Kahramanmaraş Valiliği İl Koordinasyon Kurulu 2019 yılı 2’nci Dönem Değerlendirme Toplantısı, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan başkanlığında yapıldı. Kahramanmaraş Valiliği Fikret Kiraz Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen 2019 yılı 2’nci Dönem Değerlendirme Toplantısı’nda kurum ve kuruluşlar arası karşılaşılan güçlükler ve koordinasyonu gerektiren konular değerlendirildi. Kentteki kamu yatırımlarının, yatırımcı kamu kurum ve kuruluşlarının son durumunun konuşulduğu toplantıda açıklamalarda bulunan Vali Vahdettin Özkan, kent genelindeki yatırımcı kamu kurum ve kuruluşların toplam 277 proje üzerinde çalıştığını açıkladı. Vali Özkan, 277 projeden 55 projenin bittiğini, 149 projenin ise devam ettiğini söyledi. 38 projenin ihale aşamasında olduğunu da dile getiren Vali Özkan, 35 projeye ise başlanılmadığını belirtti.

“277 PROJENİN TOPLAM PARASAL MEBLAĞI 11. 7 MİLYAR TL”

Sözlerine 31 Mart’ta gerçekleştirilen Mahalli İdareler Seçimi’nde belediye başkanlığına seçilenleri tebrik ederek başlayan Vali Özkan, “2019 yılının 2’nci Koordinasyon Toplantısı’nı hep birlikte gerçekleştiriyoruz. Birinci dönemdeki gerçekleşmelere bakacağız, ikinci dönemde neler yapacağız onların analizini edip hep birlikte daha sağlıklı kararlar alacağız. Bu dönemde tabi ki Mahalli İdareler Seçimi’ni geride bırakmış olduk. İlimiz açısından hayra vesile olacak hizmetler olur, yeni seçilen belediye başkanlarımızı öncelikle tebrik ediyoruz, Allah memlekete, millete kamu hizmetlerini daha iyileştirmeye vesile kılar diye temenni ediyorum. 2019 yılı yatırımlarının dönem sonu genel icmaline baktığımız zaman bizim mülki sınırlar içinde ağırlıklı olarak yatırım yapan kurum sayısı 21, ilimizdeki toplam proje sayısı 277, bu projeleri finanse edecek toplam parasal meblağ 11. 7 milyar TL. Bu projelerle ilgili daha önce de yapılan harcama 5.3 milyar TL. 2019 yılı ödeneği 638 milyon TL, dönem sonu harcaması dediğimiz birinci dönemin yani yılın dörtte birlik periyodunda yapılan harcama 423 milyon TL. Bu aslında parasal olarak yüksek bir meblağa tekabül ediyor. Bunda belki de geçen dönem hak edişlerden yapılmayan ödemelerin bu döneme nakledilişi gözükebilir. Yüzde 66 oranında bizim dönem içinde projelere tahsis edilen ödeneği harcamış gözüküyoruz. İnşallah fiziki gerçekleşme de bunun üstündedir” dedi.

“OKULLARDA ÇALIŞMALARI HIZLANDIRMAMIZ LAZIM”

277 projenin 149’unda çalışmaların devam ettiğini kaydeden Vali Özkan, “Bizim bu dönem içinde projelerimizin 55 tanesi bitmiş, devam eden proje 149, ihale aşamasında olan 38 projemiz var, başlamayan proje sayısı 35. Bu genel icmali verdikten sonra hemen el birliğiyle iyileştirmemiz gereken bir alan, bizim okullar başta olmak üzere YİKOP’un ihale ettiği 22 okulumuz var, başka birimlerden de tasfiye ya da devir aşamasında olan okullarla ilgili çok hızlı bir şekilde buna bakmamız lazım. Her kaymakamımız kendi ilçe sınırları içindeki bu okullara baksın lütfen. Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürlüğü ve YİKOP bununla ilgili bir hazırlık çalışmasını yapıp önümüzdeki hafta içerisinde bana getirirse arkadaşlarımız bu işi hızlandırmamız lazım. Koordinasyonun ilk kararı olarak bunu yazalım” ifadelerini kullandı.

