Pandemi nedeniyle sıfır araç üretiminin durma noktasına gelmesi, doların artması ve birçok etkenle son 1,5 yıldır inanılmaz artış gösteren 2. el araç fiyatları hala cep yakmaya devam ediyor. 2. el araç fiyatlarının durumunu değerlendiren oto galerici Yaşar Arık, şu an fiyatlarda yüzde 30 bir kırım olduğunu söyledi. Bundan sonrası için ise araba piyasası düşmeyeceğini ve yerinde duracağını ifade eden Arık, “Segmentine göre 50, 70, 100, 200 bin liralık araçlar şu an 150, 200, 250, 300 bin lira olarak satışı yapılıyor” diye konuştu. Ayrıca Arık, normal vatandaşların araç alım satım yapmasının galericiler olarak en büyük sorunları olduğunu anlatarak, “Adam başka bir iş yapıyor araba alıp satıyor, ne kadar düzgün bir ticaret olabilecek ki. Biz burada resmen halka hizmet veriyoruz” şeklinde konuştu.

                                                               

“DEVLETİN BU TARZ ŞEYLERİ KALDIRMASI LAZIM”

Arık, konuşmasında şunları söyledi: “Bizim galericiler olarak en büyük şikayetimiz, her vatandaşın araba alıp satması. Bunun önüne bir türlü kimse geçemiyor. Berberi, bakkalı, öğretmeni, polisi herkes araba alıp satıyor. Geçen yıl bir açıklama yapıldı; 10 bin tane esnaf araba satmışsa 100 bin tane vatandaş araba alıp satmış. Bununla ilgili vatandaş 3 tane araba alıp satabilir, daha fazla satarsa ceza yer diye bir düzenleme var ama çevremizde var adam 5 tane de alıp satıyor. Bizim belli bir prosedürlerimiz var. Nedir? Araç alırken boyasına, kilometresine aracın mekanik ve kaportasına aksamlarına bakıyoruz. Araç kaç el değiştirmiş, ne kadar yol yaptırmış, yıpranma payı nedir ona göre fiyat belirleyip satıyoruz. Devletin bu tarz şeyleri kaldırması lazım.

“BÖYLE GİDERSE ARABA PİYASASI GERİ ÇEKİLMEZ DURUR”

Şu an segmentine göre vatandaş arabası küçüldü, TL’si değer kaybetti. Esnaf olarak da adam 20-30 araba çalışırken 10-15 arabaya düştü. Bu da sermayeyi küçülttü. Bunun dövizsel olarakta etkisi çok büyük. Bu arabaların sıfırları şu an muazzam artıyor. Şimdi 2. ele bakarsan vatandaşın araba alacak gücü bulamıyor. Niye? Her şey yükseliyor. Şu an fiyatlarda yüzde 30 bir kırım oldu. O da neyin kırımıdır yüzde 250 bir artışın yüzde 30’luk bir kırımı. Kimisi ihtiyacı olduğu için fiyat kırdı, kimisi satamadığı için fiyat kırdı. Vatandaş araba alıp koyacağıma altın, dolar alıp koyarım dedi. Bu nedenle de yüzde 30’luk bir fiyat kırımı oldu. Bundan sonraki süreç için konuşacak olursak böyle giderse araba piyasası geri çekilmez durur. Çünkü bir giriş çıkış olması lazım. Ayrıca kendini altına, Dolara, Euro’ya, endeksleyenler yükselince fiyat zammı yapıyorlar, düşünce hiçbir şey ucuzlamıyor. Böyle bir de sıkıntı var.

“BÖYLE SÖYLEM YOK”

Şöyle bir söylem var; galericiler piyasayı yükseltiyor. Böyle söylem yok kardeşim. Biz güncel bir piyasayı takip eder, güncel bir piyasada fiyat oluşumu yaparız. Nasıl? Bu arabayı biz alır satarız. 6 ay elimizde bekletmeyiz. Şu an bir internet ortamında herkes alakasız kafasına göre bir fiyat belirleyip attığı için fiyat yükselimi oluyor. Bunun da bincinde olmayan vatandaşlar fiyatlar yüksek diyor.

“BİZ BURADA RESMEN HALKA HİZMET VERİYORUZ”

Biz galerici arkadaşlarımız olarak hepimiz tespih gibi bir halkanın tanesiyiz. Herkes rızkını yer ama vatandaşında şuna dikkat etmesi lazım. Et kasaptan alınır araba da galericiden alınır. Araç aldığın yere dikkat edeceksin. Burası belli bir yerdir aracı alırsın güvenilir olur. Sen de kendini güvenceye almış olursun. Adam başka bir iş yapıyor araba alıp satıyor, ne kadar düzgün bir ticaret olabilecek ki. Biz burada resmen halka hizmet veriyoruz.”

Haber: Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz