Yıllardır dişlerinden tırnaklarından arttırdıkları birikimlerini ev almak için kentte faaliyet gösteren Ayden İnşaat firmasına yatıran ancak aradan geçen süre zarfında evleri teslim edilmeyen çok sayıda vatandaş, inşaat firmasının kendilerini dolandırdığını iddia ederek, eylem yaptı. Atatürk Meydanı’nda toplanan yaklaşık 100 kişilik vatandaş duruma olan tepkilerini göstermek adına basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada adaletin önemine vurgu yapan vatandaşlar, paralarının bir an önce geri verilmesini istedi. Öfkeli vatandaşlar devlet büyüklerinden de yardım istedi. Mağdur vatandaşların basın açıklaması yapacağını duyan firma yetkilileri de gün öncesinden yaptığı açıklamalarla kendilerini savundu. Firma yetkilileri, konkondato ilan ettiklerini belirterek “Şirketimize ve şirket ortaklarına ait bütün mal varlıkları üzerinde konkordato sebebiyle tedbir bulunmaktadır. Dolayısıyla tüm müşterilerimizin alacakları koruma altındadır” dedi. Vatandaşlar ise yaptıkları açıklamada, “Bu şirket yetkililerinin üyelerden 44 milyon TL para topladığı ancak 8 milyon TL mal varlığı açıkladığı bilir kişilerce tespit edilmiş ve raporlara geçilmiştir. Soruyoruz, aradaki 36 milyon TL nerede veya kimlerde” ifadelerini kullandı.

“EMEKLERİMİZİ VE HAYALLERİMİZİ ELİMİZDEN ALDILAR”

Grup adına basın açıklamasını okuyan Yusuf Aksoy, hayallerinin ellerinden alındığını belirterek, “Bugün burada Ayden İnşaat firmasının mağdur ettiği kişiler olarak toplanmış bulunmaktayız. Toplanma amacımız, yıllardır çalışıp biriktirdiğimiz emeklerimizi ve hayallerimizi elimizden alan Ayden İnşaat sahipleri, Ali Kebapçıoğlu ve Mehmet Dişçeken’den yüce Türk adaletince hesap sorulmasıdır. İlk olarak bu şirket sahiplerinin 17 temmuz 2018 tarihinde basına yapmış oldukları açıklamayı hatırlatmak isteriz. Şirketin tüm projelerini bitirmeye ve tüm üyelerin bütün mağduriyetlerini gidermeye yetecek kadar mal varlığının olduğunu, mağduriyetleri en kısa sürede gidereceklerini ve yeni bir ofis açıp tüm üyeleri detaylı bilgilendireceklerini tüm kamu oyuna ilan etmişlerdir” dedi.

“44 MİLYON TL TOPLADILAR, 8 MİLYON TL MAL VARLIĞI DEDİLER”

Şirket yetkililerinin geçen süre zarfında detaylı bilgilendirme yapmadıklarını, insanların mağduriyetlerini gidermediklerini dile getiren Aksoy, “Ancak bu basın açıklamasının üzerinden yaklaşık olarak iki yıl geçmesine rağmen, bu şirket yetkilileri Ali Kebapçıoğlu ve Mehmet Dişçeken, ne bir ofis açıp detaylı bilgilendirme yapmış, ne bir kişinin mağduriyetini gidermiş ne de bahsettikleri projelere başlayabilmiştir. Bu süre zarfında yaptıkları tek şey konkordato ilan etmek olmuştur. Madem basın açıklamasında bahsettikleri gibi mağduriyetlerini giderecekleri mal varlığı var, neden mağduriyetleri gidermek yerine konkordato ilan ediyorlar bilmek istiyoruz. Bahsettikleri o mal varlığı nerede veya kimlerde. Ayrıca bu şirket yetkililerin sahip olduğu şirketin durumu bilir kişilerce göz önüne serilmiştir. Bu şirket yetkililerinin üyelerden 44 milyon TL para topladığı ancak 8 milyon TL mal varlığı açıkladığı bilir kişilerce tespit edilmiş ve raporlara geçilmiştir. Soruyoruz, aradaki 36 milyon TL nerede veya kimlerde” ifadelerini kullandı.

“MASAK RAPORLARI ULAŞMADI”

MASAK raporlarının halen Cumhuriyet Savcılığı’na ulaşmadığını dile getiren Aksoy, “Biz mağdurlar olarak; bilir kişilerce tespit edilen ve raporlara geçen paralarımızın nerelere aktarıldığı ve nerelerde kullanıldığını bilmek ve aklımızdaki soru işaretlerinin giderilmesini istiyoruz. Bütün bu soruların giderilmesini sağlayacak olan ve Cumhuriyet Savcılığı’nca araştırılması istenen MASAK raporu yaklaşık olarak 6 ay geçmesine rağmen halen Cumhuriyet Savcılığı’na ulaşmamıştır” şeklinde konuştu.

