Ülke genelinde trafik kazalarını önlemek ve böylelikle yolların daha güvenli olması amacıyla çalışmalar başlatan Emniyet Genel Müdürlüğü, yeni bir uygulamayı daha hayata geçirdi. Uygulamayla birlikte trafik cezası kesme yetkileri genişletilirken, Jandarma ve bütün Polis ekiplerinin artık ceza kesme yetkisi bulunabilecek. Polisler gerekli eğitimi alıp belgeyi aldıktan sonra sahaya inecekler. Emniyet kemeri takmayan yada telefon kullanan sürücüler başta olmak üzere MOBESE tarafından belirlenip ceza kesmeye başlanmıştı. Şehir içinde ise aşırı hız yapan, yanlayan ya da makas atan sürücüler için ise farklı bir uygulama geliyor. Emniyet kemeri takmamak ve direksiyon başında cep telefonuyla alışkanlıklarıyla trafik polisinin baş etmekte zorlanması üzerine çareyi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıkladı. Trafik polislerinin yanı sıra jandarma ve trafik ekiplerinden oluşan 350 bin kolluk personeli, emniyet kemeri takmayan ve direksiyon başında cep telefonu kullanan sürücülere tutanakla ceza yazabilecek. Kuralları ihlal eden sürücüler Mobese kameraları tarafından da tespit edilecek. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığı, 81 ile gönderdiği genelge ile jandarma dahil resmi ve sivil polis ekiplerin trafik kurallarına uymayan sürücülere trafik cezası yazabilmesinin önünü açtı.

KAHRAMANMARAŞ’TA DA SAHA ÇALIŞMASI BAŞLADI!

İçişleri Bakanlığı'nın 100 günlük eylem planı çerçevesinde hayata geçirilen uygulama, bir genelge dahilinde tüm illere gönderilirken, Kahramanmaraş’ta da uygulamaya ilişkin saha çalışmalarına başlandı. Uygulamanın özellikle trafik kazasına ve can kayıplarının artmasına neden olan seyir halinde cep telefonu ile görüşme, trafiği tehlikeye sokacak şekilde şerit değiştirme, makas atma ve emniyet kemeri kullanımına yönelik olduğu bildirildi. Bu konularda sadece trafik ekiplerinin tek başına yeterli olamayacağı kanaatinin oluşması üzerine, eylem planındaki hedeflere ve yürütülecek kampanyanın amacına ulaşması için tüm kolluk birimlerinin bir seferberlik ruhuyla etkin bir mücadele içerisine girdikleri kaydedildi. Uygulamanın asıl amacının ise tüm sürücülere, güvenli trafik bilinci alışkanlığının kazandırılması olduğu vurgulandı.

21 BİN 550 TUTANAK POLİS MEMURLARINA DAĞITILDI!

Genelge doğrultusunda Kahramanmaraş’ta çok sayıda polise eğitim verildikten sonra 'Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı' dağıtıldı. Trafik polislerinin yanı sıra artık kentteki tüm polis memurları da seyir halinde cep telefonu ile görüşen, trafiği tehlikeye sokacak şekilde şerit değiştiren, makas atan ve emniyet kemeri kullanmayan araç sürücülerine 'Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı' düzenleyecek. Bu kapsamda Kahramanmaraş’ın il ve ilçe merkezlerinde görev yapan 2 bin 155 emniyet mensubuna 21 bin 550 'Trafik Kural İhlali Tespit Tutanağı' dağıtıldı. Yaklaşık iki hafta önce başlayan uygulama kapsamında ise Kahramanmaraş’ta şu ana kadar yaklaşık 400 sürücüye cezai işlem uygulandığı öğrenildi.

AYAĞIMIZI BİRAZ GAZDAN ÇEKEBİLSEK...”

Trafikte aldıkları tedbirlerin de olumlu sonuçlar verdiğini bildiren Soylu, en çok kazanın yaşandığı 20 kaza kara noktası tespit ettiklerini ve bunlara özel önlemler aldıklarını anlattı. Soylu, maket trafik aracı uygulaması kapsamında 582 maket trafik polisi aracı yerleştirdiklerini ve bu bölgelerde trafik kazalarında yüzde 17.5 oranında azalış elde ettiklerini bildirdi. Trafik kazalarının sebepleri arasında her zaman için ilk sırada yüzde 60-70 oranla aşırı hızın geldiğini belirten Soylu, “Yani ayağımızı biraz gazdan çeksek, yaşanan kazaların birçoğunun önüne geçmiş olacağız” dedi.

81 İLE TALİMAT GÖNDERİLDİ”

“Bu yolda hep birlikteyiz” sloganıyla yeni süreç başlattıklarını belirten Soylu şu bilgileri verdi: “İçişleri Bakanlığı’nca 2018 yılı eylül, ekim ve kasım aylarını kapsayan 100 günlük eylem planı kapsamında, emniyet kemeri kullanımının yaygınlaştırılması, seyir halinde cep telefonu kullanımı, aşırı hıza ilişkin yapılacak iş ve işlemlerle trafik kazalarını önleme planı hazırlanmasına ilişkin talimatlar il valiliklerine, emniyet müdürlüklerimize ve jandarma komutanlıklarımıza gönderilmiştir. 22 bin 490 trafik personeline ek olarak 230 bin emniyet ve 100 bin jandarma personelinin belirtilen kampanyada denetim faaliyetlerinde görev alması için 81 il valiliğine talimat gönderilmiş, bu kampanyada görev alacak yaklaşık 350 bin kolluk personeline konunun tebliğ edilerek, aktif olarak görev almalarının sağlanması istenmiştir. Her jandarma ve her polis arkadaşım trafikteki bütün araçları dışarıdan gözetleyecekler.”

Soylu ayrıca emniyet kemeri takmayan, direksiyon başında cep telefonuyla konuşan ve makas atan sürücüler hakkında ceza uygulamasının yapılacağını kaydetti.

(Haber: Ahmet Güneçıkan)

Editör: Mahmut Beyaz