onlarla birlikte çalışıyoruz. Sivil toplum örgütlerimizle birlikte de çalışıyoruz. Olası bir afet durumunda tüm kurumlarımızı bilgilendiriyor ve organize ediyoruz.”

Haber merkezi

Editör: Mahmut Beyaz