“HİZMET BİNALARINI ÇOK GÜNDEME ALMAYACAĞIZ”

Kamu hizmetlerinde fiziki alt yapının önemli olduğunu fakat yeni dönemde hizmet binalarını çok fazla gündeme almayacaklarını dile getiren Vali Özkan, “Esas olan özel sektörün yatırımları, kamu hizmetleriyle ilgili bu fiziki alt yapı önemli ama en önemlisi dersliklerdir, hastanelerdir. Onun dışındaki bu hizmet binalarını çok gündeme almayacağız. Esasen çoğu yerde de il ve ilçe müdürlüklerinin hizmet binası ihtiyacı diye bir şey yok, biz artık çalışmak istedikten sonra herkes kendi bilgisayarıyla ortak bir salonda ya da mevcut olan binalarımız bizlere fazlasıyla yeter. Dolayısıyla bizim İl Yatırım Komitesi var, burada kırsal kalkınma başta olmak üzere özel sektöre rehberlik yapabilecek hem hukuki alt yapının iyileştirilmesi, hem idari olarak işlerin hızlandırılması hem de yatırımcının önündeki bütün engelleri kaldıracak tedbirler nelerdir komite tarafından zaten çalışıyor. Bu noktada Ticaret ve Sanayi Odası ayrı, diğer yatırımcı kuruluşlar ve özel sektör ayrı ayrı çalışıyor. Bunların önünü açabilecek arsa tahsisleri başta olmak üzere Organize Sanayi Bölgeleri’nin yönetimi ve işleyişini hızlandırmak başta olmak üzere diğer yatırımcının önündeki engelleri kaldırmak için bütün arkadaşlarımızdan istirhamımız hep beraber seferber olmamızdır. 10 adet yapılması gereken karar vardı, onlardan hangileri yapıldı, oradaki eksik konuları sürekli hazırlayıp dolandıracaksınız, bizleri siz çalıştıracaksınız. Bu yoğunluk içerisinde çok basit şeyler bir meşguliyet tuzağına düşürüyor, iş yapabilmemiz için aldığımız o 10 tane önemli kararı sürekli izleme ve değerlenmeyi bizim adımıza yapacaksınız. İl Yatırım Komitesi’ni hemen toplayacağız, bu 10 madde başta olmak üzere yeni gündem maddeleriyle birlikte tartışacağız” şeklinde konuştu.

“İLÇELERİMİZDE 20 TANE ÖRNEK TARLA OLUŞTURDUK”

Kırsal alanlarda önemli ürünlerin üretilmesine yönelik örnek tarlalar oluşturulduğunu anlatan Vali Özkan, “İlçelerimizde özellikle de kırsal alanlarda biraz daha satın alma gücü düşük olan insanlarımızın yoğun yaşadığı yerlerde İl Kırsal Kalkınma Planı’nın iz düşümü olarak ilçe kırsal kalkınma planları yapılmıştı. Kaymakam arkadaşlarımızın koordinasyonunda her ilçede somut, kullanılabilir 5 ya da 10 tane proje tespit edilmiş ve bunları uygulamaya koymuştuk. Hemen geçen hafta da özellikle bitkisel üretimle ilgili aşağı yukarı 7 ayrı kalemde değişik ilçelerimizde 20 tane örnek tarla oluşturduk. Bunlar tuttuğu zaman oradaki insanlar bakarak o işi yapacaklar. Bu çok öncelediğimiz önemli bir proje. Bunlara bütün arkadaşlarımızın başta tarım olmak üzere orman ve diğer ilgili birimler alt yapı oluşturma açısından destek verecek. O havzada ne oluyorsa biz onu tespit edeceğiz, oraya bütün finansmanı YİKOP’tan sağlıyoruz, daha doğrusu yüzde 95’ini biz, yüzde 5’ini ise çiftçimiz karşılayacak. Bu yapacağımız en büyük hizmetlerden birisi olacak. Onun için bütün arkadaşlarımızdan istirhamımız bu projelere çok ağırlıklı destek vermesi. Bunların hepsi yüzde yüz başarılı olur diye bir şey yok, bir tanesinin başarılı olması bile çok önemli. Çağlayancerit’te örneğin ceviz ile ilgili çalışmalar var, kalkınma ajansımız finanse ediyor” dedi.

“KESTANEYLE İLGİLİ ÇOK HEYECAN VERİCİ BİR PROJE VAR”

Andırın’da kestane yetiştirilmesine yönelik heyecan verici bir proje yaptıklarını belirten Vali Özkan, “Andırın’ın aşağı köylerinde kestaneyle ilgili çok heyecan verici bir proje var. Doğu Anadolu’da, İç Anadolu’da kestane yok ama Andırın’ın alt taraflarında kestanenin olduğuna dair değerlendirme yaptık. Beş tane tarlada o kestaneyi yetiştirdiğiniz zaman kestanenin kilosu örneğin 25-30 TL, birisi iyi para kazanıyorsa o zaman oradaki havzadaki imkanı olan bütün herkes o işi canla başla yapmaya çalışacaktır. Ya da biberle ilgili özellikle küresel piyasalarda çok nitelikli bir talep var ama alfa toksin ile ilgili bir hassasiyet var, bunu gidermemiz lazım. Bunu projelendirdik aşağı yukarı 60 tane doğal yöntemlerle kurutma çadırının protokolünü yaptık. Onların protokollerini yaptık, örnek çiftçilere vereceğiz, yüzde 90’ını YİKOP’tan karşılayacağız, alfa toksin ile ilgili hassasiyeti de önledikten sonra bu küresel piyasaların talebi 3-5 kat artabilir, bu üretime de yansıyabilir. Dolayısıyla bizim burada ağırlıklı olarak çiftçilerimizin meşgalesi olan alanla ilgili bir çarpan etkisi olur diye düşünüyoruz. İlgili birimlerin kırsal kalkınma noktasındaki çalışmalara da destek vermesi önemli. Önümüzdeki dönemde bu iş birliğini daha da geliştirerek mahalli müşterek ihtiyaç dediğimiz, aslında kırsal alandaki nüfusumuzu tutmak, şehir hayatındaki yaşam kalitesini kırsala götürebilmek amacımız. Bunu lafla değil, somut projelerle gidip gösterdiğimiz zaman çiftçisi de bütün vatandaşlar da müdahil olur diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“İKİNCİ ÜNİVERSİTEMİZİN İMKAN KABİLİYETİNİ ARTIRMALIYIZ”

Vali Özkan sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Her bakanlığın ya da her kuruluş milli teknolojileri çok iyi bir derecede kullanıyor. Merkezi düzeyde bir izleme değerlendirmesi var, bu değerlendirmeye ilişkin yazılımlar ya da insan alt yapısı var. Bu programların iyi bir şekilde takip edilmesi, kendi bakanlığımızın kendi kuruluşumuzun ya da mahalli idarelerimizin belirlemiş olduğu hedefler nedir, kriterler nelerdir onun iz düşümünü yapıp takip etmemiz lazım. Ayrıca ikinci üniversitemizin hızlı bir şekilde imkan kabiliyetini artırmak, fiziki alt yapısını iyileştirmek üzere hangi birimimize ne iş düşüyorsa ona hep beraber yardımcı olacağız.”

Kahramanmaraş İl Koordinasyon Kurulu 2019 yılı 2. Dönem Değerlendirme Toplantısı’na Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Kahramanmaraş Emniyet Müdürü Doğan İnci, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Serdar Zabun, ilçe kaymakamları ve kurum müdürleri katıldı.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Emre Akkış)

Editör: Mahmut Beyaz