“30 DAİREYİ, 62-63 KİŞİYE MÜKERRER OLARAK SATTILAR”

Ayden İnşaat’ın yaklaşık 30 daireyi, 62-63 farklı vatandaşa sattığını belirten Aksoy, “Ayden İnşaat firmasınca yaklaşık 30 daireyi 62-63 kişiye mükerrer olarak sattıkları hayali proje isimlerle üyelere sundukları projeler için gerekli yasal izinlerin alınmadığı sorumlu belediyelerce tarafımıza resmi yazı ile bildirilmiş ve hatta gösterdikleri arsaların arsa sahipleri ile anlaşma yapmadan da para topladıkları şirket ile yapılan sözleşmelerce, üye ifadelerince ve bilir kişilerince ispatlı ve delillidir” dedi.

“GEÇ GELEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR”

Firma sahiplerinin mağdur üyelerle alay ettiklerine vurgu yapan Aksoy, “Ayden şirket sahipleri Ali Kebapçıoğlu ve Mehmet Dişçeken’in, iki yılı geçmiş olmasına rağmen, bu kadar usulsüz ve kanunsuz iş yapmalarına rağmen ellerini kollarını sallayarak dolaşmakta ve hatta mağdur üyeler ile alay ettikleri tüm üyelerce bilinmektedir. Bu durum kamu vicdanını rahatsız etmekte ve bizlerdeki adalet duygusunu zedelemektedir. En son aldığımız duyumlara göre ise paralarımız ile ülke dışına kaçma planları yaptıklarını üzüntü ile öğrenmekteyiz. Ayrıca her şey açık ve net olarak ortada iken, bu insanlar daha ne kadar dışarda gezecek ve ülke dışına kaçtıkları zaman mı dava açılacaktır. Geç gelen adalet, adalet değildir, diyoruz. Sonuç olarak, bizim yüce Türk adaletinden isteğimiz, temennimiz ve çağrımız şudur: Ayden şirket sahipleri Ali Kebapçıoğlu ve Mehmet Dişçeken’in bu kadar usulsüz ve kanunsuz iş yapmalarına rağmen ellerini kollarını sallayarak dolaşmalarının önlemesi, bu şahıslar hakkında düzenlenen soruşturmanın ivedilikle mahkeme aşamasına geçilmesi, tutuklu olarak yargılanmaları ve yargılanmaları sonucu gerekli en ağır cezayı almalarını sağlamalarını talep ve arz ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Grup, basın açıklamasının ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

AYDEN İNŞAAT'DA BİR AÇIKLAMA YAPTI!

“1 YIL SÜREYLE KONKORDATO İLAN ETTİK”

Vatandaşların basın açıklaması öncesinde yazılı bir açıklama yapan şirket yetkilileri ise şu ifadeleri kullandı, “Ülkemizde yaşanan 15 Temmuz menfur darbe girişimi sonrasında, her sektörde olduğu gibi, inşaat sektöründe de Türkiye genelinde yaşanan daralma sebebi ile birçok inşaat firması iflas etmiş ve işleri yarım kalmıştır. Bu süreçte artan malzeme fiyatları, ekonomik daralma ve dedikodular karşısında şirketimiz de faaliyetlerine devam etmekte zorlandığından 2019 yılı Ağustos ayı itibarıyla 1 yıl süreyle konkordato ilan etmiştir. Konkordato ilan edildiği tarihten itibaren şirketimizin mal varlıkları üzerinde işlem yapma yetkisi kısıtlanmış olup, üç aylık sürenin dolmasının akabinde şirketimiz imtiyazlı alacaklılar (Bankalar ve Resmi Kurumlar) toplantısı yapmış, 11.12.2019 tarihinde yapılan toplantıda yasanın istediği yeterli çoğunluk sağlanamadığı için toplantı konkordato komiserleri ve toplantıya katılan diğer kurumlar tarafından ileri bir tarihe ertelenmiştir. İmtiyazlı alacaklılar toplantısı tamamlandıktan sonra Sayın Müşterilerimizle de toplantı yapılarak şirketimizin çözüm projeleri (şirkete ait gayrimenkuller ve dairelerin dağılımı) hakkında bilgi verilecektir.

“MAL VARLIKLARIMIZ TÜM BORÇLARI ÖDEMEYE YETER”

Bu aşamada değerli müşterilerimizden sabırla süreci takip etmelerini, süreç içerisinde üçüncü kişilerden aldıkları duyumlara-dedikodulara değil yalnızca şirketimiz tarafından ulaştırılacak bilgilere itibar etmelerini ve şirketin iflasına neden olabilecek olumsuzluklardan kaçınmalarını, şirketimizin mevcut ve üzerinde tedbir bulunan mal varlıklarının tüm borçlarını ödemeye yeter miktarda olduğunu, bu sebeple şirketimizin tüm müşterilerinin haklarını sonuna kadar teslim edeceğinden kimsenin şüphesinin olmaması gerektiğini, kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz