29 Nisan akşam saat 19:00’dan, 17 Mayıs sabah saat 05:00’a kadar kesintisiz olarak devam eden tam kapanma süreci son bulurken, artık ‘Kademeli Normalleşe’ dönemine geçildi. Peki, Kahramanmaraşlı 17 günü nasıl geçirdi, kurallara uyuldu mu, kademeli normalleşme sürecini nasıl değerlendiriyor? İşte tüm bu soruların cevabını sizler için sorduk. Aldığımız yanıtların hemen hemen hepsinde kurallara riayet edildiği gözlenirken, sürecin doğru bir şekilde ilerlediği ifade edildi.

Kahramanmaraşlının 17 günlük tam kapanma sürecinin ardından görüşleri şu şekilde;

Nejat Coşkun
Tam kapanma sürecini evde geçirdim. Evde bahçem vardı. Bu süreçte fırsattan istifade edip bahçede çalıştım. Kitap okudum, ibadet ettim. Virüs kapmamak için kendimizi koruyup, kolladık. Genel olarak yasaklara uyulduğunu düşünüyorum. Kademeli normalleşme kapsamındaki yeni tedbir kararlarını olumlu buluyorum. Bu süreç hemen normalleşmemeli. Devletimiz bu noktada doğru olanı yapıyor. Bizde bu noktada vatandaş olarak elimizden geleni yapıp, yasaklara, devletimizin verdiği kararlara uymak zorundayız.

Zeki Kozalak
17 gün boyunca süren tam kapanma sürecinde evdeydim. Evde kendime zaman ayırdım. Bol bol ibadetlerimi gerçekleştirdim. Bu süreçte yine vaktin geçmesi için telefonla uğraştım, dizi ve film izledim. Zamanımın büyük bir bölümünü bu şekilde geçirmeye çalıştım. Evde kalmak benim için zor olmadı. Yeni kademeli normalleşmeyi olumlu değerlendiriyorum. Devletimizin verdiği kararların her zaman vatandaş olarak arkasındayız.

Cafer Burçak
17 günlük tam kapanma sürecini evde geçirdim. Kapanma süreci ramazanlığa da denk gelince ister istemez ağır oldu. Evlerde hem oruçluyduk hem de kapanmanın verdiği psikoloji vardı. Ama yine de herkesle aynı kaderi paylaştık. Durum herkes için aynı olunca bizde evde kaldık. Kendimizi bu şekilde motive ettik. Ben vatandaşların artık evlerde yaşamaya alıştığını düşünüyorum. Tabii temennimiz inşallah bu salgın hastalığın bir an önce bitmesi. Hükümetin aldığı kararların arkasındayız.

Serkan Yozcu
Tam kapanma sürecini hastanede geçirdim. Babam bu hastalığa yakalandı. Kapanma bitince, karantinamda bitince daha yeni sokağa çıktım. Dışarıya da ufak tefek ihtiyaçlarımızı gidermek için çıktık. İşlerimi hallettikten sonra da hemen eve döneceğim. Çünkü bu çok ciddi bir süreç. Dolayısıyla bu süreci ciddiye alıp, kendimizi korumamız gerekiyor. Sağlığımız için kurallara uymamız gerekiyor.

Ahmet Demir
Tam kapanma sürecinde evde kaldık. Tabii insan sıkılıyor, bunalıyor ama bu zor günleri atlatmamız için herkesin fedakârlık yapması gerekiyor. Şu anda yasaklar bitmiş durumda. Bende işlerimi halletmek için dışarıya çıktım. Bence insanlar işi olduğu için sokağa çıkmalı. Boş boşuna dışarıya çıkıp kendisini riske atmamalı. Çünkü bu şakaya alınacak bir konu değil. Bu durumun düzebilmesi için hep birlikte bilinçli olmamız gerekiyor. Yeni normalleşmeyi olumlu değerlendiriyorum. Olması gereken şeyin bu olduğunu düşünüyorum.

Hasan Kişifli
17 günlük tam kapanma sürecini evde kurallara uyarak geçirdim. Ben esnafım. Ufak tefek dükkâna gelip çalıştım ama çok sıkıcı geçti. Türkiye’mizin bu virüsten bir an önce kurtulmasını diliyorum. Tek bu virüs bitsin biz 17 gün değil 37 gün boyunca evde kalalım. Virüsten dolayı küçük esnaf olarak hem maddi olarak hem de manevi olarak çok yıprandık. Kademeli normalleşme sürecini iyi değerlendiriyorum. Tam kapanmanın ardından birde tam normalleşmeye dönsek sonuçlar daha kötü olabilirdi. En azından şimdi kademeli olarak kontrollü olarak normalleşeceğiz.

Hacı Mehmet Kutlukaya
Tam kapanma sürecini evde geçirdim. Evim bahçeli olduğu için bahçe işleriyle uğraştım. Dolayısıyla bu süreç beni çok fazla zorlamadı. Kendimi ağaçlara verdim. Bu virüsten ben çok korktum. Allah’a çok dua ettim. Bu süreci inşallah en kısa zamanda atlatacağımıza inanıyorum.

Cennet Güngörmez
17 günlük tam kapanma sürecinde hep evdeydik. Gerekmedikçe dışarıya çıkmadık. İşimiz olduğu zaman işimizi hallettik ama yeniden tekrar hemen eve döndük. Ama bazı insanlar tabii dikkat etmiyorlar. İnsanlar dikkat etmedikçe bu süreç daha da zorlaşıyor. 17 gün boyunca evde durmak tabii ki de çok sıkıcı oldu ama yapacak bir şey yok.

Haber: Emre Akkış/Abdulsamet İspir

Editör: Mahmut Beyaz