Şiirin başkenti, şairler ve yazarlar kenti Kahramanmaraş’ın ev sahipliğini yaptığı, Anadolu’nun en büyük kitap fuarlarından biri olan 3’üncü Kitap ve Kültür Fuarı hakkında vatandaşlarla Manşet Gazetesi olarak röportaj yaptık.

Şiirin başkenti, yetiştirdiği onca şair ve yazarla tam bir edebiyat kenti olan Kahramanmaraş’ta bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Kitap ve Kültür Fuarı’nın coşkusu yaşanıyor. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin organizasyonu ile gerçekleştirilen Kitap Fuarı’nda geride bıraktığımız 5 günde yaşlısından gencine birçok kitap dostu fuarda ünlü şair ve yazarlarla birebir sohbet etme imkânı buluyor. Yüzlerce yayınevi standının olduğu fuarda, vatandaşlar birbirinden farklı güzel ve özel kitapları yakından inceleme ve onları yaşama fırsatını yakalıyor. Kahramanmaraş gibi edebiyat şehri için çok önemli bir yere sahip olan Kitap Fuarı’nda gazetemiz haber ekibi vatandaşların, yazarların ve stant görevlilerinin görüşlerini aldı. Kitap Fuarı’nda vatandaşlarla yaptığımız görüşmelerde vatandaş, gerçekleştirilen fuarın Kahramanmaraş için çok önemli olduğunu vurgularken, fuardan genel anlamda memnun olduklarını söyledi. Yazarlar ise, fuarın bir önceki yıla göre daha da zenginleştiğini belirterek, şairler ve yazarlar şehri olan Kahramanmaraş’ın bu ruhunu fuarda hissedebildiklerini dile getirdi. Son olarak stant görevlileri ise geçen yıla oranla bu yıl vatandaşın fuara ilgisinin daha düşük olmasına rağmen yine de yapılan etkinlikten hoşnut olduklarını ifade etti.

İşte 3’üncü Kitap ve Kültür Fuarı’nda vatandaşlar, yazarlar ve stant görevlileri ile yaptığımız röportajın detayları…

Bülent Soydaş
Ben Kahramanmaraş’a katılımcı olarak ilk defa katılıyorum. Ama gördüğüm kadarıyla fuar alanı çok güzel. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin hizmetleri bu anlamda gerçekten çok iyi durumda. Reklamı ulaşım noktasında hiçbir sıkıntı yok. Katılımcılarda gayet güzel bir şekilde yardımcı oldular. Kahramanmaraş’ta çok fazla yayıncı ve kitap evi yok, kısıtlı derecede. Bu bağlamda kitap fuarı Kahramanmaraş halkına çok iyi bir hizmet sağlamaktadır. Aradıkları kitabı burada çok rahat bir şekilde bulabileceklerini düşünüyorum. Kitapseverler için harika bir nokta. Bu noktada Kahramanmaraş şair ve yazarlar kenti olduğunu bir daha göstermiş oluyor.

Ahmet Dokuzoylu
Kahramanmaraş fuarına her yıl öğrencilerimi getiriyorum. Bu yıl üçüncü yılım. Edebiyat öğretmeniyim kitapları takip etme fırsatı buluyorum. Hem benim açımdan hem öğrenciler açısından çok yararlı oluyor. Öğrencilerimize tavsiye edeceğimiz kitapları gelip almasak bile en azından kontrol edip, önerebileceğimiz kitapları seçiyoruz. Çok memnunum böyle bir kitap fuarı olduğu için. Kitap fuarı Kahramanmaraş’ın tanıtımına çok büyük bir katkı sağlıyor. Öğrenciler açısından bakacak olursak önceden kitabı sevip isteyerek almasını sağlıyor. Minik minik öğrenciler kitaplarla iç içe olması bizi mutlu ediyor. Şairler kenti adına layık olduğunu düşünüyorum.

Tuğba Köşgeroğlu
Fuarı geçen yıla göre gelen kişi sayısı ve yayın evi olarak daha zayıf durumda görüyorum. Anadolu’nun en büyük kitap fuarının burada olması Kahramanmaraş için büyük bir alternatif. Kitap fuarı Kahramanmaraş öğrencilerinin en azından kitap okumayı, kitap hakkında bilgi edinmeyi hayal dünyasını geliştirmesine katkı sağlıyor. Kahramanmaraş şairler kenti olmasına rağmen şuanda ben o ruhu hissedemiyorum. Zayıf buluyorum.

Kıymet Kocamaz
Kahramanmaraş’ta ki fuara ilk defa geliyorum. Ankara’da yaşıyordum, orada ki kitap fuarlarının ne kadar büyük olduğunu ve yazar sayısının çok olduğunu bildiğim için burayı yetersiz buldum. Burada yazar göremedim. Halkın çok ilgisini göremedim.  Bundan dolayı çok zayıf buldum. Şiirin ve şairin başkenti olan Kahramanmaraş bana bu ruhu hissettiremedi. Birçok yazar ve şair çıkmasına rağmen ilgi yok. Keşke insanlar daha çok kıymet bilse, daha çok ilgi gösterse. Kahramanmaraş’ta tabi ki böyle bir fuarın olması çok iyi olmuş. Şehrin tanıtımı yapıyor. Şehre olsun öğrencilere olsun katkısı büyük.

Bahadır Topal
Fuar, her yıl daha olumlu bir şekilde üstüne koyarak ilerlemekte. Kahramanmaraş halkının ilgisi de gayet güzel bir şekilde. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Valilik çok güzel bir organizasyon yapmış. Okulların katılımları, mesai saatlerinden sonra insanların ziyaretleri, hafta sonu ziyaretleri gayet güzel bir şekilde gitti. Kitap fuarı şairler ruhunu bu yıl başlatmış durumda. Fuar eskiden bu kadar belirgin değildi. Alışma sürecindeydi. Şuan ise Türkiye’de biliniyor. Her yıl Kahramanmaraş’ta kitap fuarı olacak, şairler, ozanlar, söyleşiler olacak diyorlar. Genel anlamda bu durumdan mutluyuz, biz buraya Bursa’dan katılıyoruz.

Erol Bozkurt
Kahramanmaraş’ta fuara 2’inci kez katılıyoruz. Bayağı bir çalışma olmuş. Herhangi bir aksilik görmedik. Katılımcılara da Kahramanmaraş halkı tarafından yoğun bir ilgi var. Fuarı çok başarılı buldum. Şairler kenti oluşundan dolayı Kahramanmaraş Belediyesi birçok şairi burada ağırlayarak bu ruhu hissettirmeye çalışmış durumda. Konsept ve tasarım gayet başarılı.


Süleyman Kocabaş
Fuara Kayseri’den katılıyorum. Kahramanmaraş’ta kitaplara, yazarlara büyük bir ilgi var. Bu ilgiyi maalesef diğer başka illerde bulamadık. Bu bakımdan Kahramanmaraş’ın büyük bir ayrıcalığı var. Kahramanmaraş gerçekten fuar konusunda da kahramanlığını gösterdi. İllerimizin en büyük kitap fuarı Kahramanmaraş kitap fuarıdır. Bunu hak etmiştir. Biz çok memnunuz.  Kahramanmaraş Anadolu illerin içinde şiirin ve edebiyatın merkezidir. Şairlerin ve yazarların harman olduğu bir yer. Büyük yıllık gurur duyuyoruz. 50 yıllık yazarım ve bütün okuyucularımı buraya bekliyorum.

Burak Güneş
Fuar, hafta sonu çok yoğundu. Hafta içi beklendiği kadar değildi. Ama öğrenciler yeterince telafi ediyor. Kahramanmaraş Belediyesinin hizmetleri de çok güzel durumda. Biz İstanbul Ümraniye’den katılıyoruz. Gelecek yıl yine de burada olmak istiyoruz. Kahramanmaraş halkı edebi şeylere daha çok önem veriyor. Bir şey alırken insanlar Cahit Zarifoğlu, Necip Fazıl gizi iz bırakmış şairleri tercih ediyorlar. Bununda etkisini görüyoruz.

İdris Kaya
Fuara talep çok güzel. Çocukların buraya gelmesi, kitaplar ile tanışması bizi mutlu ediyor. Bu aktiviteyi takdir ediyoruz. Devamlı olması çocuklar arasında iyi olacağını düşünüyorum. Kahramanmaraş şair ve yazarlar şehri bu ruhu kısmi olarak hissedebiliyoruz.

Mustafa Kalli
Kitap fuarı şehre çok faydalı oluyor. Özellikle öğrencilerimiz burada kitaplarla uzun bir süre vakit geçiriyorlar ve kitapları daha fazla tanıma şansını yakalıyorlar. Çünkü öğrenciler, okuyucular bu kitaplarla buluşuyorlar. Kitaplara dokunuyorlar, onların kokusunu alıyorlar ve aradıkları kitapları bulmaya çalışıyorlar, dışarıdan gelen yazarlarla tanışıyorlar, onlarla sohbet edip resim çektiriyorlar. Bu tür fuarlar çok önemlidir, özellikle kitap fuarları çok çok önemli. Türkiye’de çeşitli illerde açıldığı gibi Kahramanmaraş’ta da açıldı. Bu düzenlenen fuar şehrin hem ekonomisi hem de kültürel geleceği için çok önemli bir yere sahiptir. İnşallah bu tür güzel fuarların devamının gelmesini istiyoruz.        

Mehmet Kemal Erdoğan
Türkiye’de kitap fuarlarını çok sayıda gezen bir yazar olarak Kahramanmaraş bu konuda daha işin başında diyebilirim. Ama güzel gelişmeler var. Her yıl artarak zenginleşen bir fuar kültürü var. Ben geçen yılda buradaydım, geçen yıla oranla biraz daha büyük farklılıklar yakaladık. İnşallah bundan sonra daha güzel olacağını temenni ediyorum.  Kahramanmaraş şairler ve yazarlar kenti ama bu fuarda bu ruhu tam hissedemedim. Çünkü dinletiler, söylem tarzında yapılacak, eğlence tarzında yapılacak etkinliklerin çok olması gerekiyor.

Beyza Kılbaş
Kitap ve Kültür Fuarı Kahramanmaraş adına çok güzel bir etkinlik oluyor. Çünkü normalde Kahramanmaraş’ta bu tür etkinlikler çok aktif bir şekilde yapılmıyor. Fuar alanı hem büyük hem güzel ve insanların fuara ilgisi de oldukça güzel. Bizde burada okuyuculara kitapları ulaştırmak adına çalışmalar yapıyoruz. Biz fuardan genel anlamda memnunuz. Bu kitap fuarında eksikler olsa da gerçek bir okuyucu buraya geldiğinde şairler ve yazarlar şehrinin ruhani boyutunu yakalayabilir.

Elif Çelik
Kahramanmaraş halkı kitaplara çok ilgi duyuyor. Bunun altında da zaten şehrin şair ve yazarlar kenti olması yatıyor diye düşünüyorum. Ama önceki gün benim dikkatimi farklı bir şey çekti. Bir görme engelli okuyucu geldi. Bütün fuarı gezmiş ama onlar için hazırlanan sesli okuma tekniklerinden bulamamış. Bu duruma ben kendi adıma çok üzüldüm. Bunun dışında fuar ortamı gayet sıcak ve hoş durumda. Ben geçen yılda kitap fuarına katıldım ve geçen yıla oranla bu yıl okuyucu, ziyaretçi sayısında bir azalma gözlemledim ama bunun sebebini bilemiyorum.

Hanifi Yılmaz
Fuarımız şu an kendi seyrinde devam ediyor. Geçen yılki canlılık bu yıl yok gibi gözüküyor. Bu da sanırım bazı yayınevlerinin gelmemesinden dolayı kaynaklanıyor. Fuarı dolduranlar genellikle öğrenciler oluyor. Öğrencilerin gelmesi de açıkçası bizi sevindiriyor. Fuarda bu yıl bir farklılık yapılmış ve Maraşlı şairleri bir tarafa toplamışlar ve bu gerçekten güzel olmuş. Geçen yıl dışarıdan gelen vatandaşlar Maraşlı şair ve yazarları bulmakta güçlük çekiyordu. Bunun dışında da arzumuz Kahramanmaraş içerisinde de dışardan gelen şair ve yazarları bulabileceği bir yer lazım.

Abdulkadir Durkaç
Kahramanmaraş Kitap Fuarında kitaplara ilgi oldukça yoğun.  Kitap ve Kültür fuarı gerçekten şehrimiz için çok önemli bir yere sahip. Çünkü Kahramanmaraş şairlerin ve yazarların şehri, Kahramanmaraş edebiyatın başkenti. Bundan dolayı burada kitap fuarının düzenlenmesi çok önemlidir. Fuardan oldukça memnunuz. Her yıl üstüne koyarak giden bir fuar geleneğimiz oluşuyor. İnşallah önümüzde ki yıllarda da bu etkinliğimiz devam eder.

Mustafa Erdinç
Kitap fuarı şu an için oldukça güzel gidiyor. En azından kitaplarla dolu bir ortamda bulunmak çok güzel bir duygu. Ama fuarın üzücü bir yanı da bu yıl bazı yayınevlerinin olmamasıdır. Kahramanmaraş şairler ve yazarların başkenti olmasından dolayı bu kitap fuarı en çok Kahramanmaraş’a yakışıyor diye düşünüyorum. Tabii ki bazı eksiklikler var ama ben ilerleyen yıllarda bu fuarın daha da gelişeceğini ve adını tüm dünyaya duyuracağına inanıyorum.

Ali Avcı
Kitap fuarı geçen yıla göre bu yıl biraz daha durgun gibi gördüm. Bunun haricinde de yine geçen yıl sanki biraz daha yayınevi vardı.  Ama bu yılda farklı yayınevlerinin katıldığı güzel bir fuar olmuş. Kahramanmaraş’ın şairler ve yazarlar kenti ruhunu bu kitap fuarında çok hissedemesem de yine de var. Fuardan genel anlamda memnunuz.

Fatma Yargıcı
Şu anda kitap fuarına ilgi çok canlı ve çok güzel bir şekilde devam ediyor. Kitapevi olarak çok memnunuz. Çünkü okullar buraya çok düzenli olarak geliyor. Benim en çok dikkatimi çeken şey vatandaşların ailece gelmesidir. Bu durum burada hala aile düzeninin korunduğunu sevgi ve saygının olduğunu gösteriyor. Artı olarak insana ilgililer. Kahramanmaraş’ın şairler Türkiye’de tektir.

Büşra Demir
Memleketimiz adına böyle bir etkinliğin düzenlenmesi gerçekten çok mutluluk verici bir durum. Ama şairlerin ve yazarların bol olduğu bir memlekette halkımızın ilgisizliği çok üzücü. Geçen yıla oranla da bu yılki ilgi biraz daha düşük. Kitap fuarı Kahramanmaraş’ın şair ve yazarlar kenti olduğunu ciddi anlamda hissettiriyor.  Ama bunun kıymetini halkımız bilmiyor.

İbrahim Orçan
Eskisi kadar bir kalabalık yok. Ben burada öğretmenim her yıl geliyorum ve öğrencilerimi getiriyorum. Nedenini bilmiyorum ama geçen yıl daha canlıydı. Kahramanmaraş’ın tanıtımından çok kitapları tanıtıyorlar. Kahramanmaraş’a özgü birçok şey olabilirdi. Ama yine de Kahramanmaraş’a bir katkısı var.

Röportaj: Emre Akkış/Meliha Şeyda Akçakale

Editör: Mahmut Beyaz