Geçmişte insanların atmak yerine yaptırıp tekrar giymeyi tercih ettikleri ürünler arasında bulunan ayakkabılar, artık eskisi gibi yaptırılmamakta. Konfeksiyon mağazalarının artması ve ürün çeşidinin fazlalaşmasıyla daha çok kullan at formülünü uygulayan insanlar, günümüzde ki gelişen teknolojiyle birlikte birçok ürünleri de tek kullanım haline getiriyor. Durumun böyle olmasından dolayı işlerinin her geçen gün kötüye gittiğini belirten Ayakkabı tamircisi Şeref Güldeş ise, “Artık vakit geçsin diye dükkânı açıyorum iş olduğundan değil” dedi.

EKMEK PARASI KAZANMAK ÇOK ZORLAŞTI”

Ben çoktandır bu işin içindeyim. Yaklaşık 20-25 yıldır da bu işle uğraşarak ekmek kazanmaya çalışıyoruz. Ufak tefek işler oluyor elimizden geldiğince müşterilere hizmet etmeye çalışıyoruz. Deri mont tamiri, ayakkabı tamiri, okul çantalarının tamirini yaparak geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Ayrıca ayakkabı astarı satıyorum ayakkabı iplikleri, bağcıklar satıyorum. Bu şekilde farklı şeyler de satıyorum. Şuan yaptığım en çok iş te ayakkabı tamiri. Zaten vatandaş bir tek ayakkabı tamiri yaptırıyor. Diğer tamirler de çok zor. İşler çok bozuk durumda. Ben burada 2 metrekarelik yer de tamir işiyle uğraşıyorum ama ekmek parası kazanmak çok zor. Yani hiç iş yok. Durum vahim. Her geçen yıl daha da kötüye gidiyor işlerimiz. Deri mont deseniz, vatandaş bir defa alıyor geri yaptırmak istemiyor. Çünkü yaptırsa geri yırtılır diye korkuyor. O yüzden yırtıldığı zaman gelip yaptırmaktansa gidip yenisini almayı tercih ediyor. Aynı şekilde ayakkabı da geçerli. Yani vatandaş yine ayakkabısı yırtıldığı zaman eskisi gibi gelip yaptırmıyor. Artık her şey vatandaşın bütçesine göre desek yeridir. Yani 20 liraya da ayakkabı bulabiliyorsunuz 30 liraya da bulabiliyorsunuz. Dolayısıyla teknoloji işlerimizi bitirme noktasına getirdi.

“KONFEKSİYON ARTINCA İŞLERİMİZ AZALDI”

Ben 20 yıl öncesinde bu işi yaparken vatandaşlar bu kadar ayakkabı, çanta ya da deri mont almıyordu. Yani aldıkları zaman eşyalarında bir bozulma ya da yırtılma olduğu zaman gelip bana diktiriyorlardı. O zamanlar da paranın değeri büyüktü tabi. Vatandaş bir iki kuruş için tekrar gidip yenisi almak yerine ucuza bize gelip yaptırıyordu. Zaten o zamanlar da konfeksiyon mağazaları falan bu kadar çok yoktu. Ama şimdi öyle değil. Nereye baksanız bir ayakkabı mağazası, bir çanta dükkânı ya da giyim üzerine istediğiniz her şey, anında bulabiliyorsunuz. Dolayısıyla eskiye oranla şuan çok popüler. Bu işlerimizin bozuk olmasının önüne geçilebilecek bir şeyde yok. Önceden, geçmiş yıllar da az çok ekmek parası kazanabiliyorduk ama şimdi hiç kazanamıyoruz. Eskiye tekrar dönemiyoruz. Dönmek istiyoruz ama dönemiyoruz maalesef. Bu aslında sadece benim için böyle değil, birçok esnafımızın durumları çok kötü. Nereden baksanız yaklaşık 4-5 yıldır bu böyle. Bütün esnaf piyasanın durgunluğundan yakınıyor. Devletimiz buna bir çözüm bulmalı. En azından esnafı hareketlendirecek bir şeyler yapmalı.

Haber: Hakan Aydın

Editör: Mahmut Beyaz