Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Gençlik Çalışmaları Koordinatörlüğü tarafından ‘Kültürel Mirasın Yansıması’ isimli projeyi yürütmekle görevlendirilen Kahramanmaraş Gençlik Hareketi Kültür ve Dayanışma Derneği, Litvanya, Romanya, Makedonya ve Hırvatistan’dan gelen gençlere Kahramanmaraş’ı ve kültürünü tanıttı. 10 gün boyunca düzenlenecek gezi programı kapsamında Kahramanmaraş’a gelen gençler, şehrin tarihi ve kültürel yerlerini gezdi. Gezinin ilk gününde gençlen Kahramanmaraş’ın en önemli değerlerinden biri olan Maraş Dondurması’nı tatmak isteyen gençler, soluğu Maraş Dondurması’nı dünyaya tanıtan MADO’nun çıkış noktası Yaşar Pastanesi’nde almıştı. Litvanya, Romanya, Makedonya ve Hırvatistan’dan gelen gençleri ağırlayan MADO Yönetim Kurulu üyeleri Atilla ve Erdal Kanbur, yaptıkları dondurma şovlarıyla gençlerin ilgi odağı olurken, beğenilerini kazanmıştı. 10 günlük sürede Kahramanmaraş’ın gezilmedik yerini bırakmayan gençler, kent kültürünü yakından tanıdı. Özellikle Kahramanmaraş Dondurması’nı beğenen gençler, Kahramanmaraş’ın yemek kültüründen, düğün kültürüne kadar birçok etkinliğe katıldı. Piserro Kahramanmaraşspor-Kardemir Karabükspor maçını da 12 Şubat Stadyumu’nda izleyen gençler için Gençlik Merkezi’nde veda gecesi düzenlendi.

“MİSAFİRPERVERLİĞİMİZİ VE BAŞARILARIMIZI TANITIYORUZ”

Proje hakkında bilgiler veren Kahramanmaraş Gençlik Hareketi Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Akdeniz, Türkiye’nin kültürünü AB ülkelerine tanıtmaktan mutluluk duyduklarını dile getirerek, “Öncelikle, AB projesi kapsamında Litvanya, Romanya, Makedonya ve Hırvatistan'dan ülkemize ve şehrimize gelen misafirlerimize hoş geldiniz diyorum. Sizleri ekip arkadaşlarımla birlikte şehrimiz Kahramanmaraş'ta ağırlamaktan mutluluk duyarız. Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programlar Merkezi Başkanlığı Gençlik Çalışmaları Koordinatörlüğü tarafından, 2019-1-TRO1-KA105-064911 Numaralı ve "Kültürel Mirasın Yansıması" adlı projeyi yürütmekle görevlendirildik. Gençlik Hareketi Kültür ve Dayanışma derneği olarak, katılımcı ekipler ile birlikte Türkiye'nin müzakere heyetinin birer üyesi olduk. Bilindiği gibi Ulusal Ajans, AB sürecinin milletimize yansıdığı noktadadır. Bu projelerle bir yandan AB standartlarını yakalama süreci hızlanıyor, diğer yandan insanımıza AB ülkelerinin yolu açılıyor. Gençlik çalışmaları, insanımızın Avrupalı akranları ile yurt dışında ortak çalışmalar yapmak hedeflidir. Aynı zamanda AB ülkelerinin insanlarını ülkemizde misafir ederek kültürümüzü, misafirperverliğimizi ve başarılarımızı tanıtmaya yöneliktir. Bu programların sivil toplum kuruluşlarınca yapılması; tüm vatandaşları sürecin aktörü haline getirmektedir. Yani, sorumluluğu millet olarak paylaşmak olarak telakki ediyoruz” şeklinde konuştu.

“DOSTLUK KÖPRÜLERİ VE İLETİŞİM KANALLARI KURACAĞIZ”

Ulusal Ajans Programları sayesinde Türkiye ile Avrupa'nın birbirine yakınlaşmasının sağlanmak istendiğini ifade eden Akdeniz, “Aynı zamanda bu projeler sayesinde Avrupa'nın ülkemize karşı ön yargılarının kırılması sağlanacaktır. Biz AB ülkeleri ile Ortadoğu ülkeleri arasında bir köprüyüz. Bu topraklar büyük medeniyetlere beşiklik yapmıştır. Avrupalılar bizi mutlaka iyi tanımalıdır. Elbette, aynı kültür ve inancın insanları değiliz. Tarihimiz, geleneklerimiz, yaşantımız farklı olabilir. Ancak küçülen dünyada insanlar mutlaka bir yerlerde karşı karşıya geleceklerdir. Bizim bir Yunus Emre'miz var. O diyor ki "Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, Sevelim sevilelim, Dünya kimseye kalmaz." İnsanlık adına ihtiyaç duyulan diyalog ve barış ikliminin yakalanması için bu projelerin ciddi katkıları olacağı şüphesizdir. Kahramanmaraş Gençlik Hareketleri Kültür ve Dayanışma Derneği olarak biz, AB ülkelerinden gelen değerli misafirlerimiz ile Avrupa da ve ülkemizde yepyeni dostluk köprüleri ve iletişim kanalları inşa edeceğiz. Bu kararlılık içinde hareket ederek projemize destek verip buralara kadar gelmeniz den dolayı tekrar teşekkür ediyorum. Sizden isteğimiz buralarda gördüğünüz barış, sevgi ve huzur ortamını başta anne babalarınıza, kardeşleriniz ve okul arkadaşlarınıza anlatarak ülkemizin gönüllü elçisi olmanızdır. Önce bir insan olarak biz sizi, sizde bizi seveceksiniz. Hepimiz bir insan evladıyız. Gelin bugün başlayalım. Dünyada insanların birbirini öldürmesi için değil, birbirinin yaşatılması için gayret gösterelim” dedi.

“KÜLTÜR VARLIKLARIMIZI TANITTIK”

Kahramanmaraş kültürünün yansımalarını yerinde gördüklerini belirten Akdeniz, “Projemiz konusu kapsamında Kahramanmaraş sim sırma işlemeciliği, kuyumculuk, takı tasarımı, köşkerlik ve dokumacılık mesleklerinin kültürümüze yansımalarını yerinde gösterdik. Toplumların devamı esastır. Bu çerçevede kültürümüzü gelecek nesillere ve dünyaya insanlığına tanıtmayı hedefliyoruz. Bu anlamda proje süresince kültür varlıklarımızı gösterdik. Biz destek veren herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

“İNSANLARINIZ ÇOK SICAKKANLI”

Gezilerinde Kahramanmaraş’ın değerli bir şehir olduğunu gördüklerini anlatan Romanya Grup Lideri Leyla Akmula, kent halkının sıcakkanlı olduğuna değinerek, “Kahramanmaraş çok değerli bir şehirmiş, bunu proje kapsamında öğrendik. Eskide kalmış meslekler, bakırcılık, yemeni, oymacılık, sim sırma, danteller gibi ürünleri gördük ayrıca dondurma, biber, tarhananızı çok beğendik. Ayrıca bizlere çok güzel davranış gösterildi, insanlarınız çok sıcakkanlı. Kahramanmaraş’a yeniden gelmek isterim çünkü daha çok gezilecek ve görünecek yerler var” ifadelerini kullandı.

“SEVE SEVE KAHRAMANMARAŞ’A GELİRİM”

Makedonya Grup Lideri Sabri Zandeli ise Kahramanmaraş’a ikinci kez geldiğini belirterek, “Makedonya’dan Türkiye’ye ve Kahramanmaraş’a gelen arkadaşlarımızın lideriyim. Benim Kahramanmaraş’a ikinci gelişim, burayı artık çok iyi tanıyorum diyebilirim. Buradaki insanların kendi kültürleri, davranışları çok güzel. Bizi buraya bir kez daha davet ettiler, hiç düşünmeden seve seve geldik. Kahramanmaraş’ın kültürünü tanıyoruz, Kapalı Çarşı’sını gezdik, bakırcıları gördük. Örneğin kuyumculuktaki işleri ve eski zanaatları gördük ve bunların hala devam etmesi çok sevindirici. Bütün arkadaşlar Kahramanmaraş’ı beğendi. Diğer ülke katılımcıları da çevre ve doğayı çok beğendiler” açıklamalarında bulundu.

“GERÇEK DONDURMAYI BURADA TATTIM”

Kahramanmaraş’ın bakırı ve dondurmasına hayran kaldığını anlatan Hırvatistan Grup Lideri Martina Beck de, yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı, “Ben Kahramanmaraş’ı çok sevdim, burada insanlara sunulan birçok değer var. Bunun yanı sıra burada yapılan ürünleri ben başka şehirlerde de gördüm. İstanbul’a bakırların buradan gittiğini öğrendim. Kahramanmaraş dondurmasını çok beğendim. İlk geldiğimde dondurmayı tatmıştım. Sizin dondurmanızın çok güçlü bir tadı var, içinde suni bir tatlandırıcı olmadığı için daha lezzetli. Bizim ülkemizdeki dondurmalar suni tatlandırıcılarla yapılıyor, bunu çok beğendim. Kahramanmaraş’a gelmeyi çok isterim.”

“ÇOK LEZZETLİ YEMEKLERİNİZ VE TATLILARINIZ VAR”

Litvanya Grup Lideri Gary Minas da Kahramanmaraş’ın yemeklerini ve tatlılarını beğendiğini belirterek, “Ben üç yıl önce bir kez daha Kahramanmaraş’a gelmiştim, bu ikinci gelişim. İlkinde bende çok güzel etki bırakmıştı, bir kez daha gelmek istedim. Türkiye’ye de beşinci gelişim benim bu. Her fırsatta gelmek isterim çünkü çok lezzetli yemekleriniz ve tatlılarınız var. Ayrıca insanlarınız çok dostane ve sıcakkanlı, onları görmek için bile Türkiye’ye gelinebilir” dedi.

Gençler, kendileri için düzenlenen gecenin ardından duygulu ve hayran bir şekilde kentten ayrıldı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz