Kahramanmaraş Azerbaycan Eğitim ve Kültür Derneğinin Başkanı Tural Şahbazlı günü 31 Mart Soykırımı dolayısıyla gazetemizde değerlendirmelerde bulundu. Şahbazlı, “58 köyü dağıtılmış, 7 bin kişi, 1653 kadın ve 965 çocuk öldürülmüştür” diyerek soykrımın faturasını vurguladı.
Kahramanmaraş-Azerbaycan Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği faliyet alanı ve tarihi'ni anlatanŞahbazlı, Azerbaycan'da Kahramanmaraş'ı tanıtma amacıyla faliyetlerinin olduğunu söyledi. Şahbazlı, “Kahramanmaraş’ta ikamet eden Azerbaycan Türkleri arasında maddi ve manevi yardımlaşmayı temin etmek, Azerbaycan Türklerinin kültürünü, folklorunu, ananevi ve tarihi karakteri ile tanıtmak ve yaymak amacıyla kurulan derneğimizle Kahramanmaraş’ta Azerbaycan’ı, Azerbaycan’da Kahramanmaraş’ı tanıtma ve ortak kültür, tarih ve değerlerimize sahip çıkmağı hedefliyoruz Kahramanmaraş’ımızda 82si öğrenci olmak üzere toplam 220 civarında Vatandaşımız ikamet ediyor. Üniversitemizde öğretim üyesi, Hastanelerimizde doktor ve Kahramanmaraş’ımızda esnafına kadar her dalda Azerbaycan’lı vatandaşlarımızdan vardır.” ifadelerini kullandı.

'SOYKIRIM'
31 mart soykırımını anlatan Şahbazlı, yaşanan olayları, ölümleri ve olumsuzlukları anlattı. Şahbazlı, “Ermeni Devrimci Federasyonu, Bakü'nün denetimini elinde tutan Bolşeviklerin desteğiyle, Müsavat'a yönelik karşı devrimcileri bastırmak için askerî harekâtı başlatmıştır. Yapılan Soykırım sonucu; Şamahı kazasının 58 köyü dağıtılmış, 7 bin kişi, 1653 kadın ve 965 çocuk öldürülmüştür. Kuba (Guba) kazasının 122 köy talan edilip yakılmıştır. Yukarı Karabağ'da 150'den fazla köy yağmalanmış, Zengezur kazasında 115 Müslüman köyü dağıtıldı. İrevan Guberniyası'nda 211 köy yıkılmış ve 132 bin Müslüman katledilmiştir. (ölenlerin %70'i yaşlılar, kadınlar, ve çocuklar gibi savunmasız bireylerden oluşmaktaydı).Bakü'den sonra Guba, Şamahı, Gence ve diğer kent ve bölgelere de yayılan kıyım eylül ayına, Nuri Paşa komutasındaki Kafkasya İslam Ordusu'nun Bakü'ye girmesine kadar devam etmiştir. Bu Soykırımı arkasında görünen ve görünmeyen nedenler ve gerçeklikler var. En büyük neden ise Azerbaycan ve Anadolu topraklarını kapsayacak "Büyük Ermenistan" projesi için en büyük "engel" Aras nehrinin karşı kıyılarında yaşayan Azerbaycan ve Anadolu Türkleri idi. Etnik temizlemenin hedefi belliydi. Anadolu veya Azerbaycan Türkü olmak fark etmiyordu. Bugün Azerbaycan halkı tarihin her aşamasında olduğu gibi Mart 1918 yılında vatanı uğruna şehit düşmüş evlatlarının aziz hatırasını daim yaşatmak için büyük özen göstermektedir. 31 Mart Soykırımı ile ilgili her sene çeşitli anma etkinlikleri ve basın açıklaması yapıyoruz. Bu sene yazılı basın açıklaması yapacağız ve 31 Mart günü davet aldığımız birkaç program var ve o programlarda 31 Mart Soykırımı ve ermeni canilerinin Türk Dünyasında yaptıkları vahşilikleri anlatacağız.” dedi.

'ACIMASIZCA TERÖRE DE BAŞVURULMAKTADIR'
Günümüzde dahi Ermenilere yapılan eylem ve Türkiye üzerinde oynanan oyunlara da değinen Şahbazlı, teröre başvurulduğunu vurguladı. Şahbazlı, “Tarihimiz Ermeniler’in bu gibi insanlık dışı eylemlerine yabancı değildir. Gerçekler çarpıtılarak ülkelerimizin parçalanmasını hedefleyen ve Ermeni halkını emperyalist emellere alet eden ``Ermeni meselesinin`` yeniden gündeme getirilmesine destek sağlamak için, siyasal çıkarlar ve insani duyguların istismarı dâhil, her yol denenmektedir. Özellikle, Batılı devletlerin ve toplumların Türkiye aleyhine kışkırtılmasına; söz ve düşünce özgürlüğünün kısıtlanarak tarihin belgeler yerine siyasi çıkarlarla yeniden yazdırılmasına çalışılmakta ve acımasızca teröre de başvurulmaktadır. Bu amaçlar bizzat bazı Ermeni yazarlar tarafından da kabul edilmiş ve canilerin beyanlarıyla da doğrulanmıştır. Bizler bazı Batılı devletler gibi siyasi çıkarlarımıza değil, tarihimize, arşivimize, belgelerimize güvenerek konuşuyoruz. Vefatında ilk başta sadece Katip-i Hususiyle camiye götürülmekte olan üstadın cenazesine zamanında sahip çıkan o gençlik gibi Asım'ın nesli olarak ülkemize ve devletimize, bayrağımıza ve dinimize her zaman sahip çıkacağımızı belirtiyoruz. Üstadımızın düşlediği Asım`ın nesli olarak yetişmekte olan o gençliğin daha iyi yetişebilmesi için Ülkelerimizin her daim birliyini ve istikrarını, kardeşliğimizin daimliğini, başta Karabağ olmakla zulmün olduğu topraklarda hakkın berkarar olmasını, zaferin İslamın olmasını ve tüm şehitlerimize rahmet, hastalarımıza acil şifalar temenni ederek, ülkelerimize fitne tohumu serpmek isteyen dahili ve harici güçlerin telef olmasını ve bu Aziz Gençliğin yetişmesinde bir nebze de olsa bir şeyler yapmak gayesinde, arzusunda olan herkese Yüce Allah`tan azim ve başarı diliyorum” diye konuştu.
Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz