Yüzyıllardan bu yana tarihimizde önemli izler bırakan antika eşyaları, günümüzde hobi olarak bazı kişiler tarafından sergileniyor. Bunlardan bir tanesi de Kahramanmaraşlı Cahit Altıgöz, 25 yıllık antika sevdasını dükkânına taşıyarak, yüzlerce yıllık manevi kültürü yaşatmaya çalışıyor. Dükkânında ki A’dan Z’ye topladığı antika eşyalarla ziyaretçileri ilgi odağı yapan Altıgöz,  Antika sevdasına çok küçük yaşta başladığını belirterek “El emeği göz nuru olan her şeyi biriktiriyorum ve saklıyorum” dedi.

“El emeği göz nuru olan her şeyi biriktiriyorum”

Çok küçük yaştan bu yana harçlıklarını biriktirerek ufak tefek eski eşyalar aldığını belirten Altıgöz, şu ifadelere yer verdi: “Benim antik eşyalara olan ilgim çocukken babama ait olan ve evde bulduğum kömürlü küreyle başladı. Sobanın içerisinde yanan o kömürlü küreyle ütü yapıldığını gördükten sonra merakım daha da arttı antika olan eşyalara. Öğrencilik hayatımda biriktirdiğim harçlıklarımı biriktirerek küçük küçük eşyalar aldım ve araştırmalar yaptım. Daha sonra ilginç şeyler almaya başladım ve sonraları koleksiyonum büyüdü. İnsanların son yıllarda teknolojiden uzak kalmasıyla beraber insanlar doğal eşyalara yönelmeye başladı. Antika eşyaları yeni nesillere aktarabilmek için her gün temizliğini yapıyorum, tozlarını alıyorum, bakımlarını yapıyorum. El emeği göz nuru olan her şeyi biriktiriyorum ve saklıyorum. Mobilyaların tamirini yapıyorum. Buradaki eşyalar çoğunlukla sosyal yaşamda kullanılmış kültürel eserlerdir.”

“Antika ürünlerde orijinal ve yaşanmışlığın olmasına özen gösteriyorum”

Altıgöz, “Kahramanmaraş halkının son zamanlarda antika eşyalara merakı çok fazla. Mahmut arık paşa konağının etnografya bölümünü yaptık. Katipha’nın içerisinde antika ürünlerimizi düzenledik. Son olarak da Dulkadiroğlu Belediyesi mutfak müzesini yaptık. Eşyaların hepsi kullanılmış ve yaşanmış kültürel eserlerdir. Kültür parkta kültürel olarak sergilenmesi için oraya Kahramanmaraş’ta ki kültürel ve sergilenmesi gereken antika ürünlere destek verdik ve vermeye de devam edeceğiz. Bunlarla alakalı çalışmalarımız devam ediyor. Belediyelerin müzelerine orijinal olan malzemeleri ve o yıllardaki kullanılmış eşyaları onların hizmetine sunuyorum. Düzenlemesini yapıyorum ve orijinal yaşanmışlığın olmasına özen gösteriyorum. Şuan elimde olan ürün var paketini halen açmadım. Eskiden hastalar için, okunmuş suları koymak için kullanılan taşlar getirtirdim. Tamamen eskilerin kullandığı kültürel taşlardır. Onları çıkartıp paketinden Kahramanmaraş halkının beğenisine sunacağım. Eskiye dair ne varsa kurtarmaya çalışıyorum ben. Normalde bu işi, iş olarak yapanlar var fakat ben hobi olarak yapıyorum.  Bu işi yapmaktan çok mutluyum ve huzur buluyorum.”ifadesini kullandı.

“Buraya gelen insanların mutlulukları bizleri daha da mutlu ediyor”

Dedesinin, ninesinin, annesinin de kullandığı ürünlerin bu ürünlerden olduğunu dile getiren Altıgöz, “Müşterilerimin gözündeki mutlulukları bizleri daha da mutlu ediyor” dedi. Altıgöz, “Burada bulunan her şeyin bir anısı var. Kahramanmaraş büyükşehir belediyesin kitap ve kültür fuarında bizler kültür bölümünde yer aldık. Başka şehirlere kültürümüz olan ürünleri satmamak için elimizden gelen bütün gayreti gösteriyorum. Yalnız antikaya çok meraklı olan kişiler oluyor. Araştırmış bulamamış bizlere ulaşıyor. Eğer elimizde o istediği üründen fazlaysa o şekilde satıyoruz. Elimizdeki ürünlerden mutlaka her birinden bir tane bırakıyoruz. Okullara, tiyatrolara, sosyal sorumluluk projelerinde kullanmaları için ücretsiz veriyoruz fakat sonrasında tekrardan geri alıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Etnografı Müzesi Yapmak İstiyorum Destek Bekliyorum”
Altıgöz, “Bu antika ürünlerle olmak bir sevdadır, sevmeden yapamazsınız bu işi. Hepsinin ayrı ayrı bir hikâyesi var. Hepsinin yaşanmışlığı var. Yeni olan hiçbir şey dikkatimi çekmiyor. Yeni teknoloji her şeyde var. Kullan at, ama bunların hepsi el emeği, sanat var, yaşanmışlık var, hatırası var. Eskiden kullanılan fakat halen günümüzde de kullanılmaya devam eden gramofon çok ilgi görüyor. Yıllar öncede çok değerliydi şimdide çok değerli. Gramofondan çıkan nağmeler insanlara mutluluk veriyor. Kahramanmaraş halkının ilgi ve alakası çok fazla da buna çok. Bu işi bilmeyen için hiçbir şey fayda etmiyor. Bu işi sevenler için çok şey ifade ediyor. Buraya gelip motive olanlar var. Çok fazla ziyaret edenler var. Ben başka şehirlere bu tür faaliyetler yaptım ve bu tür ürünler bir zaman sonra bulunmayacak ve bunun için etnografı müzesi yapmak istiyorum bu yüzden destek bekliyorum” ifadelerine kullandı.

Haber: Fazilet Çomruk

Editör: Mahmut Beyaz