Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Kahramanmaraş Fuar Merkezi’nde (KAFUM) Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) AK Parti Grup Başkanlığı’nca düzenlenen Halep’e yardım tırı konvoyu programına katıldı. Düzenlenen programda AK Parti Grup Amiri Halil Ergen’in ardından kürsüye gelen Başbakan Yardımcısı Kaynak, sözlerine vatandaşların Regaip Kandili’ni kutlayarak başladı. Suriye’de 6 yıldan bu yana devam eden insani krize karşın milletin ensar olma bilinciyle kardeşlerine yardım ulaştırdığını söyleyen Kaynak, Milletin sadece bu bölgelere değil, dünyanın başka coğrafyalarındaki yardıma muhtaçlara da yardım eli uzattığını vurguladı. Tarihte Halep, Maraş ve Antep’in ayrılmaz bir yapı içerisinde yer aldıklarına dikkat çeken Kaynak, “Somali’de ve diğer zulüm gören Müslüman ülkelerinde bir paket bebek mamasına, bir yudum suya, bir doz ilaca ihtiyaç duyan o kardeşlerimizin yanında olacağız” şeklinde konuştu. Bir yandan afetlerle uğraşırken diğer yandan da insani krizleri de afet kapsamına alarak çalışmalar yaptıklarını belirten Kaynak, Kilis Çoban Bey sınırında büyük bir lojistik merkezi yaptıklarını ifade etti. “Gönderilen bu 15 tır yardım malzemesi sadece Halep’in tahliyesi başlayınca oradaki insanların dertlerine bir parça çare olsun diye başbakanımız Binali Yıldırım’ın talimatı ile AK Parti milletvekillerinin bağışlarından oluşmuştur” diyen Kaynak, bunları asla bir yük olarak görmediklerinin altını çizdi.

HALEP’İN YENİDEN İNŞASI İÇİN 39 MİLYON DOLAR ÖNGÖRÜLÜYOR’
Bu duruma yabancı olmadıklarını ifade eden Kaynak, Halep’in yeniden inşası için 39 milyon doların öngörüldüğünü kaydetti. Kaynak, sözlerinin devamında şunları söyledi: “Suriye’de ki insani kriz başladıktan sonra 6 yıldan bu yana bu milletimiz bir yandan ensar olma bilinciyle kardeşlerine hizmet ederken bir yandan da Halep’e ve diğer yerlere yardımlar ulaştırdılar. Sadece o bölgelere de değil, Pakistan’a ve dünyanın başka coğrafyasında ki mazlumlara da ulaştırdılar. Kahramanmaraş belediye başkanlarımızın organizasyonu ile onlarca tır yardım malzemesi gönderdi. Biz biliyoruz ki Müslümanlar kardeştir. Müslümanlar bir vücudun bir bedenin azaları gibidir. Bir vücudun bir tarafından acı olursa o acı vücudun tamamında hissedilir. Biz bunları yaparken asla başka niyetle yapmıyoruz tüm bunları yaparken aslında komşusu açken tok yatan bizden değildir Hadis-i Şerif’inin de dediğini yapmaya çalışıyoruz. Sadece Halep’te Suriye’de değil Halep hiçbir yerden ayrılmaz tarihimizde de Halep, Antep, Maraş üçlüsü bir idari yapı içerisinde asla birbirinden ayrılmamıştır. Bazen Maraş Halep’e bağlı bazen Halep Maraş’a bağlı bir sancak merkezi olmuştur. Geldiğimiz noktada ise Halep o bir büyük medeniyetin uygarlığın şehri Halep maalesef yakılıp yıkılmıştır. Halep’in yeniden inşası için 39 milyon dolar öngörülüyor.”

İMDAT ELİ UZATAN HERKESE ULAŞMAK İSTİYORUZ’
İmdat eli uzatan herkese ulaşmak istediklerini belirten Kaynak, şöyle konuştu: “Bizim Maraş’ın bir özelliği daha vardır. Arkasını yasladığımız Ahir Dağı Ortadoğu’nun son noktası Anadolu’nun da ilk noktasıdır. O yüzden kültür ve tarih olarak ta beraberliğimiz vardır. Bizim bir büyük şansımız ise Cumhurbaşkanımız Liderimiz Recep Tayyip Erdoğan’dır. TİFA, AFAD ve Kızılay ile dünyanın neresinde bir mazlum varsa az çok demeden oraya elinizi uzatacaksınız talimatları üzerine bizim yardımlarımız, bizim milletimizin yardımları hem Halep’te var hem İdlip’te var ama onun dışında zulüm gören Müslümanların yanında bizim yardımlarımız var. Somali’de ve diğer zulüm gören Müslüman ülkelerinde bir paket bebek mamasına, bir yudum suya, bir doz ilaca ihtiyaç duyan o kardeşlerimizin yanında olacağız. Sadece İslam coğrafyasında değil nerede kasırga olursa AFAD orada olur. Biz bundan dolayı Allah’a şükrediyoruz sonuçta orada sadece Müslüman değil insan var. Biz inanıyoruz ki insan yaratılışların en şereflisidir. O sebeple oralarda imdat eli uzatan herkese ulaşmak istiyoruz. Şu anda Yemen’de tam 500 bin yavru tam 500 bin çocuk bugün yarın ölümü bekliyorlar. Bu coğrafyanın tamamında açlık kuraklık var. Biz bir yandan afetlerle depremlerle uğraşırken bir yandan bu insani dramları da insani krizleri de afet kapsamına alarak bu çalışmaları yapıyoruz.”

ASLA YÜK OLARAK GÖRMÜYORUZ’
Yapılan tüm bu işleri bir yük olarak görmediklerinin altını çizen Kaynak, istikrarlı bir Türkiye’nin bütün İslam ümmetine hizmet edeceğini söyledi. Kaynak, “Gönderilen bu 15 tır yardım malzemesi sadece Halep’in tahliyesi başlayınca oradaki insanların dertlerine bir parça çare olsun diye başbakanımız Binali Yıldırım’ın talimatı ile AK Parti milletvekillerinin bağışlarından oluşmuştur. Bundan sonra Suriye’de 2 bin 200 kilometrekarelik alanda DEAŞ, PYD, PKK teröründen temizlenen alanda asla bir aç insan bırakmamak için Kilis Çoban Bey sınırımızda büyük bir lojistik merkezi yaptık. Orada ki insanların yardımların düzenlenmesini sağlayacağız. Bugün o tırlar oraya gidecek ve oradan da her yerleşim birimlerinin olduğu yerel meclisler aracılığıyla vatandaşlara ulaşacak. Tüm bunları yaparken biz asla bunları yük olarak görmüyoruz. Bunları bize rabbimizin bir lütfu olarak görüyoruz. Biz aynı Mevlevi semazen gibi bir elimiz gökte yaratıcımıza çevirmişiz bir elimiz halkta aldığımızı halka ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak dağıtmak bizim vasfımızdır. AK Parti kurulurken temel felsefemiz ‘İnsanı Yaşat ki devlet yaşasın’ çünkü devlet insan, millet ve hizmet için vardır. O yüzden bu hizmetlerin aksamadan yürümesi için önümüzde tarihi dönemeç var. 16 Nisan bizim milletimizin yapmak istediği ve hep yaptığı bu hizmetleri daha sürdürülebilir bir hale getirmemizin de kapısını açacaktır. İstikrarlı bir Türkiye sadece kendisine değil bütün İslam ümmetini hizmet edecektir. Hizmetlerimiz karşısında asla sınırlarımızı genişletmeyi bir başka ülkenin topraklarına çökmeyi bir emperyal duyguyu asla düşünmeyiz. Biz sadece orada bir muhtaç varsa onların yanında oluruz” ifadelerini kullandı.

BİZ ASLA TERÖR ÖRGÜTLERİ İLE İŞBİRLİĞİ YAPMIYORUZ’
Türkiye’nin terör örgütleri ile iş birliği yapmadığını ifade eden Kaynak, son olarak sözlerine şunları ekledi: “Biz asla terör örgütleri ile işbirliği yapmıyoruz asla meşrutiyetin dışına çıkmıyoruz. Asla bir muşumun canına kast etmiyoruz. 2 bin 200 kilometrelik alanda Türk Silahlı Kuvvetlerimiz kahraman ordumuz özgür Suriye’yi DAEŞ’ten temizledi ve burada bir tane sivil kaybı yoktur. Bizim için insan mukaddestir. O yüzden insan önemlidir ve insana hizmet hayırların en büyüğüdür.”

BU FERYADI DUYMAMAZLIKTAN GELEMEZDİK’
Düzenlenen yardım tırı töreninde açılış konuşmasını yapan AK Parti Grup Amiri Halil Ergen, şunları dedi: “Mübarek 3 ayların başlangıcındayız. İnşallah bu yardımlarımızla bu rahmet ve bereket ayından en iyi şekilde nasipleneceğiz. Biz Çanakkale’de bu güzide insanların bu inanan toplumun çok büyük desteğini gördük. Çanakkale’de biz savaşırken Halep’ten, Şam’dan insanlar geldi ve hep beraber tek vücut olarak mücadele ettik. O gün o insanlar bizim yanımızdaydı. Bugün eğer onlar zor durumdayken biz duyarsız kalırsak bunun hesabını vermezdik. O yüzden biz o bombaların altında inleyen yavruların Somali’de kemikleri vücuduna yapışmış insanların feryadını duymamazlıktan gelemezdik ve bugün cumhurbaşkanımızın, başbakanımızın, bakanlarımızın ve AK Parti ailesinin vefakâr yardımlarıyla bütün her yere koşuyoruz ve koşmaya devam edeceğiz. AK Parti olarak bu feryadı duymamazlıktan gelemezdik.”

Konuşmalardan sonra İl Müftüsü Celal Sürgeç'in yaptığı duaların ardından 15 TIR’lık yardım konvoyu Halep'e ulaştırılmak üzere Kilis'in Çobanbey ilçesine gönderildi.

Düzenlenen programa; Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Ahmet Özdemir, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ve vatandaşlar katıldı.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz