Düşmanı bağrından silip atmanın gururunun 100’üncü yıl dönümünü kutlayan kahraman şehir, O günden bugüne her yıl 12 Şubat’ta büyük bir coşkuyla ecdadını anıyor. Bu yıl Kahramanmaraş’ın düşman işgalinin kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü olması sebebiyle etkinlikler Cumhurbaşkanlığı himayesinde gerçekleştiriliyor. Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Kasaplar Odası’nın iş birliğinde organize edilen 2. Paça ve İrişkit Festivali yoğun katılımla gerçekleştirildi. Elazığ’da yaşanan deprem ile Van’da meydana gelen çığ felaketinde çok sayıda vatandaşın ve askerin şehit düşmesi sebebiyle buruk geçen festival, çevre illerden de ilgi gördü. Festivalin eğlence bölümleri, Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesi nüfusuna kayıtlı Jandarma Uzman Onbaşı Mesut Deniz ile Türkiye’yi yasa boğan şehit cenazeleri nedeniyle iptal edildi. Festival, Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Kuybu’nun selamlama konuşmasıyla başlarken, şehitler anısına dualar edildi.

KAYNAŞMAMIZ, YARDIMLAŞMAMIZ VE BİR ARAYA GELMEMİZ ÖNEMLİ”

Kahramanmaraş’ın 100 yıl önce istiklal mücadelesinde ilk meşaleyi yaktığı gibi bugün de Türkiye’nin istikbal mücadelesine katkı sağladığını belirten Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Kuybu, “Malatya, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep, Hatay, Adana ve Mersin gibi birçok ilden festivalimize teşrif eden çok değerli birlik ve oda başkanlarım; Büyükşehir Belediyemiz, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimiz ve Kasaplar Odamızın katkılarıyla Cumhurbaşkanlığımız himayesinde Kahramanmaraş’ımızın kurtuluşunun 100. yılı etkinlikleri bağlamında ikincisini düzenlediğimiz Paça ve İrişkit Festivali’mize hoş geldiniz şeref verdiniz. Bugün bizi burada memnun eden festivalimizden ziyade çevre illerimizle kaynaşmamız, yardımlaşmamız ve bir araya gelmemizdir. Dondurmasıyla ülkemizde ve dünyada ismini duyuran, dünyada kendi kendini kurtaran tek altın madalyalı şehrimiz, ülkemizin istiklal mücadelesinde ilk meşaleyi yakarken bugün ülkemizin istikbal mücadelesinde de siyasetiyle, yerel yönetimleriyle, sanayicisiyle, esnafıyla ve bütünüyle büyük katkı sağlamaktadır” dedi.

BİZE DÜŞEN ŞEHİTLERİMİZE LAYIK OLMAK”

Son günlerde yaşanan olaylarla Türkiye’nin üzerine geçici bir gölge düştüğünü dile getiren Kuybu, “Tabi ülkemize bir gölge düştü, bu geçici bir gölge. Çünkü vatanı ve bayrağı için seve seve canını feda eden bir milletiz. Suriye’de vatanı ve bayrağı için şehitlerimiz var, Van’da yine çığ felaketinde milleti için şehit düşen şehitlerimiz var. Hem gurur duyuyoruz, hem de hüzünlüyüz. Allah böyle acıları bir daha göstertemisin. Buradan bütün şehitlerimize Allah’tan gani gani rahmet diliyorum. Onlar rahat olsun. Biz hepimiz bu vatan, bayrak için şehit olmaya hazır insanlarız. Tabi bize düşen sorumluluk her geçen gün çoğalıyor, bize düşen şehitlerimize layık olmak. Nasıl layık olacağız, görevimizi en iyi şekilde yaparak, dürüstü olarak ve vatana-millete faydalı olarak” ifadelerini kullandı.

DEĞERLERİMİZE SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Kahramanmaraş’ın ve çevredeki illerin değerlerine sahip çıkmaya devam edeceklerini belirten Kuybu, sözlerine şu şekilde devam etti, “Bugün festivalimizi yaptığımız kayak merkezimiz, müzelerimiz, termal ve şifalı sularımız, Karadeniz’i aratmayan yaylalarımız, el sanatlarımız, yöresel yemek ve baharatlarımızla, ülkemizde turizm bölgesi olma yolunda ilerlemekteyiz. Bugüne kadar Kahramanmaraşlılar olarak sahip çıktığımız, tanıtımını yapmaktan gurur duydugumuz Malatya’mızın kayısısı, Adıyaman’ımızın Nemrut’u, Şanlıurfa’mızın Balıklı Gölü, Gaziantep’imizin birçok değerleri, Hatay’ımızın künefesi, Adana’mızın kebabı ve Mersin’imizin güzel sahillerine sahip çıkmaya devam edeceğiz. İnşallah bundan sonra da aynı sahiplenmeyi ve ilgiyi komşu illerimizden ve hemşerilerimizden Kahramanmaraş’ımız için bekliyoruz.”

FESTİVALİİMZ HAYIRLAR GETİRSİN”

Teknoloji ve yeniliklerin esnafları zorlaması ve haksız rekabete uğramasına rağmen esnafların ahilik kültüründen kopmadan çalışmalarına devam edeceğini aktaran Kuybu, “Her gün gelişen teknoloji karşısında sanatkarlarımız, her gün değişen yenilik karşısında esnaflarımız zorlansa da, haksız rekabete de uğrasa, ahilik kültüründen kopmadan, dinimizin ve inancımızın bize verdiği zenginliklerle var olmaya devam edecektir. Halkımıza hizmet edip devletimize, bayrağımıza ve ezanımıza sahip çıkacaktır. Bu inancımızın ve emeklerimizin boşa gitmediğinin açık örneği Kahramanmaraş’ımızda tüketilen etin yüzde 80’inin, tüketilen sucuğun yani irişkitin yüzde 70’ini kasap esnaflarımız karşılamaktadır. Bizi biz yapan bize her zaman sahip çıkan ve destekleyen halkımıza minnettarız. Bu duygularla festivalimizin bölgemize, Kahramanmaraş’ımıza ve esnaflarımıza hayırlar getirmesini diliyor, teşriflerinizden dolayı şahsım ve teşkilatım adına en derin saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

BU SENE BURUK BİR ŞEKİLDE GEÇİYOR”

Kahramanmaraş Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Uyduran da sözlerine şehitleri rahmetle anarak başladı. Uyduran, “Kahramanmaraş’ımızın düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde Büyükşehir Belediyemiz ve Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nın da desteğiyle Kasaplar Odası organizesiyle Paça ve İrişkit Festivali’nin ikincisini düzenledik. Tabi şehitlerimizin olması, çığ faciasının yaşanması, geçtiğimiz hafta meydana gelen depremde birçok vatandaşımızın şehit olması sebebiyle bu sene ikram niteliğinde buruk bir şekilde geçiyor. Tabi önceden planlanmış etkinlikti, fakat eğlence kısmını tamamen kaldırdık. Allah, şehitlerimize rahmet eylesin” dedi.

YEDİKUYULARLA BİRLİKTE İRİŞKİTE TALEP ARTTI”

İrişkit ve paçanın tanıtımı noktasında çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Uyduran, “İrişkit, tüm kış aylarında kasaplarımızın satışları noktasında önemli bir yer edinmektedir. Yedikuyular Kayak Merkezi ile birlikte halkımız ve vatandaşımızla iç içe sunum yapmak istedik. Şehitlerimizin olmasına, eğlence kısmının iptal edilmesine rağmen yoğun bir katılım var. İrişkiti, Kasaplar Odası olarak sucuk imalathanesini bitirmek üzereyiz. Bunun markasını Kasaplar Odası olarak almış bulunmaktayız. Daha önce de belirtmiştik. Geçmişten bu yana kültürel değerimizdir irişkit. Özellikle Yedikuyular Kayak Merkezi’nin memleketimize kazandırılmasıyla irişkite talep arttı. Bu da gerek esnaflarımız gerek vatandaşlarımız gerekse yerli turistlerimiz açısından güzel bir durum. Başka şehirlerden insanların gelmesi bizim için çok onur verici. Öncelikle Valimize, Büyükşehir Belediye Başkanımıza bu güzel tesisi kazandırdıkları için teşekkür ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

KAHRAMANMARAŞ’IN GASTRONOMİSİNE DESTEK VERİYORUZ”

Festivale paça ve irişkitleriyle destek veren Maraş Paça Genel Müdürü Emrah Sünbül ise, “Kahramanmaraş’ın gastronomi turizminin her zaman destekçisiyiz. Her alanda yapılan çalışmalara sponsor olmaya devam ediyoruz. Bugün de Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemiz, Kahramanmaraş Esnaf Ve Sanatkarlar Odamız İle Kasaplar Odamızın iş birliğinde 100’üncü yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenledikleri festivale irişkit ve kelle paça olarak destek verdik. Vatandaşlarımızın ilgisi çok güzel. Bu havada bile buraya yerli turist geliyor. Bizim için önemli olan yerli turist aslında. Bu güzel tesisi kazandıran, çalıştıran herkese teşekkür ediyorum. Hep birlikte inşallah Kahramanmaraş’ımıza turist yağdıracağız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından irişkitler misafirlere ikram edildi.

Kahramanmaraş Jandarma Arama Kurtarma (JAK) Timi de Yedikuyular Kayak Merkezi’nde olası olumsuzluklara karşı hazır bulundu.

(Haber: Ahmet Güneçıkan-Mesut Benli)

Editör: Mahmut Beyaz